Lagring av vin
Vi skil mellom oppbevaring og lagring av vin. Lagring skal forbetre vinen gjennom modning. Oppbevaring skal berre bevare kvaliteten i vinen i tida mellom innkjøp og konsum.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

De fleste viner som lages i dag, er drikkeklare når du kjøper dem, og blir ikke nevneverdig bedre av å bli lagret. Likevel holder de seg ofte fint i et par år på et mørkt og svalt sted. Hvitvin og champagne er mer sensitive enn rødvin. Vin på flaske holder seg lenger enn pappvin (BiB).
Å lagre vin vil si å oppbevare vinene i flere år, slik at de utvikler andre smaker og aromaer enn det de har som unge. Disse vinene kan være gode å drikke når man kjøper dem, men vanligvis «gir» de lite da. Vi sier at de er lukket, og at de trenger tid til å åpne seg.
Et stort øyeblikk
Det er noe magisk ved å drikke en gammel vin. Man føler seg ydmyk og andektig. tenk på alt som ligger bak av arbeid, kunnskap, tålmodighet, omsorg og tid for at vi i dag skal kunne sette oss ned for å drikke en flaske som er 10, 20, 50 eller 100 år gammel.
Annerledes og kanskje bedre
Å drikke vellagret vin trenger ikke å være en så sakral opplevelse. det kan rett og slett bare være godt og hyggelig. Men det kan også bli en skuffelse. Lagret vin er noe annet enn ung vin, og noen ganger noe helt annet.
Det som var nyknuste bringebær og jordbær, med hint av fiol og urter, kan bli til skinke, sopp, tobakk og buljong, eller, når vinen er lagret for lenge, til eddik, støv, bark og gammelt pølsevann.
Det er et fåtall viner som kan lagres virkelig lenge, og enda færre som må lagres.
Hvor lenge kan vinen lagres
Det brukes mye tid og penger på å lagre vin, men det er ikke mye man kan si sikkert om hvordan en bestemt vin vil bli ved lagring.
Man kan vite hvordan samme vin i en annen årgang utviklet seg, men alle årganger er forskjellige. vinen kan ha vært fremstilt på en annerledes måte og ha vært lagret under forhold som man ikke klarer å gjenskape.
En viss mengde svovel, for eksempel, regnes for å være kritisk for lang lagring. Her vil mengden brukt kunne variere mye fra vinmaker til vinmaker. Men også vin laget «riktig» med lite svovel har vist seg å kunne ha lang holdbarhet.
Hva skjer med vinen?
Vin er holdbar takket være innholdet av alkohol, syre og eventuelt sukker. Vinen får ikke merkbart mindre tannin ved lagring, men den kan smake mindre snerpende i noen faser på grunn av balansen mot andre smaker.
Vinen vil oppleves som syrligere ved lang lagring, blant annet på grunn av utviklingen av litt eddik. Frukten tørker sakte ut ved lagring, men underveis kan det oppstå en helt særegen kompleksitet og intensitet av smak og aroma.
Det er dette vi venter på.
Viner som kan lagres, vil utvikle andre smaker og aromaer enn det de har som unge. Ferske og fruktige aromaer vil kunne utvikle seg til aromaer av for eksempel tørket frukt, sopp og skogbunn. Viner som «gir» lite og er «lukket», vil kunne utvikle mer åpne og sjenerøse aromaer. Tanninrike viner får ofte en mykere struktur.
Når skal vinen drikkes?
Tidspunktet for å åpne lagret vin avhenger av typen vin du har, og hvor godt utviklet du liker at vinen er. Det kan ta fra tre til fem år, eller langt over 10 år for de mest lagringsdyktige. Uansett er det spennende å lagre vin for å se og smake hvordan den utvikler seg med årene
Liker du gammel vin?
Vinens utvikling fra fersk til gammel vil skje gradvis og variere med vintype. Vinen vil gjennomgå flere stadier, og ett eller flere av disse fasene vil kunne være det optimale for deg.
Men før du går i gang med å lagre vin, bør du være sikker på du faktisk liker gammel vin. Noen liker den magrere, senete og mer beinete, utviklede vinen, andre foretrekker den kjøttfulle, saftige unge.
Prøv en flaske vin av eldre årgang og se hva du synes. Fra Rioja er det flere rødviner i eldre årganger tilgjengelig til relativt lave priser.
En rioja fra 2010 er ikke det samme som en bordeaux, burgunder eller barolo fra 2010, men det gir deg en idé om hvor dette bærer.
Optimale lagringsforhold
Vin bør lagres mørkt og svalt ved en jevn temperatur, gjerne mellom 6 og 18 °C. Vinen utvikler seg raskere ved høy temperatur enn lav. Over tid kan for høy eller lav temperatur, raske temperaturvariasjoner, lys og vibrasjoner gjøre at vinen taper seg.
Et kott eller et skap på soverommet er som regel et godt sted å lagre vin dersom du ikke har en passende kjeller eller et vinskap.
Vibrasjoner
Lagrer du vin er det greit at den har det bra. At den ikke har det for varmt eller at den blir utsatt for lys. Men hvordan er det med vibrasjoner?
Kjøleskap er visstnok ikke egnet for å lagre vin fordi vibrasjonene er skadelige for vinen.
For å finne ut av det satte vi opp vårt eget eksperiment. Resultatet kan du høre om i podcasten vår.
Hva er en god årgang?
Varme årganger gir vin med smak av godt moden frukt og moderat med syre. Kjølige årganger gir vin med høyere friskhet og en kjøligere aromaprofil med innslag av mineral. Dårlige årganger gir ubalanserte viner.
Les mer om gode og mindre gode årganger

Skrukork og naturkork
Viner med naturkork bør lagres liggende så korken ikke tørker ut og vinen blir oksidert. Viner med skrukork kan lagres både stående og liggende. Tidligere antok man at innsiden av korken kunne skade om den var i kontakt med vinen. Det er ikke tilfelle.
Les ogsåSkrukork vs naturkork

Lagringsdyktige vintyper
Noen viner er bedre egnet til å lagres enn andre. De har alle til felles at de er konsentrerte og friske. «Lukkede» viner vil kunne trenge lagring for å få vist aromaene sine.
Rimeligere alternativer
Dyrere alternativer
Viner fra Bordeaux, Burgund, Nord-Rhône, Barolo og Barbaresco, Taurasi i Campania, Vintage portvin, Chablis, Riesling trockenbeerenauslese, Sentralburgund, Champagne, Sauternes eller Tokaji.
Lagringspiktogrammene
Lagringspiktogrammene du finner i nettbutikken er Vinmonopolets veiledende anbefaling for når vi mener vinen bør konsumeres.
- Stående flaske: Vinen er drikkeklar nå og blir ikke bedre ved lagring.
- Skråstilt flaske: Vinen er drikkeklar nå, men kan også lagres.
- Liggende flaske: Vinen bør lagres. Kan være god å drikke nå, men vil utvikle seg positivt ved lagring. Vin med liggende flaskesymbol kan gjerne lagres over ti år, mens noen vil foretrekke vinene etter tre til fem år.
Sist oppdatert: