Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Eikefat var først en smart beholder å ha vin i. Så ble eik en populær smakstilsetning. 80- og 90-tallet var tiden da vanilje, kokos, nellik og kaffe ble markører for god eller dyr vin. Nå virker det som mange har gått lei. De vil ha vin som bare smaker av druer – ikke treverk. Er det fremdeles en plass for slik vin?

Fatfakta

Små fat (barrique) gir mer fatpreg enn store fat
I et lite fat er mer av vinen i kontakt med treverket.

Barrique = 225 liter
Nye fat setter mer preg enn brukte fat. Akkurat som det er mer smak i en utygget tyggegummi.

Lang fatlagring påvirker vinen mer enn kort fatlagring  
Men det kommer mest fatpreg i begynnelsen.

Eikechips og eikestaver er en rimelig erstatning
Fat er dyrt om vinen skal være billig. Derfor er det ganske vanlig å putte eikestaver eller eikechips oppi tanken der vinen ligger.

Gjæring på fat
Hvitvin gjæret på fat får faktisk et mindre tydelig fatpreg enn vin som er flyttet over fra stål til eik etter gjæringen. Rødvin blir sjelden gjæret på fat.

Smaken av fat

Amerikansk eller europeisk eik

Det er litt komisk, men den amerikanske hviteiken smaker mer enn europeisk eik. Den snakker litt høyere, på en måte.

Rstingsgrad

Fatet blir varmebehandlet på innsiden
 
Lett ristet = Vanilje og kokos
 
Middels ristet = Sjokolade og kaffe

Hardt ristet = Røyk og tjære
 

Berme eller fat

Vin som har et tydelig smør- og nøttepreg behøver ikke å ha vært på fat. Disse aromaene kan stamme fra bermeomrøring (bâttonage) og malolaktisk gjæring. Fat og bermepreg opptrer gjerne i tospann.

Podkast 152 Fatlagring - dette skjer med vinen og slik smaker det

Hva er vitsen med å legge vinen i fat av eik når det er både dyrt og arbeidskrevende? Bli med i et dypdykk i eikefatet.