Hvitvin til biff?

I retten biff med bearnés og tilbehør som salat, brokkoli eller asparges, er det sausen som gir mest smak. Helt sant. Bearnés (bearnaise) lages av smør, eggeplommer, eddik, løk, hvitvin, sitron og estragon. Les en gang til og tenk på hvilken vin du ville ha valgt til dette… 
 
Hvitvin, ikke sant? Hvitvin har både friskheten (syre) og aromaene som matcher dette. Verdt å prøve. Ta for eksempel en chardonnay med fat- og bermepreg fra Bourgogne eller California. Eller en sémillon fra Australia eller Sør-Afrika.
 
Vil du forsterke uretepreget i sausen? Prøv en fatgjæret/fatlagret sauvignon blanc. Fatpreget passer godt til smaken av stekt kjøtt. Slike viner finner du i Bordeaux og på New Zealand
 
Alkoholfritt alternativ: Ren eplemost.
 

Rødvin går også bra!

Klart det gjør. Veldig bra. Det trenger jo ikke være galt selv om vi alltid har gjort dette. Tvert imot. Det er noe med fastheten og den kraftigere smaken i en rødvin som gjør seg veldig godt til tilbehør, som fløtegratinerte poteter, sopp og sjysaus, og til selve biffen.
 
Her er det godt med en vin vi kan «tygge» litt på, som holder følge med soppen og sausen og forsterker og spiller videre på disse smakene. Da snakker vi om litt utviklet bordeaux, eller viner inspirert av denne stilen, laget på druene Cabernet Sauvignon og Merlot. Og du kan godt gå over havet etter vin, til Australia eller New Zealand.
 
Savner du Italia? Til en bistecca fiorentina (T-bone med olivenolje og sitron) kan du gjerne velge en chianti classico. Barolo og barbaresco er også viner du kan drikke til biff, gjerne tagliata, tykke skiver entrecote med rikelig moden parmesan.
 
Alkoholfritt alternativ: Eplemost iblandet solbær.
 

Peppersaus

Fløte og varmende svart pepper. Det klassiske valget er mørk, fyldig og sødmefull vin på druen syrah - enten fra Rhône, Sør-Afrika eller Australia. Har du lyst til å overraske? Prøv en Late Bottled Vintage portvin (LBV).
 

Øl til biff

Det går også an å drikke øl til biff, men da er det ikke smakskraft nok i en vanlig pils. Prøv heller en pale ale eller IPA, eller kanskje enda bedre; en porter eller stout.