Vin fra Loire
Loire er Frankrikes tredje største vinproduserende region og landets mest varierte. Her får du alle vintyper og stiler: musserende, hvitvin, rødvin, rosé og fantastiske søte viner.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Geografi og klima
Loire-dalen strekker seg over imponerende 600 kilometer langs Loire-elven, fra det sentrale Frankrike, gjennom eikeskoger som forsyner fatindustrien, forbi de berømte sauvignon blanc-regionene Sancerre og Pouilly-Fumé, og fortsetter vestover gjennom områdene Anjou, Vouvray og Saumur før den når Atlanterhavet ved Nantes og vinområdet Muscadet.
Det kontinentale klimaet i øst blir gradvis maritimt når elven nærmer seg Atlanterhavskysten. Jordsmonnet varierer også betydelig. Det harde granittjordsmonnet i Côtes du Forez skiller seg markant fra flint- og kalksteinsjordsmonnet rundt Sancerre og Pouilly-sur-Loire, og enda mer fra det myke, porøse "tuffeau"-jordsmonnet i Anjou.
Denne geografiske og geologiske variasjonen gjør det mulig å produsere et bredt spekter av vinstiler, fra tørre og mineralske hvitviner og musserende vin til søte dessertviner, samt strukturerte rødviner og saftige roséviner.
Mat og vin fra Loire
Noen oster er forbundet med helt spesifikke viner – både fordi de har samme opprinnelse, og fordi de er forbilder for gode kombinasjoner.
Sancerre og chèvre er et slikt eksempel. Sancerre er tørre hvitviner laget på druen sauvignon blanc. De er syrlige og har tydelig urteaktige aromaer. Fersk chèvre er geitemelkost som også har tydelig syrlighet og et litt urteaktig. Ofte er det oster som kan klistre seg litt til munnhulen.
Da er det forfriskende og godt med en syrlig vin som «skjærer» gjennom den klebrige konsistensen. Aromaene i ost og vin virker nesten tydeligere sammen enn hver for seg, og vi kan si at maten og drikken forsterker hverandres gode kvaliteter.
Vinområdene i Loire
De viktigste appelasjonene i Loire, fra Muscadet i vest til Sancerre og Pouilly Fumé i øst.
Nantes – ved kysten
Muscadet
Helt ytterst ved Loire-elvens utløp, finner vi Muscadet. Det er her Loire-dalen og Frankrikes lengste elv ender, og Loire blander seg med Atlanterhavet. I luften er det måkeskrik, på bordene står dampede blåskjell, og i glasset er det muscadet.
I slake bakker vokser druene (melon blanc) som blir til knusktørr, frisk og delikat hvitvin. De mest kjente muscadetvinene kommer fra underområdet Muscadet Sèvre-et-Maine som ligger øst for byen Nantes, ved sideelvene Sévre og Maine. Men vil du ha muscadet som har vokst opp nærmere havet, velger du en fra det mindre kjente underområdet Muscadet Côtes de Grandlieu.
De siste årene er det blitt etablert såkalte cru her – Muscadet Cru Communaux – enkeltområder med et særegent jordsmonn og en egenartet vinstil. Vin laget av druer dyrket i slike navngitte «cru»-områder blir ikke bare kalt Muscadet de Sévre et Maine, men kan i tillegg smykke seg med navnet på enkeltområdet på etiketten, som Gorges, Clisson eller Le Pallet.
Les mer omVin fra Muscadet
Anjou-Saumur
Vi beveger oss lenger inn i landet og landskapet er mer kupert med markante platåer med utsikt mot Loire-elven. Her er det et mangfold av vinstiler. De beste hvitvinene er basert på chenin blanc og kommer fra Savènnieres og Vouvray.
Det er 18 ulike appellasjoner i Anjou og åtte appellasjoner i Saumur. Jordsmonnet består av skifer, sandstein og vulkanske bergarter. Vinproduksjonen foregår i hovedsak på sørsiden av Loire-elven.
Anjou AOC
Stor appellasjon som dekker 20.000 hektar med vinmark. Her er det stor variasjon i druetyper og vintyper, både hvit, rosé, rød og musserende. Anjou Blanc må bestå av minst 80 % chenin blanc. Anjou Rouge må ha minst 70 % cabernet franc og/eller cabernet sauvignon. Andre druer er gamay, pineau d’aunis, grolleau noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, grolleau gris og chardonnay.
