Tilbake
Salgstall

Vinmonopolets salgstall 2018

Salget økte med 1,6 prosent tilsvarende drøyt 1,3 millioner til 82 millioner vareliter i 2018 målt mot 2017.

Salget i 2018

Rødvin er fortsatt vår soleklart største varekategori og stod med sine 38,7 millioner liter i 2018 for 47 prosent av salget. Mens italiensk og chilensk rødvin synker markert er det solid vekst for spansk og ikke minst fransk rødvin, som er det vinlandet som på tvers av kategoriene opplever størst vekst i 2018.

Totalt sett går salget av rødvin tilbake med 1,1 millioner liter eller 2,8 prosent i 2018, men det meste av nedgangen kom i perioden mai - august, da størsteparten av Norge opplevde tidenes varmeste sommer.

Vær generelt - og temperatur spesielt - er svært avgjørende for hvilke varere kundene kjøper. Jo høyere temperaturer jo større andel utgjør lettere og lysere varegrupper som hvitvin, musserende, rosévin, øl og sider; produktgrupper som i gjennomsnitt har et lavere alkoholinnhold enn f.eks. rødvin.

Det gode været resulterer dermed i solide salgsrekorder for både hvitvin, musserende og rosévin - med henholdsvis 19,1, 5,2 og 2,8 millioner liter solgt i 2018. Det er verdt å merke seg at tysk hvitvin stadig kaprer markedsandeler, og at Frankrike har størst vekst innen musserende og rosévin.

Frankrike var klart dominerende vinland i Norge frem til rundt 2005/2006 da Italia tok over, etter et tiår med svekket salg ser det nå ut til at franske viner igjen får et stadig bedre grep om det norske markedet.

Salget av brennevin er på overordnet nivå ganske stabilt, men mens salget av druebrennevin (Cognac) går ned med nesten 7 prosent fra 2017, har en kategori som gin markert vekst.

Siden 2010 har salget av håndverksøl økt markert på Vinmonopolet. Denne trenden virker nå å stoppe noe opp; ølsalget økte med 1 prosent i 2018.

For første gang i historien selges det mer alkoholfritt enn sterkvin. Mens salget av alkoholfritt over tid har vokst kraftig har salget av sterkvin (sherry, portvin, Madeira, vermut) hatt stabilt synkende salg over flere år.

Mens de fleste fylkene har vekst, er det nedgang for Nordland. Dette skyldes nok både en dårligere sommer i Nordland enn i det øvrige Norge, samt at fylket i økende grad er utsatt for grensehandel i Sverige.

Mer detaljerte bestselgerlister for 2018 og mer detaljerte tall på butikknivå vil bli publisert utover i januar.

Last ned datagrunnlaget (excel, eksterne lenker)

Salgstall per måned