Tilbake
Lanseringer

10. januar: nyhetslansering

Dette er Vinmonopolets ønsker for nye produkter til årets første lansering i basis- og partiutvalget.
Vinmark i tåke med hvit liten hytte i en skråning.

Lanseringslister

Produkter som er tilgjengelige i butikk og nettbutikk 

Basis-, parti- og testutvalget (excel)
Basis-, parti- og testutvalget (pdf)

Produkter som kan bestilles 

Bestillingsutvalget (excel)
Bestillingsutvalget (pdf)

Sist oppdatert 5. jan kl 13.00. Endringer kan fortsatt forekomme.

Hvordan handler du når det er nyhetsslipp?

Slik fungerer nyhetslanseringene

Litt om produktene i januarlanseringen

Vin fra Sør-Amerika

Albariño blir en stadig mer populær drue i Norge, med sin friskhet og fruktighet. Denne druen stortrives i det kjølige og fuktige klimaet ved kysten i Uruguay. En rødvin med potensiale fra samme land er Marselan, som er en krysning av Grenache og Cabernet Sauvignon - best kjent fra franske Languedoc. 

Vin fra Chile

Vestover ligger Chile, med sin enda lengre kystlinje. Her finnes et bredt spekter av viner, blant annet de ganske lyse rødvinene Pais og Cinsault fra områdene Bio-Bio og Itata, som begge ligger mot det kjølige sør og har gamle vinstokker som dyrkes uten kunstig vanning. Samme fokus finner vi i Maule-området, hvor druen Carignan er stjernen. Vi lanserer også en Chardonnay fra Chile, på bag-in-box og med økologisk sertifisering. 

Inspirasjon fra USA

SMaSH betyr IPA med én maltsort og én humlesort, noe som gir særpreg og egenart. California Common kalles også steambeer, og er et litt mer fruktig undergjæret øl. Og klassisk bourbon gir noe nytt å velge blant også i hyllene med de mer rimelige whiskytypene i sortimentet vårt.

Den største staten er California, og fra vestkysten av USA er det i økende grad Pinot Noir og Chardonnay som gjelder i det norske vinmarkedet. I januar kommer det vin av begge druene, fra anerkjente Sta Rita Hills i Santa Barbara nordvest for LA. Her kan man forvente topp kvalitet fra den gode 2021-årgangen. Edna Valley og San Luis Obispo Coast ligger litt lenger nord langs kysten, med kjølig klima takket være vind fra Stillehavet. Også her kan norske vinkunder se frem til flott kvalitet, til en overkommelig pris.

Burgund

Holder vi på tanken om Pinot Noir og Chardonnay i toppklasse, er det naturlig å flytte seg til franske Burgund. Herfra kommer det rødvin fra Chambolle-Musigny, som er kjent for nyansert, delikat Pinot. I Rully i Côte Chalonnaise lenger sør i Burgund lages det Chardonnay som får gjære og modne på fat. Samme fremgangsmåte gjelder i nabolandsbyen Bouzeron, som er den eneste appellasjonen i Burgund som spesialiserer seg på annen hvitvin enn Chardonnay: nemlig den syrlige og fokuserte Aligoté.

Alternativer til hvit burgunder

Like sikkert som at skreien kommer til norske farvann og kjøledisker tidlig på året, kommer anbefalingene om å drikke hvit burgunder til den hvite fisken. Men det finnes flotte alternativer fra «Outside Burgundy» også! Blant våre forslag i januar 2024 er nyansert og mineralsk hvitvin av Treixadura fra Ribeiro i Galicia, engelsk Chardonnay fra den flotte 2022-årgangen eller – for de noe mer eventyrlystne – florvin med både frukt, nøtter og krydder i aromabildet fra franske Jura.

Sør-afrikansk hvitvin

Vi lanserer et spennende knippe fra mindre kjente områder i Sør-Afrika. Det kjølige og forblåste området Cape Agulhas sørøst for Cape Town er perfekt for mineralsk Sauvignon Blanc. I historiske og klassiske Constantia nærmere storbyen lages det flotte viner med samme stil og druemiks som i Bordeaux, og i sitt andre hjemland får Chenin Blanc skinne i små, men fremadstormende appellasjoner som Bot River og Malgas.

Oransjevin fra Slovenia og Østerrike

Oransjevin fra Slovenia og Østerrike har til felles at de er aromatiske og livlige viner, med særpreg og saftig munnfølelse.

Andre nyheter

Vi benytter dessuten anledningen til å fylle flere hull i sortimentet vårt. Vi selger i økende grad Pinot Noir av høy kvalitet fra mange deler av verden, men mangler rødvin fra New Zealand i høyere prissegmenter. Det finner vi i Central Otago på sørøya. Vin med bærekraftselementer får vi heller aldri nok av, og i januar lanseres det miljøsertifisert Shiraz fra Sør-Afrika på klimasmart og lett emballasje. Amaretto, ferdigblandet whisky sour og tysk weissbier inntar også polhyllene i disse dager.