Emballasje og holdbarhet
Er det "best før"-dato på pappvin? Og hvor lenge kan en vin egentlig stå åpen? Vi gir deg svarene.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiverPublisert: Sist oppdatert:
Vin
Vi skiller mellom oppbevaring og lagring av vin. Lagring skal forbedre vinen gjennom modning. Oppbevaring skal bare bevare kvaliteten i vinen i tiden mellom innkjøp og konsum.
For å sikre god holdbarhet på vinen må oksygeneksponeringen begrenses. Estimater viser at vin tappet på glassflaske som er forseglet med naturkork, vil slippe inn omtrent 1,3 mg oksygen per liter per år. Emballasjematerialet i Bag in Box, pouch og plastflasker er ikke helt tett og vil derfor kontinuerlig slippe inn små mengder oksygen. Gjennomtrengeligheten for oksygen vil dessuten øke med økt temperatur og luftfuktighet.
Det beste du kan gjøre er oppbevare vinen kjølig – både før og etter åpning.
Plastflaske, pouch og bag-in-box
Vin som er tappet på plast, Bag in Box og pouch, er ikke beregnet for lang lagring. Vår erfaring er at hvitvin og rosévin normalt vil holde seg fint i 9–12 måneder ved romtemperatur, mens tilsvarende holdbarhet for rødvin vil være 12–15 måneder. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller på disse tallene, avhengig av druetype og produksjonsmetoder (som bermelagring, tilsetting av sulfitt og hvor mye luft som kommer til under tappingen). Pappvin har stort sett tappedato trykt på emballasjen, men kan være vanskelig å lese.
Aluminiumsboks
En aluminiumsboks er derimot helt tett og holder lys og oksygen ute, og vil slik sett være bedre egnet for lagring over tid. Men vin som tappes på denne emballasjetypen er vanligvis av en stil og kvalitet som uansett er ment for tidlig konsum.
Glassflaske
De fleste viner som lages i dag, er drikkeklare når du kjøper dem, og blir ikke nevneverdig bedre av å bli lagret. Likevel holder de seg ofte fint i et par år på et mørkt og svalt sted.
Skal du lagre vinen over flere år, bør du velge vin på glassflaske. Tykkelsen på glasset har derimot ingenting å si for kvalitet og lagring, så her kan man trygt gå for en lettere glassflaske merket med «Klimasmart emballasje».
Viner som kan lagres, vil utvikle andre smaker og aromaer enn det de har som unge. Ferske og fruktige aromaer vil kunne utvikle seg til aromaer av for eksempel tørket frukt, sopp og skogbunn. Tanninrike viner får ofte en mykere struktur.
Les ogsåLagring av vin
Skrukork vil stort sett slippe inn mindre oksygen enn naturkork. Vin med skrukork holder seg unge lenger – eller utvikler lagringsaromaer saktere om man vil. Men skrukork kan også bli for tett og gi viner vi beskriver som reduktive.
Les ogsåReduktivitet i vin
Etter åpning
Etter åpning vil vinen reagere med oksygen og du vil etter hvert merke at vinen ikke er like frisk og livlig som ved åpning.
Kald væske kan ta opp mer gass enn varm væske. Vin som står kjøleskapskald i en åpnet flaske, kan ta opp halvannen gang så mye oksygen som om flasken stod på kjøkkenbenken. Hastigheten på kjemiske prosesser som oksidasjon vil være omtrent fire ganger høyere når temperaturen er 20 °C høyere. Derfor lønner det seg å sette åpne vinflasker i kjøleskapet.
En flaske kan fint stå en ukes tid med kork på i kjøleskapet. Vi har gjort tester der vi har smakt både rødviner og hvitviner etter at flaskene har blitt åpnet. Vår erfaring er faktisk at hvitviner generelt sett taper seg mindre på smak enn rødvin når de blir utsatt for oksygen.
Bag-in-box og pouch har lengre holdbarhet og holder seg fint i minst seks til åtte uker etter åpning. Også kartongene er det lurt å oppbevare kjølig – enten i kjøleskapet eller i en kjølig bod.
Musserende vin beholder boblene i flere dager med en champagnestopper, trikset med å henge en sølvskje ned i flasken derimot, har ingen effekt.
Les ogsåOksidasjon i rødvin
Øl
I EU og Norge er det krav til en «best før»-dato så lenge ølet er under 10 % alkohol. Det vanligste er å sette denne til ett år etter tappedato. Dette er ikke det samme som «siste forbruksdag». «Siste forbruksdag» brukes der det kan være helsefarlig å konsumere et produkt etter utløpsdatoen. Det er ikke farlig å drikke øl som er utgått på dato. Mattilsynet skriver dette om holdbarhetsmerking:
«Holdbarhetsdatoen skal angi perioden hvor varen beholder sine spesifikke egenskaper, kvalitet og lignende ut fra oppgitte oppbevaringsforhold i uåpnet pakning.»
De mest humledrevne ølene, som for eksempel IPA, kan endre egenskaper etter relativt kort tid, og miste noe av det ferske aromatiske humplepreget. Derfor oppbevarer vi IPA i kjøleskap i de fleste av butikkene våre.
Mørkt og surt øl
Mørke øl med høyere alkohol tåler lagring bedre enn lyse øl med lav alkohol. En grei tommelfingerregel er at mørke øl, surøl som har vært fatlagret og øl med høy alkohol har lengst holdbarhet og kan lagres. Lyse øl med lavt alkoholinnhold bør som regel drikkes innen ni måneder.
Glassflasker med metallkork bør lagres stående, og øl med naturkork kan lagres liggende.
Glass vs boks
Aluminium bevarer ølets kvalitet langt bedre enn glass. Boksen er helt tett, slik at oksygen utenfra ikke kommer i kontakt med innholdet. Det samme gjelder lys, som også har stor påvirkning på kvaliteten. Aluminium gjør det også lettere å kjøle ned ølet raskt, det knuser ikke slik som glass, det er lett å resirkulere og tar langt mindre plass.
Les ogsåSe etter bærekraftsymbolene
Brennevin
Brennevin som vodka, gin, akevitt, whisky og cognac har svært god holdbarhet, også etter at de er åpnet og oppbevart i romtemperatur. Brennevin med farge-, aroma- eller smakstilsetning har kortere holdbarhet. Det vil ikke bli dårlig, men kan tape nyanser i smak og aroma eller miste farge over tid.
Brennevinsbaserte produkter, som for eksempel kremlikører, smakssatt brennevin eller produkter med lav alkoholprosent, har ofte kortere holdbarhet.
Oppbevar flaskene mørkt, gjerne kjølig og med stabil temperatur. La flasken stå oppreist.