Tenk på en flaske rødvin, og sjansen er stor for at den er fransk. Så du for deg en etikett med bilde av et slott og en vin som het Chateau-et-eller-annet?

Fransk vin kan virke opphøyd og skummelt. Men Frankrike er et stort land, og hvert område har ulike egenskaper. Det gjør fransk vin litt lettere å forstå.

Podkast 199. Frankrike på 50 minutter

Tanken var å lage en superrask innføring i noen av de mest kjente vinområdene i Frankirke. Men det viste seg å være lettere sagt enn gjort.

Klima og geografi

Verdens mest klassiske og berømte viner er franske. Champagne. Bordeaux. Burgund.

Disse prestisjeområdene ligger mot den nordlige grensen for hvor vindruer kan vokse og bli modne. Generelt blir vin mer lagringsdyktig og kompleks i kjølig klima. Det er derfor norske jordbær smaker friskt og godt. De trenger lang tid på å modnes, men utvikler mye smak. Slik er det med druer som dyrkes i kjølig klima, også.

Frankrike har kyst mot både Atlanterhavet og Middelhavet, og det lages god vin både i kjølige og våte områder som Bordeaux og i varme og tørre som Alsace. Også områder sør i landet lager vin som regnes som noe av det ypperste i sin klasse: rosévin fra Provence, rødvin fra Rhône-dalen og sterkvin fra Rivesaltes.

Lover og regler

Champagne, bordeaux og burgunder ­– og stort sett all annen fransk vin – får navn etter stedet den kommer fra. Det kan være en region, en landsby eller til og med en enkelt vinmark.

Har du hørt om Sancerre? Det er en landsby. Châteauneuf-du-Pape? Også en landsby.

Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde. En vin fra en navngitt grand cru-vinmark i Chablis rangeres høyere enn en vin som «bare» har Chablis på etiketten. Slike lovregulerte vinområder kalles appellasjoner og har ulike krav til produksjonen av vinen.

Heldigvis er det ikke slik at hver landsby lager vin på sin helt egen måte. Hver region har gjerne «sine druer». For eksempel brukes det i praksis bare Chardonnay i hvitvin fra Burgund og bare Syrah til rødvin fra Nord-Rhône. Og da blir det lettere å få oversikt!

Trender og utvikling

Prestisjeviner fra Bordeaux og Burgund kan være svindyre. Men de siste årene har kvaliteten på vin lenger nede på stigen blitt stadig bedre, og det finnes god vin til en rimelig pris også fra de mest kjente områdene. Ny teknologi har gjort det lettere å lage bedre vin nesten overalt.

Tips

I Jura øst i Frankrike, mot grensen til Sveits, lages det hvitvin av Chardonnay som tåler sammenlikning med dyrere og mer anerkjente viner fra Burgund.

Loire-dalen i nordvest byr på hvitvin av høy kvalitet på druen Chenin Blanc og spennende rødvin av «lillebror-druen» fra Bordeaux, Cabernet Franc.

Kart over vinområdene i Frankrike.