Anjou Villages AOC, som kun gjelder stille rødvin av litt høyere kvalitet lages utelukkende av cabernet franc og cabernet sauvignon, enten alene eller i blanding.
En del dyktige produsenter i Anjou velger å stå utenfor appellasjonssystemet og tapper som Vin de France.
Savennières AOC
En liten, men prestisjefylt appellasjon som hovedsakelig lager helt tørre viner på chenin blanc. Sørvendte skråninger, næringsfattig og steinete skiferjordsmonn og lave avkastninger gir lagringsdyktige viner med god konsentrasjon og modning. Vinene smaker av moden steinfrukt, kvede, høy, bivoks og kamille. Savennières er kjent som den beste appellasjonen for tørr chenin blanc, og kvaliteten er jevnt høy på tvers av produsenter.
Innenfor lille Savènnieres AOP på skarve 145 hektar er det to enda mindre selvstendige appellasjoner. Disse to ligger i de beste skråningene nærmest elven. Roche aux Moines AOC (33 hektar) med bare syv produsenter, samt Coulée de Serrant AOP (7 hektar, monopol-vinmark)
Liker du GG riesling fra Pfalz eller Grand cru pinot gris fra Alsace, da kan Savènnieres være noe for deg. Prøv til klassisk norsk juleribbe!
Coteaux du Layon AOC
Et stort område på begge sider av sideelven Layon, som renner ut i Loire. Spesialiteten er søte viner laget på chenin blanc med edelråte (botrytis cinerea). Området omfatter 27 kommuner og enkelte av dem, som Bonnezeaux og Quarts de Chaume (som ble Loires første grand cru i 2019), har egne appellasjoner eller kan bruke landsbynavn i betegnelsen. Dette er konsentrerte og lagringsdyktige søtviner som ligner sauternes fra Bordeaux, men har høyere friskhet.
Les ogsåHvordan lager man søte viner?
Saumur-Champigny AOC
Saumur-Champigny fikk egen AOC-status i 1957 etter tidligere å ha vært en del av den større Saumur Rouge-appelasjonen. Jordsmonnet består av tuffeau - en marin, sedimentær bergart bestående av kalk og kritt, med noe leire og sand. Det lages kun rødvin og må være minimum 85 % cabernet franc, men kan iblandes noe cabernet sauvignon eller pineau d’aunis.
Crémant de Loire AOC
Druene kan komme fra hele regionen, men i praksis kommer nesten alle druene fra området rundt byen Saumur midt i dalen. 22 millioner flasker produseres årlig. 13 % av all vin fra Loire er musserende og i tillegg til Crémant de Loire er det 6 andre appellasjoner for musserende vin i regionen (for eksempel musserende Vouvray og Saumur).
Chenin blanc er den viktigste druen sammen med cabernet franc, chardonnay, pinot noir, grolleau noir, grolleau gris, pineau d’aunis og til og med den obskure druen orbois er også tillatt. Sauvignon blanc er ikke tillatt, med begrunnelsen at den rett og slett er for aromatisk.
Touraine
I hjertet av Loire-dalen ligger Touraine. Regionen er mest kjent for hvitviner på druene chenin blanc og sauvignon blanc. Fra byene Vouvray og Montlouis-sur-Loire kommer noen av Frankrikes beste tørre, søte og musserende viner laget på chenin blanc. Touraine byr også på aromatiske røde viner, med druer som gamay, malbec (lokalt kalt côt) og cabernet franc.
Touraine AOC
En av de større appelasjonene rundt byen Tours i Loire. Omfatter hvit, rød, rosé og musserende vin.
- Hvitvin: 100 % sauvignon blanc.
- Rødvin: gamay, cabernet franc, côt (malbec)
- Rosévin: kan lages av et bredt spekter av druer, cabernet franc, cabernet sauvignon, côt, gamay, grolleau, grolleau gris, meunier, pineau d’Aunis, pinot gris og pinot noir.
