Tilbake
Om oss Bærekraft Klima og miljø

Det er smartere å velge lett

Se etter merket for klimasmart emballasje når du handler hos oss. Sammen utvikler vi oss mot lettere emballasjetyper som plastflasker med pant, pappkartong og lettere glassflasker.
Humoristisk tegning av evolusjonen fra ape med tung pose, til moderne mann med lett pose.
Foto: Torgrim Nærland, Storyland

Vinmonopolet er en aktiv pådriver for å gjøre emballasjen lettere i drikkevarebransjen. Nå ønsker vi å få med dere kunder på laget! Vinmonopolets vareutvalg er dynamisk, og produkter som ikke selger tilstrekkelig går ut av sortimentet etter ett år. Derfor er etterspørsel etter klimasmarte produkter avgjørende for vårt arbeid.

Hva er klimasmart?

Det er enkelt forklart emballasje som veier mindre. Jo lettere emballasjen er, dess bedre er den for klimaet. Klimasmart emballasje omfatter lettere glassflasker, plastflasker, vinpose (pouch), aluminiumsboks, kartong og bag-in-box. Felles for alle er at de skal veie under 420 gram per 0,75 liter.

Vekten på en vinflaske i glass varierer fra noen hundre gram til over en kilo - uten innhold. Vekten har ingen betydning for kvalitet og lagring. 

Hvordan finner jeg klimasmarte produkter?

Klimasmarte produkter merkes som "Klimasmart emballasje" på butikkhyllen og på nettsidene. Du kan finne produkter med klimasmart emballasje i nettbutikken ved å filtrere i venstremenyen. Klimasmart emballasje finner du under bærekraft. 

Klimasmart emballasje.png

Klimasmart emballasje

Se etter dette merket når du handler på Polet eller spør oss om klimasmart emballasje.

Kutte klimagassutslipp

Vinmonopolets mål er å kutte klimagassutslipp med 50 prosent innen 2030. Produktemballasje utgjør den største enkeltfaktoren i vårt klimafotavtrykk, samtidig som dette er noe vi virkelig kan gjøre noe med. I gjennomsnitt utgjør emballasje cirka 40 prosent av våre produkters klimagassutslipp. Det er de tunge glassflaskene om kommer dårligst ut klimamessig, fordi de krever mye energi i produksjonen og er tunge å transportere.

Podkast 294 - Kloke og dumme valg

Hvor lurt er det egentlig å frakte tunge glassflasker med vin jorda rundt når det finnes andre muligheter? Vi har fått besøk av Rolf Erling Eriksen som forteller om det som er rundt vinen og hva du som forbruker kan gjøre for vår felles jordklode.