Lagring av vin

Det er ikke som mange tror at, at vin alltid blir bedre av å lagres. Noen blir til og med dårligere. Samtidig har vin som ikke regnes som lagringsvin vist seg å overraske positivt ved å bli lagret.

Gamle vinflasker med spindelvev i en kjeller.
Foto: Getty images

Vi skiller mellom oppbevaring og lagring av vin. Lagring skal forbedre vinen gjennom modning. Oppbevaring skal bare bevare kvaliteten i vinen i tiden mellom innkjøp og konsum.

De fleste viner som lages i dag, er drikkeklare når du kjøper dem, og blir ikke nevneverdig bedre av å bli lagret. Likevel holder de seg ofte fint i et par år på et mørkt og svalt sted.

Å lagre vin vil si å oppbevare vinene i flere år, slik at de utvikler andre smaker og aromaer enn det de har som unge. Disse vinene kan være gode å drikke når man kjøper dem, men vanligvis «gir» de lite da. Vi sier at de er lukket, og at de trenger tid til å åpne seg.

Les ogsåEmballasje og holdbarhet

Kundemøte mellom ansatt og kunde som spør om holdbarhet på pappvin.

Et stort øyeblikk

Det er noe magisk ved å drikke en gammel vin. Man føler seg ydmyk og andektig. tenk på alt som ligger bak av arbeid, kunnskap, tålmodighet, omsorg og tid for at vi i dag skal kunne sette oss ned for å drikke en flaske som er 10, 20, 50 eller 100 år gammel.

Annerledes og kanskje bedre

Å drikke vellagret vin trenger ikke å være en så sakral opplevelse, det kan rett og slett bare være godt og hyggelig. Men det kan også bli en skuffelse. Lagret vin er noe annet enn ung vin, og noen ganger noe helt annet.

Det som var nyknuste bringebær og jordbær, med hint av fiol og urter, kan bli til skinke, sopp, tobakk og buljong, eller, når vinen er lagret for lenge, til eddik, støv, bark og gammelt pølsevann.

Det er et fåtall viner som kan lagres virkelig lenge, og enda færre som MÅ lagres.

Les ogsåVinstiler for rødvin

Bilde som viser aromaer i rødvin, som bjørnebær, blåbær, pepper, blekk, plommer og svale urter.

Hvor lenge kan vinen lagres?

Det brukes mye tid og penger på å lagre vin, men det er ikke mye man kan si sikkert om hvordan en bestemt vin vil bli ved lagring.

Man kan vite hvordan samme vin i en annen årgang utviklet seg, men alle årganger er forskjellige. vinen kan ha vært fremstilt på en annerledes måte og ha vært lagret under forhold som man ikke klarer å gjenskape.

En viss mengde sulfitt, for eksempel, regnes for å være kritisk for lang lagring. Her vil mengden brukt kunne variere mye fra vinmaker til vinmaker. Men også vin laget «riktig» med lite sulfitt har vist seg å kunne ha lang holdbarhet.

Hva skjer med vinen ved lagring?

Vin er holdbar takket være innholdet av alkohol, syre og eventuelt sukker. Vinen får ikke merkbart mindre tannin ved lagring, men den kan smake mindre snerpende i noen faser på grunn av balansen mot andre smaker.

Vinen vil oppleves som syrligere ved lang lagring, blant annet på grunn av utviklingen av litt eddik. Frukten tørker sakte ut ved lagring, men underveis kan det oppstå en helt særegen kompleksitet og intensitet av smak og aroma.

Det er dette vi venter på.

Viner som kan lagres, vil utvikle andre smaker og aromaer enn det de har som unge. Ferske og fruktige aromaer vil kunne utvikle seg til aromaer av for eksempel tørket frukt, sopp og skogbunn. Viner som «gir» lite og er «lukket», vil kunne utvikle mer åpne og sjenerøse aromaer. Tanninrike viner får ofte en mykere struktur.

Optimale lagringsforhold

Temperatur

Illustrasjon av gradestokk.

Du trenger ingen spesialbygget vinkjeller som holder stabilt 12 grader. En vanlig kjellerbod med sakte endringer gjennom året – mellom omtrent 8 og
14 grader – er greit, da kan du lagre vin lenge. Utviklingen går raskere ved høyere temperatur, og nærmer den seg vanlig romtemperatur, er det risiko for dårlig lagring. Kjelleren må heller ikke bli for kald. Går det ned mot 2-3 grader om vinteren, er det fare på ferde, og vinen må for all del ikke fryse!

Lys

Det må være mørkt der du lagrer vin. Øl og musserende er aller mest sårbar for lys. Flasker med blankt glass tåler også mindre lys, mens brunt eller grønt glass stopper lyset bedre. Uansett må du stenge for UV-strålene fra dagslyset.

Vibrasjon

Vibrasjoner kan få vinen til å utvikles raskere. Det skal nok en del til, men en kjeller ved T-banen eller trikkelinja er kanskje ikke ideelt for lang lagring. Siden vanlige kjøleskap rister litt, er de dårligere egnet til vinlagring enn spesielle vinskap som er vibrasjonsfrie. For å finne ut av dette med vibrasjon satte vi opp vårt eget (litt useriøse) eksperiment. Resultatet kan du høre om i Vinmonopolets podkast nederst i artikkelen.

Fuktighet

Illustrasjon av vanndråpe.

Blir det for tørt, kan korkene tørke ved lang lagring. I en kjellerbod er dette sjelden noe problem. Ideell luftfuktighet er rundt 70 prosent, men den varierer gjerne litt gjennom året. For høy fuktighet skader ikke vinene, men etikettene kan gå i oppløsning så du ikke ser hva som er hva.

Skrukork og naturkork

Viner med naturkork bør lagres liggende så korken ikke tørker ut og vinen blir oksidert. Viner med skrukork kan lagres både stående og liggende. Tidligere antok man at innsiden av korken kunne skade om den var i kontakt med vinen. Det er ikke tilfelle.

Les ogsåSkrukork vs naturkork

En haug med vinkorker.

Drikkevindu: når skal vinen drikkes?

Tidspunktet for å åpne lagret vin avhenger av typen vin du har, og hvor godt utviklet du liker at vinen er. Det kan ta fra tre til fem år, eller langt over 10 år for de mest lagringsdyktige. Uansett er det spennende å lagre vin for å se og smake hvordan den utvikler seg med årene

Vinens utvikling fra fersk til gammel vil skje gradvis og variere med vintype. Vinen vil gjennomgå flere stadier, og ett eller flere av disse fasene vil kunne være det optimale for deg.

Tidsrommet fra vinen begynner å forløse sitt potensial til den er i ferd med å miste det, er vinens drikkevindu, da den bør drikkes.

Liker du gammel vin?

Men før du går i gang med å lagre vin, bør du være sikker på du faktisk liker gammel vin. Noen liker den magrere, senete og mer beinete, utviklede vinen. Andre foretrekker den kjøttfulle, saftige unge.

Prøv en flaske vin av eldre årgang og se hva du synes. Fra Rioja er det flere rødviner i eldre årganger tilgjengelig til relativt lave priser. En rioja fra 2010 er ikke det samme som en bordeaux, burgunder eller barolo fra 2010, men det gir deg en idé om hvor dette bærer.

Servering av gammel vin

Dekantering

Gamle viner har som regel utfellinger og bør dekanteres. Bunnfallet er ikke farlig, men uapetittelig å få i glasset. Etter at vinen har stått oppreist minst et døgn, åpner du flasken og heller vinen forsiktig over i en karaffel eller mugge. Stopp før bunnfallet kommer med, et lys bak flasken gjør det lettere å se. Her er hensikten å skille ut bunnfallet i flasken, ikke å lufte vinen. Gammel vin som luftes kan utvikle seg veldig raskt og kollapse helt.

Slik åpner du gamle vinflasker

Illustrasjon av vinopptrekker i en vinkork.

Gamle korker smuldrer lett opp, og du kan ende med udelikate korkbiter i flaska. Det beste er å bruke en spesialopptrekker for gamle flasker, som du blant annet får kjøpt i våre butikker. De to metallplatene føres forsiktig ned mellom korken og flaskehalsen, før du skrur rundt og lirker korken forsiktig oppover. Se video under.

Hvis korken knekker eller smuldrer opp, så er ofte eneste løsning å dytte den ned i vinen. Sil vinen gjennom en tesil over i glasset eller i en karaffel.

Les mer