- Musserende: chenin blanc (minimum 60 %)
Bourgueil AOC og Chinon AOC
Når det gjelder rødvin i Touraine, blir det ikke bedre enn de fra byene Chinon og Bourgueil (med St-Nicolas-de-Bourgueil som en tilstøtende appellasjon). Druen er cabernet franc, men det er tillatt med 10 % cabernet sauvignon. Bourgeil regnes som cabernet francs fødested.
Vinene spenner fra lette, fruktige drikkeviner med relativt kort skallmaserasjon til mer strukturerte og kraftige rødviner. Generelt lages de mest strukturerte og konsentrerte vinene fra druer som vokser på leire- og kalkjordsmonn, mens sand- og grusjord gir lettere viner.
I Bourgueil lages det også noe rosévin, mens Chinon lager både rosé- og hvitvin i tillegg til rød.
Vouvray AOC
I Vouvray er det kun chenin blanc som gjelder og appellasjonen rommer både musserende, perlende og stille hvitviner. De uten bobler kan være alt fra intenst søte til knusktørre, og hva slags vin som blir laget avhenger mye av årgangen.
Vouvray har lenge vært en av de mest anerkjente appellasjonene i Loire, men også en av de mest forvirrende – særlig når det gjelder sødmenivåer. Selv om vinprodusentene kan bruke flere offisielle betegnelser for å indikere vinens sødmegrad (Sec, Sec-Tendre, Demi-Sec og Moelleux), brukes disse sjelden på etikettene. Her kan det være lurt å sjekke sukkerinnholdet i vinen i Vinmonopolets app eller nettbutikk. Den eneste lovpålagte betegnelsen er Sec, som må stå på etiketten til musserende Vouvray når vinen inneholder mindre enn 8 gram restsukker per liter.
Vouvray ligger på kalksteinsplatåer nord for Loire-elven. Under platåene er det kilometervis med kjellere gravd inn i den bløte kalksteinen. De beste vinmarkene ligger i skråninger mot Loire-elven, med solrik beliggenhet og modererende effekt fra elven. Jordsmonnet består av flint, leire og kalkstein over tuffeau (porøs kalkstein), som gir god drenering.
Tørr vouvray er friskere og ikke så konsentrert som savennieres. De er sjelden fatpreget.. Kanskje har den uklare profilen til Vouvray med alle de ulike sødmegradene og stilene gjort at mange dessverre ikke regner helt med denne klassiske appellasjonen for topp chenin blanc. Den har rett og slett et lite identitetsproblem.
Montlouis-sur-Loire AOC
Ligger på sørsiden av Loire-elven, rett overfor Vouvray, og lager lignende hvitviner på chenin blanc. Vinmarkene strekker seg fra Loire-elven til elven Cher. Vinene her ble tappet som Vouvray fram til området fikk egen appellasjonstatus i 1937. SIden har de stått litt i skyggen av Vouvray, men området har tiltrukket seg mange nye vinprodusenter de siste 30 årene, delvis fordi vinmarkene er billigere enn i Vouvray. Halvparten av vinmarkene drives økologisk eller biodynamisk.
Det lages gode pet nat på chenin blanc i området, men de er utenfor appelasjonen.
Centre – indre Loire
Nå har vi kommet helt inn til midten av Frankrike og klimaet er generelt sett kjølig og kontinentalt. Her ligger Loire sitt mest kjente vinområde, nemlig Sancerre.
Denne delen av Loire består av syv appellasjoner og i tillegg til sancerre finner vi blant annet Pouilly-Fumè, Menetou-Salon, Quincy og Reuilly. Vinene herfra, til tross for at Centre produserer minst vin av de nevnte underområdene, er det kanskje de mest berømte og anerkjente.
Sauvignon blanc
Det er én stjerne-drue i det øvre Loire, nemlig sauvignon blanc. Vinene er generelt knusktørre med høy syre og en fruktighet som minner om grønne epler, stikkelsbær, asparges og nyslått gress. Fra Pouilly-Fumè er det heller ikke ukjent med noe mer uttalt mineralitet og flintrøykaktige aromaer i vinene.
Sancerre AOC
Sancerre er en vin, en landsby og en appellasjon. Historisk var området beplantet med pinot noir, men etter phylloxeraangrepet ble vinmarkene i hovedsak nyplantet med sauvignon blanc. Fra 1950- og 60-tallet ble vinene aktivt markedsført, først i Paris og deretter i resten av Frankrike og internasjonalt - suksessen har vært enorm!
