Hvis du spiser kaker og desserter du vanligvis drikker kaffe til, vil sannsynligvis også mørkt maltøl som porter, stout eller bruin passe fint. Nøtter, sjokolade, tørket frukt og karamell er dessertaromaer som også er vanlige i mørke maltøl.

Det er også eksempler på at andre øltyper enn de mørke kan gå fint sammen med dessert. Har du for eksempel smakt IPA til gulrotkake? Våre butikkansatte har stemt fram denne overraskende kombinasjonen som en favoritt.

Smaksintensitet er viktig

Mange øltyper har en del sødme som passer til sødme i mat. Men vår erfaring er at det trengs mye mindre sødme for at et øl skal passe til desserten, enn når du skal finne en passende dessertvin. Her er smaksintensitet viktigere. 

Gode øl- og dessertkombinasjoner

Bokkøl og marsipankake

Bokkøl er et mørkt øl med litt sødme og med aromaer av brunt sukker, honning og ristede nøtter fra karamellisert byggmalt. Nøttene og marsipanen i kaken framheves av det nøttete preget i ølet. I denne kombinasjonen er det både kontraster og likheter mellom mat og drikke.

IPA og gulrotkake

Hvem skulle trodd at et humlepreget og bittert øl uten sødme skulle være så godt til søt gulrotkake? Bitterheten dempes, og fruktigheten i ølet og det urtete humlepreget utfyller aromaene i kaken veldig godt. Akkurat slik en god te ville gjort. IPA med tropisk fruktaroma fra amerikansk eller newzealandske humle­sorter passer fint, men det gjør også mer klassiske IPA-er med toner av balsam og furunål.

Sjokoladestout og sticky tofee pudding

Kaken har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet. Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. 

Se oppskrift på sticky toffee pudding, med tips til hvilke typer øl og sterkvin som passer til

Porter og tiramisu

Den klassiske italienske desserten med kjeks dyppet i kaffe og mascarponekrem kan gjerne serveres med en kaffeporter. Det mørke ølet med smak av kaffe og sjokolade har aromalikhet med deserten og boblene i ølet gir kontrast til den rike kremen.

Dobbelbock og karamellpudding

Det er overraskende lite sødme i denne puddingen. Det karamelliserte setter mest preg på retten og åpner opp for et godt maltpreget øl som punktum for måltidet. Prøv bokkøl, brown ale eller et lagret juleøl. 

Juleøl og pepperkake med stilton

Mange ønsker et klassisk juleøl til julematen, men disse ølene passer bedre til julekakene foran peisen. Pepperkake med stilton er blitt en ny julekalassiker, og krydret pepperkake med salt blåmuggost er godt til et sødmefullt rikt juleøl, gjerne i klosterstil eller barley wine.

Øl i dessert

Øl kan brukes både i og til mat. Prøv for eksempel stout i sjokoladekaken, porter i sjokoladeisen eller klassikeren med å dynke bløtkakebunnen med bokkøl. Det gir en ekstra fylde og kraft i smaken. Du kan også prøve andre markante ølsorter. Ølverden er stor og fri, og noen øl er mer ekstreme enn andre. De kan være sterke, bitre, fyldige, brente eller ekstremt smakstilsatt. 

Så våre tips om å kombinere øl og mat

Podkast 55. Ølguidene: Øl og mat

Vi guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. I denne episoden er det øl og mat som står på plakaten.