Emballasje og holdbarhet

Hva er den beste emballasjen for vin? Og hva er best for klimaet? Vi spør kjemikeren!

Illustrasjon av kolber og glass.

Tradisjonelt har vin blitt tappet på glassflasker forseglet med naturkork. Dette har vist seg å være en svært god kombinasjon for å bevare vinen over tid. Men dersom vi vurderer bærekraft, kommer dessverre glassflasken dårlig ut.

Karbondioksid-avtrykket for vin tappet på glass er 350 g/l, mens det for Bag in Box er 70 g/l. Tilsvarende tall for plastflasker (PET) som pantes, er 63 g/l. Dersom plastflaskene ikke resirkuleres, vil verdien være 245 g/l.

Les ogsåFlasker med pant på Polet

Pantemerkene.

Unngå oksygen

For å sikre god holdbarhet på vinen må oksygeneksponeringen begrenses. Estimater viser at vin tappet på glassflaske som er forseglet med naturkork, vil slippe inn omtrent 1,3 mg oksygen per liter per år. Emballasjematerialet i Bag in Box, pouch og plastflasker er ikke helt tett og vil derfor kontinuerlig slippe inn små mengder oksygen (ca. 0,01 mg/l/døgn). Gjennomtrengeligheten for oksygen vil dessuten øke med økt temperatur og luftfuktighet.

Det er derfor viktig at vin tappet på denne type emballasje oppbevares kjølig for best mulig holdbarhet. Oksygen kan reagere med en rekke komponenter i vinen og resultere i økte mengder av acetaldehyd, sotolon (en tung, karriliknede aroma), redusert fruktaroma og at vinene etter hvert vil få en brun farge.

Les ogsåOksidasjon i raudvin

Nedfallsepler på bakken, oksidert frukt.

Ikke beregnet for lagring

Vin som er tappet på plast, Bag in Box og pouch, er ikke beregnet for lang lagring. Vår erfaring er at hvitvin og rosévin normalt vil holde seg fint i 9–12 måneder ved romtemperatur, mens tilsvarende holdbarhet for rødvin vil være 12–15 måneder. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller på disse tallene, avhengig av druetype og produksjonsmetoder.