De fleste hvite sancerre er laget over samme lest. Dette er friske og fruktige viner med sitrus, kiwi, grønt eple, litt blomst og nesle. Noen lar vinen ligge helt eller delvis på fat, men det er bare enkelte dyre cuveer som har fatpreg. Noen få produsenter skiller seg ut med høyere modning og spontangjæring uten temperaturkontroll. Disse vinene har ikke like tydelig fruktighet og kan minne om chablis.
Sancerre ligger i det som kalles Paris-bassenget. Jordsmonnet er gammel sjøbunn og det er tre hovedtyper av jordsmonn i Sancerre; caillottes, terres blanches og silex.
Sancerre har ikke noe offisielt hierarki blant vinmarkene, men noen lieux-dits skiller seg ut, som de bratte åsryggene Côte de Monts Damnés og Cul de Beaujeu . Dette er bratte vinmarker, med full soleksponering, svært god drenering og jordsmonn bestående av kimmeridge-kalkholdig leire (terre blanche), som gir enestående kvalitetsdruer.
Rød og rosé Sancerre
Selv om Sancerre hovedsakelig er kjent for hvitvin finnes det både rosa (7 %) og rød (11 %) Sancerre basert på pinot noir. Rødvin fra Sancerre kan være et spennende alternativ hvis du liker røde burgunderviner.
Pouilly-Fumé AOC
Øst for Sancerre ligger Pouilly-Fumé. Appellasjonen oppleves som mer homogen enn Sancerre, noe som henger sammen med at det lages omtrent halvparten så mye Pouilly-Fumé som hvit Sancerre, og at vinmarkene i Pouilly-Fumé er mindre og ligger i flatere terreng.
I motsetning til Sancerre lages det kun hvitvin på sauvignon blanc. Vinen ble lenge kalt Blanc Fumé, fordi sauvignon blanc dyrket på det dominerende kalksteinsjordsmonnet, med innslag av flint (silex), ofte gir et preg av flintrøyk/kruttrøyk (pierre à fusil).
Før phylloxeraangrepet var det primært dyrket pinot noir og gamay i området. Rundt kommunen Pouilly-sur-Loire er det en appellasjon med samme navn, som lager hvitvin på druen chasselas.
Pouilly-Fumé må ikke forveksles med Pouilly-Fuissé, som er en appellasjon i Mâconnais i Burgund.
Jordsmonn i Sancerre og Pouilly-Fumé
1. Terres blanches – samme kalk- og mergeljordsmonn (Kimmeridge) som i Chablis. Her modnes druene saktere, og jordsmonnet omfatter noen av de mest kjente vinmarkene i Sancerre (Côte des Monts Damnés og Cul de Beaujeu). Vinene blir mer strukturerte og kan lagres godt.
2. Caillottes – svært grunt jordsmonn (25–40 cm) over kalkstein. Druene her gir de mest aromatiske vinene, som er tidlig drikkeklare og har mindre lagringspotensial.
3. Silex – flintstein og leire som holder på varme og gir tidlig modning av druene. Gir mineralske viner med karakteristisk aroma av flintrøyk.
Kart over jordsmonnet i Sancerre (ekstern lenke)
Kart over jordsmonnet i Pouilly-Fúme (ekstern lenke)
Menetou-Salon AOC
Kjent som Sancerres “billigere tvilling” eller “søster” – velg selv. Ligger i forlegning vest for Sancerre og produserer samme type viner og i samme stil. Vinmarkene ligger på slake, sørvendte skråninger og er derfor mer utsatt for frost enn naboområdet Sancerre.
Quincy AOC
Det første området i Loire som fikk AOC-status i 1936, og dermed det nest eldste i Frankrike etter Châteauneuf-du-Pape! Her lages utelukkende hvitvin på sauvignon blanc og sauvignon gris. Reuilly og Quincy ligger et stykke vest for Menetou-Salon i tilknytning til elven Cher.
Reuilly AOC
Hvitvin utelukkende på sauvignon blanc, rødvin på pinot noir, rosé på pinot gris og pinot noir.
Châteaumeillant AOP
En annerledes appellasjon. For her er det hovedsakelig dyrket gamay (70 %), med litt pinot noir og pinot gris.
Sist oppdatert: