Barolo, årgang 2021

Årgangen er en klassisk årgang for Barolo, en årgang hvor vinene har alt for et langt liv i kjelleren.

Landsbyen Barolo med vinmarker.
Foto: Getty images

Gjennom vekstsesongen i 2021 ble vinbøndene nødt til å håndtere svært varierende værforhold, både vårfrost og en tørr sommer som også bød på noen få haglskurer. Men da druene skulle høstes inn, viste det seg at kvaliteten gjennomgående var fremragende, riktignok delvis som et resultat av reduserte avlinger.

Vinter og vår

Vinteren 2021 var mild, der perioden januar-mars var den mildeste siden 2007, og det falt mye nedbør over Langhe, mest regn og også noe snø. Det skulle vise seg at dette ble helt avgjørende for druekvaliteten, siden resten av sesongen ble svært tørr.

Den milde vinteren ble etterfulgt av en relativt kjølig vår, med temperaturer som var omtrent på nivå med 2019. Dermed slapp vinbøndene unna tidlig knoppskyting på de aller fleste steder. Frostproblemene ble dermed minimert i 2021. Kun i noen lavtliggende vinmarker opplevde man frostskader av betydning, men lokalt kunne enkeltvinmarker oppleve betydelig reduksjon som følge av frost.

Da fruktsettingen først var kommet i gang, så man også at den var kvantitativt moderat og rundt 10 % lavere enn i 2020. Dette reduserte behovet for uttynning av avlingene senere på sommeren.

Sommer

Våren ble avrundet med en periode med pent vær og været holdt seg stabilt gjennom hele sommeren. Sommertemperaturene lå på gjennomsnittet og man slapp unna hetebølger. Nattetemperaturene var også moderate, noe som er viktig for utviklingen av aromaene i druene. Derimot slapp ikke produsentene unna de sedvanlige sommerstormene med hagl, men heldigvis ble vinmarkene i Barolo skånet for skader av betydning – i motsetning til i Roero og Monferrato.

Ut over dette var sommeren tørr med svært lite nedbør. For vinbøndene var dette en velsignelse, for plantene styrte klar av sykdomsangrep, samtidig som grunnvannet som ble bygget opp om vinteren gav tilstrekkelig vann for vinstokkene.

Innhøsting

Innhøstingen forløp omtrent som normalt fra slutten av september til rundt 20. oktober. Gunstig høstvær, særlig med lavere nattetemperaturer i andre halvdel av september, hadde sikret god fenolisk modning av druene. Været holdt seg stabilt gjennom oktober, noe som er avgjørende for nebbiolo som krever en lang vekst- og modningssyklus for å vise seg fra sin beste side. Som nevnt var den naturlige fruktsettingen relativt lav, og da druene ble høstet, ble det observert at bærene også var mindre i størrelse enn det foregående året. Druene hadde derfor en høy andel polyfenoler, en forutsetning for å kunne fremstille strukturerte viner med stor lagringskapasitet. Sukkernivåene i druene var også høye.

Konklusjon

Den foreløpige vurderingen av årgangen er at 2021 kan karakteriseres som en klassisk årgang for Barolo, der 2016 er den nærmeste årgangen å sammenlikne med, blant de senere årgangene. Produsentforeningen Albeisa Consorzio vurderer at det var kombinasjonen av redusert avling, relativt moderate sommertemperaturer og kjølige høstnetter som la grunnlaget for frukt med god konsentrasjon, syrlighet og godt nivå av modne tanniner.

Med disse elementene på plass, ligger alt til rette for en vin som vil utvikle seg gunstig i kjelleren i mange år fremover. Tørken gjennom sommeren ga plantene akkurat passe mengde stress, der et betydelig vannreservoar etter en vinter med mye nedbør bidro til å holde plantene på rett side av balansepunktet for tørkestress.

De foreløpige smaksnotatene underbygger også konklusjonen om at 2021 kan karakteriseres som klassisk Barolo, blant annet med en markant tydeligere tanninstruktur, sammenliknet med 2020. Hvorvidt vinene vil utvikle seg klassisk, over lang tid, gjenstår imidlertid å se.

Les mer