Tilbake
FagpratVinÅrganger

Tyskland, årgang 2019

«Årgang 2019 er den beste årgangen jeg har smakt i min karriere på 40 år», skrev vinkritiker Stuart Pigott etter GG-smakingen i Wiesbaden i 2020.
202104_2 Tyskland.jpg
Foto: Getty images

Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet
April 2021

Klassisk stil

Fra flaske har årgang 2019 vist seg å ha ren og klar frukt kombinert med høy syrlighet og konsentrasjon. Vinene er klassiske i stil og uttrykk og viser ikke høy modning, slik vi kjenner det fra tidligere årganger som 2018 og 2010. Årgangen har hatt en positiv utvikling frem til ferdig tappet vin. Det var lite som tydet på at årgangen skulle skape slike overskrifter da druene kom i hus et år tidligere. På det tidspunktet var vinprodusentene forsiktige i sine uttalelser og var bekymret da innhøstingen nærmet seg, uten grunn har det nå vist seg.

Les mer om tysk vin

Skiftende værforhold

Vekstsesongen i 2019 skulle vise seg å bli svært ujevn. Mens 2018 var et jevnt varmt og tørt år med få problemer underveis, ble varme perioder i 2019 avløst av kjøligere og våtere perioder. 2019 krevde stor innsats i vinmarkene for å oppnå god kvalitet. Årgangen startet, som 2018, med en varm vinter og vår, mens april og mai var kaldere enn normalt. Bekymring for frost meldte seg. Enkelte områder, blant annet i Dhron i Mosel, ble hardt rammet av frost, men i det store og det hele slapp de fleste områder av Tyskland unna vårfrosten.  

Tre varmebølger fulgte på hverandre gjennom sommeren. Den første, i juni, gav temperaturer på over 40 grader, som resulterte i solbrente druer i utsatte områder. Særlig ble Mosel rammet og produsentene mistet opptil 30% av avlingen. Varmen førte til at druene utviklet tykkere skall, noe som medvirket til å gi høyere ekstrakt og konsentrasjon i de ferdige vinene. Varmebølgene ble avløst av kjøligere perioder og også perioder med regn. Særlig august ble kjøligere enn normalt, selv om også denne måneden inneholdt en kort varmebølge. Likevel bremset nedkjølingen i august druemodningen.

Det var mye regn i september og tidlig oktober, noe som bekymret produsentene. På dette tidspunktet var det klart at 2019 ikke ville bli en tidlig plukket årgang. Nedbøren førte til at mange produsenter måtte fjerne frukt på grunn av økt fare for råte. Etter perioden med nedbør fulgte imidlertid en tørr periode med høye temperaturer for årstiden. Korrekt plukketidspunkt og sortering ble avgjørende for kvaliteten på druene. De som arbeidet godt i vinmarkene, ble belønnet med flotte druer. Varmen i oktober resulterte også i sunn botrytis og derved flotte druer for søte viner. Kvantiteten i 2019 er imidlertid kraftig redusert fra 2018.

Karakteristikk

2019 har gitt lagringsdyktige viner. Likevel er vinene overraskende åpne, og kan drikkes tidlig. Syrlighet og intensitet er fremtredende i årgangen samtidig som frukten er moden. Årgangen er på den klassiske siden, og derved mer i retning av 2017 enn 2015 og 2018.