Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet.

2018-årgangen i Barolo har delt kritikerne. Vinene er klassiske og tradisjonelle i stil, og som unge har de vist forbausende liten vilje til å vise seg frem i glasset. Per i dag er de tanninrike, slanke og krevende.

Enkelte kritikere har uttalt at de rett og slett ikke skjønner årgangen. «The vintage is difficult to read», oppsummerer Monica Larner i The Wine Advocate. Andre fremhever den krevende og strukturerte stilen i 2018. Én ting er imidlertid sikkert: dette er en årgang for dem som liker Barolo i en tradisjonell og lagringskrevende stil. Det er ikke mye ekspressiv fruktighet og sødme i 2018, men til gjengjeld er det mye struktur.

Arbeidskrevende og regnfull mai

Årgang 2018 var regnfull i Langhe. Det kom mer enn gjennomsnittlig mengde nedbør i 10 av årets 12 måneder. De to siste månedene (juni og september) lå nedbørsmengden på gjennomsnittet. Mai ble en særdeles våt og krevende måned, men også januar, februar og mars fikk vesentlig mer regn enn normalt. Vannreservene skulle vise seg å være gode å ha, og om regnet var i overkant, så gjorde det at frost ikke ble et problem.

I mai regnet det i hele 25 dager i strekk og vinbøndene måtte bekjempe peronospora og meldugg. Arbeidet måtte gjøres manuelt fordi det var for vått til å kjøre traktor i vinmarken. Blomstringen gikk utmerket, men grunnet nedbør satte mange blomster ikke frukt. Drueklasene som ble formet var mange, men størrelsen var ujevn grunnet den mangelfulle fruktsettingen.

Fuktigheten i jorda ble et problem. Druene stod i fare for å få for stort vanninnhold. Mange lot gress og ugress vokse mellom vinstokkene for å ta unna vann. Andre utsatte green harvest, for at ikke de resterende druene fikk for mye vann og este i størrelse.

Det positive for vinbøndene var at etter den arbeidskrevende maimåneden, kom nedbøren resten av året perfekt timet og dosert.

Lang vekstsesong

Fire av de fem første månedene i vekstsesongen var kjøligere enn normalen, men i juni skulle dette endre seg. De fem siste månedene av vekstsesongen var alle varmere enn normalen. Spesielt ble de tre sommermånedene varme og tok unna regnet som kom.

Det fine været gjorde at modningen satte fart og sukkerinnholdet økte. Varmestress oppstod hos enkelte unge vinstokker på godt drenert sandholdig jordsmonn. I slutten av september ble været kjøligere og nedbøren var normal for måneden, noe som gav fine forhold under innhøstningen.

Plukketidspunktet fant sted noe senere enn normalt de siste ti årene og vekstsesongen ble lenger enn normalen. Frukten var pen og ren uten råteproblemer og kvantiteten var god. Druene hadde høyt sukkerinnhold, syrenivået var på den moderate siden på grunn av høy absorbering av kalium etter de store nedbørsmengdene. Enkelte produsenter valgte derfor å syrejustere.

Klassisk og lagringskrevende

Hvordan ser vinene ut fra flaske? Aromaene er på den klassiske og ikke utpreget fruktige siden, og tanninene er faste. Vinene er per i dag lite meddelsomme og typiske for en tradisjonell Barolostil. Vinene kan minne om 2008, 1996 og 1978. Hvor god kvaliteten er, gjenstår å se. Inntil videre bør 2018 lagres.

Les mer om italiensk vin