Tilbake
FagpratØl

Slik velger du øl til maten

Å velge øl til mat er enkelt fordi øl endrer seg lite sammen med maten. Det finnes alltid et øl som passer.
øl-aromaknagger-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

De tre viktigste rådene for å finne riktig øl til maten

1. Ikke overdøv hverandre

Ølet og maten bør smake omtrent like mye for å få til en kombinasjon av smakene. Kraftig og alkoholsterkt øl vil for eksempel overkjøre magre og milde retter. 

2. Det er best når øl og mat har noe til felles

Aromaene i maten og ølet skal passe godt sammen. Det er vår erfaring at det er best når ølet smaker litt av det samme som maten. 

3. Velg etter sammenheng og situasjon.

Alkoholrike eller intense øl kan passe i små mengder, men har lett for å bli utmattende om du skal spise flere retter, sitte til bords lenge eller det er varmt. Da er kanskje bedre med et mer leskende og dempet øl.

Flere tommelfingerregler

 • Øl med mørkere maltpreg passer bedre når sødmen og intensiteten i maten øker.
 • Øl med markante egenskaper, for eksempel mye syre, mye bitterhet eller veldig brente aromaer, passer best når du liker øltypen fra før.
 • Salt mat passer godt sammen med et livlig, fruktig og gjerne bittert øl. Salt gjør ølet mindre friskt og fruktig.
 • Syrlig mat er godt sammen med syrlige eller friske øl. Syre i mat demper inntrykket av det syrlige i ølet.
 • Til fet mat er det godt med livlige og friske øl som en kontrast til det fete. Bitterhet renser ikke fett, men det kan overdøve følelsen av fett i munnen.
 • Til sterk mat bør ølet være konsentrert og fruktig, uten for mye bitterhet. Chili og pepper demper nemlig det fruktige og får ølet til å virke bitrere enn det egentlig er.
 • Sødmefull mat er godt med øl med sødmefull fruktighet eller karamellisert maltpreg. Ølet bør ha nok struktur i form av konsentrasjon, livlighet eller bitterhet for å gi liv til kombinasjonen. Les om øl til kaker og dessert


Slik beregner du riktig mengde drikke til gjestene

Lyst eller mørkt øl til maten?

Tenk etter hva slags brød som vil passe til retten og bruk det som en pekepinn på hvor lyst eller mørkt ølet kan være. Kan du tenke deg loff, kneip eller mørkt rugbrød?

Ølstiler og mat som passer til

India pale ale - IPA / NEIPA/  APA

Øl med tydelig aroma fra humle kan du bruke slik du ville brukt urter eller frukt i maten. Kunne du tenkt deg fersk timian, thaibasilikum, koriander eller kanskje litt ananas eller mango til retten? Ja, da kan et øl med tydelig humlearoma være noe.

Vær obs på hvor bittert ølet er. Humlepregede øl kan ha ulik grad av bitterhet. Bitterhet er en grunnsmak som fort blir dominerende. 

Mattips: hamburger, taco, kylling tikka masala, thai curry og ceviche.

Maltpregede øl – pils / mørk lager / brown ale

Maltpreget i øl er en robust aroma. Det vil si at det endrer seg lite når det settes sammen med mat. Derfor kan vi kalle dem gode matøl. De brune matrettene passer godt sammen med aromaer av mer eller mindre ristet korn.

Selv om det finnes unntak, er det ofte lurest å velge maltpregede øl til mat med noe av de samme aromaene i maten, for eksempel mat som er preget av stekeskorpe, brød, langtidskokt mat og lagret mat. 

Mattips: Soppbruschetta, stekt fisk, spekeskinke, juleribbe, sild med rugbrød

Gjæringspregede øl – Lys ale / blonde / wit / saison

Fruktigheten i ales passer fint til mye ulik mat, akkurat som Riesling gjør i vinens verden. Fruktigheten i gjæringspregede øl kan med hell brukes som en livlig kontrast til mange ulike matretter. Mat dominert av meieriprodukter eller varme krydderblandinger smaker godt sammen med gjæringspregede øl.

Mattips: And med appelsinsaus, myke oster, grillet asparges med hollandés, fisk med sandefjordsmør eller pasta carbonara.

Wow-kombinasjoner med øl og mat

Noen kombinasjoner glemmer vi aldri. Gjennom mange år med øl- og matsmakinger er det noen kombinasjoner som har begeistret oss:

 • IPA og gulrotkake
 • Stout og østers
 • Bokkøl og marsipankake
 • Dobbelbock og karamellpudding
 • Fruktsurøl og thai papayasalat
 • Rødt flamsk øl og pinnekjøtt

Podkast 55. Ølguidene: Øl og mat

Vi guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. I denne episoden er det øl og mat som står på plakaten.

Podkast 225. Lytterspørsmål - øl til julemat

Stefan synes vi snakker for lite om øl til mat, og det har han nok rett i. Derfor reiser vi kjerringa og vier 50 minutter til juleøl og øl til julemat.