Tyskland, årgang 2023
Etter den svært så tørre 2022-årgangen skulle ekstremitetene i været også prege 2023, noe som kulminerte i den raskeste innhøstningen noensinne i Tyskland.

Vinter/vår
Etter den tørre 2022-årgangen kom det en mild vinter, etterfulgt av en kjølig vår som brakte gode mengder etterlengtet regn. Tomme vannreserver ble fylt opp. Det kjølige vårværet utsatte også veksten i vinmarkene og dermed ble det ingen frostproblemer i 2023.
Da knoppskytingen endelig startet, var det ideelle temperaturer og nok vann. De fleste vinregionene meldte om perfekte forhold. Eneste unntaket er Franken, hvor det kjølige været gav en tregere start med mindre vekst enn normalt.
Blomstring
Godt med vann i grunnen, god knoppskyting og ingen frost, la forholdene til rette for en perfekt blomstring. Den startet 8-10 dager ut i juni, noen dager senere enn 2022, men tidligere enn gjennomsnittet for de siste ti år. I de fleste vinregionene var det tørt, men med gode grunnvannreserver.
Franken var igjen et unntak, noen dager før blomstring kom det store mengder nedbør og også lokale haglbyger. I enkelte vinmarker her ble det dermed en mer problematisk blomstring. Utenom disse mindre lokale problemene var blomstringen tilnærmet perfekt i Tyskland i 2023.
Sommer
Kort tid etter blomstring endret været seg. Det ble varmere og tørrere, såpass tørt at det ble behov for irrigasjon av unge vinstokker i flere regioner. Dype røtter og godt med grunnvannsreserver var en stor fordel. Tidvis gav det varme været også morgener med mye dis og stor fuktighet. Kombinert med høye temperaturer ga dette grobunn for stadige angrep av meldugg. Det er en kjent problemstilling som de fleste vinbønder behandler greit i dag, men det krever ressurser i vinmarken og rask inngripen for ikke å miste for mye av avlingen.
I slutten av juli og begynnelsen av august endret været seg igjen. Nå traff store og tunge nedbørsmengder vinregionene. I Baden kom det også to store haglbyger. Samtidig forble temperaturene høye. Sykdomspresset i vinmarkene økte dermed dramatisk.
Høst
Med temperaturer på mer enn 30 grader også i september gikk modningen unna i rekordfart. 3-4 grader oechsle pr døgn ble registrert. Samtidig skjedde noe som man ikke hadde opplevd før i vinmarkene i Tyskland. Samtlige druesorter modnet samtidig. Med et kjølig klima skjer gjerne modningen gradvis og det er tid til å plukke enkeltdruesorter hver for seg. Nå måtte alt plukkes nesten samtidig. De høye temperaturene medførte også endringer i innhøstningen. Normalt startes dagene med plukking etter at morgendisen har lagt seg. I 2023 var det for varmt på dagtid og i enkelte regioner høstet man nattestid for at druene ikke skulle være for varme.
Det ble med andre ord en kort, intens og arbeidskrevende innhøstning. I enkelte regioner var det hele over mindre enn fire uker etter første drue ble plukket. Druene var sunne og av god kvalitet. Riesling gjorde det best. Pinotsortene slet litt mer pga kompakte drueklaser, som igjen medført økt sykdomspress.
I kjeller og på flaske
Kvantiteten er god i 2023. Med druene i kjelleren pekte de første målingene mot at dette ble en årgang som var mer klassisk i stil enn 2022. De første og enklere vinene som kom på markedet viste at 2023 er et år for riesling. Modningen er god, samtidig som det er godt med struktur og kraft i vinene. Dette ble mer tydelig da toppvinene ble vist i Wiesbaden i august i fjor. Særlig på toppnivå og fra anerkjente vinmarker viser kvaliteten på årgang 2023 seg. De beste vinene kommer til å lagre lenge og godt. Alle regioner har gjort det godt, men kanskje er det Pfalz som står frem som den kvalitative vinneren dette året. I tillegg ga 2023 gode vilkår for de søtere variantene av riesling i de nordligere regionene.
Les mer omVin fra Tyskland

Sist oppdatert: