Tilbake
FagpratVinVinland og områder

Vin fra Marlborough

Bli bedre kjent med New Zealand - vinlandet som ligger så langt borte som du kan komme fra vår lille krok i verden. Her lages det Pinot Noir og Sauvignon Blanc i verdensklasse, og det med et helt særegent preg. Stikkord: Ren frukt, friskhet og skrukork.
NZ AV.jpg
Foto: Getty Images

Vineventyret til New Zealand startet først i Hawkes’s Bay på østkysten på nord-øya, da franske misjonærer plantet vindruer her på 1850-tallet. I dag er området mest kjent for viner med såkalte bordeaux-blandinger.

Men det var Sauvignon Blanc fra Marlborough som virkelig sto for New Zealands gjennombrudd på det internasjonale vinmarkedet - og som satte landet på verdenskartet på 90-tallet. De første Sauvignon Blanc-druene ble plantet på slutten av 60-tallet.

Marlborough

Marlborough er i dag det største vindistriktet på New Zealand og ligger nord-øst på sør-øya. Omtrent halvparten av alle landets vinmarker ligger her. Sauvignon Blanc er den dominerende druetypen. Sauvignon Blanc herfra har ofte høy syre og er veldig aromatiske. Det kjølige klimaet i Marlborough gjør også at Pinot Noir kan utvikle flotte aromaer.

De klimatiske forholdene i Marlborough gir gode vekstforhold med god ventilasjon og lang modningsperiode. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt, og med lite nedbør om høsten. Rundt 80 prosent av all vin fra New Zealand produseres i nettopp Marlborough.

Druene

Sauvignon Blanc

Noen druer viser tydelig tegn på hvor de kommer fra. Sauvignon Blanc er en av disse. En av verdens mest plantede grønne druer. Født i Bourdeaux, konge i Loire og eksplosiv fruktbombe på New Zealand

I Bourdeaux blandes den med Semillon og gir karakterfulle tørre viner og verdens beste søtviner, sauternes. I Sancerre gir den forfriskende og mineraldrevne viner med aromaer av gress, nesle, flint og røyk, og et litt dempet fruktbilde.

På New Zealand er de gjerne mer fruktdrevne med tydelige tropiske aromaer som pasjonsfrukt, ananas, lime og stikkelsbær - vinen nærmest hopper ut av glasset! På marsslippet kommer også viner som er fatfermentert og/eller fatlagret hvor det tropiske fruktpreget er litt dempet.

Pinot Noir

Druen Pinot Noir er uten tvil den mest karismatiske av alle rødvinsdruene. Den er vanskelig å dyrke, den kan verken ha det for kaldt eller for varmt. Denne druetypen krever mye arbeid i vinmarken for å modnes godt, men når man lykkes blir vinene svært gode. Fargen er alltid lys og delikat.

De new zealandske pinot noirene har ofte en fokusert og tydelig rødbærsfruktighet med god modning, med jordbær, bringerbær og blomster.

New Zealand.jpg