Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet

Gode nedbørsmengder vinteren 2015/2016

Været i 2016 i Toscana startet med mye nedbør i årets to første måneder, noe som var med på å bygge vannreserver etter en relativt tørr 2015. I Montalcino var mars kjøligere enn normalt og i vinmarken fant knoppskyting sted i siste halvdel av måneden.

Starten på april var tørr, om ikke spesielt varm. Deretter ble det tørre været avløst av enda mer regn i slutten av april og mai.

Også juni og starten på juli var på den kjølige siden med nedbør på gjennomsnittet. Likevel var juni ventilert nok til at måneden ikke gav problemer med sykdom. Regnet gav likevel noen bekymringer hos produsentene. Mange foretok en mindre beskjæring enn normalt av druene, da de ønsket å spre det ekstra vannet på flere drueklaser.

Tørr, men ikke for varm sommer

Etter juni skiftet været til å bli tørt og solrikt. Likevel var varmen jevn og uten de høye toppene som man ofte får i indre Toscana. Slik forløp både juli, august og september; pent og tørt vær med moderat varme og avkjølende netter. Dette gav en jevn modning hvor druene fikk utvikle en klassisk og pen frukt.

I midten av september kom det et plutselig og stort regnskyll. Enkelte hadde allerede foretatt innhøsting av de varmeste vinmarkene. Mange fryktet at råte ville utvikle seg der det ikke var høstet, men dagene etterpå returnerte til det komfortable pene og tørre været. Produsentene kunne enkelt vente til druene hadde tørket opp og fortsette innhøstningen som varte til et par uker ut i oktober.

Strålende kvalitet og god kvantitet

Druene som ble høstet i 2016 var av høy kvalitet. De hadde en sunn og god modning med en god kvantitet og med fravær av sykdommer eller råte. Det er lenge siden man så en lignende årgang i Montalcino. De siste årene har vært preget av en rekke tørre år med alarmerende høye varmetopper. Unntaksårene har gjerne vært preget av mye nedbør. I ettertid har mange produsenter beskrevet 2016 som en optimal vekstsesong.

Klassiske og konsentrerte viner

I glasset fremstår årgang 2016 som en klassisk årgang. Konsentrasjonen er høy, likevel er frukten på den kjølige siden og med god nerve og masse struktur. Kritikerne regner årgangen som en av de ypperste i moderne tid. Den kommer etter årgang 2015, som også regnes som en stor årgang. Det er ikke vanskelig å se motsetningene i disse to årgangene. I 2015 opplevde Montalcino tørrere og varmere vær. Det har gitt vin med rikere og mer moden frukt, mindre friskhet og tørrere tanniner. Både 2015 og 2016 oppleves som lagringsdyktige årganger, men 2016 er mer lukket i sin ungdom enn det 2015 var og er.

Les mer om italiensk vin