Analyse av klimarisiko

En studie gjennomført av PwC og Vinmonopolet viser at klimaendringer vil ha store konsekvenser for verdens vinproduksjon.

Grønn vegetasjon med flatt landskap i bakgrunnen.
Foto: Jonx Pillemer

For bedre å forstå hvordan vinindustrien og Vinmonopolet selv er eksponert for klimarisiko, engasjerte Vinmonopolet PwC for å bistå med en omfattende analyse.

Global oppvarming truer vinproduksjonen i enkelte deler av verden og åpner opp i andre: Vinmonopolets klimarisk-analyse bygger på to scenarier: 2 graders og 4 graders oppvarming.

Konklusjonen er tydelig: Ved to graders oppvarming vil konsekvensene være store for verdens vinproduksjon. Selv om det er mulig å kompensere og øke vinproduksjonen i enkelte områder, vil man ikke klare å kompensere for tapene i områdene som blir mindre egnet/uegnet.

Analysen konkluderer med at Spania, Italia, Frankrike, Australia og California er mest utsatt, selv ved en temperaturøkning på 2 grader. Vinland som Tyskland, New Zealand og USA (nord-vest) kan dra fordel av klimaendringene ved et lavutslippsscenario på 2 grader.

Klimarisk-analysen konkluderer også med at klassiske druetyper som pinot noir og chardonnay er spesielt utsatt ved global oppvarming.

Analysen er basert på det anerkjente rammeverket TCFD (Task-Force of Climate-related Financial Disclosure).