Tyskland, årgang 2024
2024 er den tredje årgangen så langt dette tiåret som regnes som kjølig og klassisk. De to andre er 2021 og 2023. Alle årganger har sine særegenheter og 2024 kan skilte med å være den mest krevende årgangen av dem alle.
Tekst: Arnt Egil Nordlien - Leder Produkt
Om årgangen skriver produsentorganisasjonen VdP «det var en grunn til å feire da årgangen endelig kom seg inn i kjelleren». For mange vinmakere vil årgangen huskes som en endeløs arbeidsøkt. Alt som kan treffe deg som vinbonde traff i 2024. Store frostproblemer, problemer med meldugg, blomstring, ujevn modning.
En lang og krevende innhøstning. Likevel, den endeløse arbeidsøkta ga kun begrenset kvanta.
Vinter
Vinteren 2023/2024 var relativt varm og ikke like tørr som året før. Problemet med dette er at det får vinstokkene til å starte veksten tidlig. For tidlig. Når knoppskytingen kommer så tidlig er frostfaren overhengende stor og kan medføre stor skade. Og slik startet denne krevende årgangen 2024. Mange knopper døde, frosten traff hardt, men enkelte utsatte steder spesielt hardt. Særlig i Mosels sideelver, Sachsen, Saale-Unstrut, Nahe, men også så langt sør som Baden ble det store frostskader i 2024. Enkelte vinstokker klarte likevel å komme seg såpass at de produserte nye knopper. Problemet med dette er ujevn modning på druematerialet.
Les ogsåVinbønder frykter vårfrosten
Vår
Arbeidet i vinmarken fortsatt som normalt gjennom våren på grunn av denne andre knoppskytingen. Vinbøndene var bestemt på å bruke disse druene og leve med den ujevne modningen. Tyskerne er tross alt vant med å høste i mange omganger. Så ble våren varm, og våt. Det perfekte klimaet for råteangrep, samtidig som blomstringen nærmet seg. Det måtte med andre ord sprøytes. Mye og ofte. Enda oftere hvis du driver økologisk. Våren 2024 måtte det sprøytes mer enn tre ganger oftere enn normalt. Behovet for arbeidskraft var skrikende. Mange jobbet samtlige dager 8-12 uker i strekk.
Sommer
Sensommeren og spesielt august gav mer stabilt og varmt vær. Druene modnet, men den ujevne vekstsyklusen som frosten skapte gjorde at vinbøndene måtte behandle vinstokker avhengig av hvor de var i modningsprosessen. Igjen skapte dette et vesentlig merarbeid som varte helt inn i innhøstningen.
Høst
Innhøstningen ble dermed også svært lang og igjen arbeidskrevende. For enkelte druer til musserende vin startet høsten allerede i august. Den tidligste noensinne. Samtidig ble andre vinstokker høstet i slutten av oktober. Langt senere enn normalen for de siste ti år. Den sene innhøstningen gav druer med dype aromaer og stor intensitet. Som VdP skrev, det var virkelig en grunn til å feire når druene endelig var ferdig høstet og i kjelleren.
Kvantitet
2024 er en årgang hvor det er verdt å bemerke de kvantitative forskjellen mellom regionene. Det er særlig Ahr, Saar, Ruwer, Nahe, sørlige deler av Mittelrhein, Sachsen, Saale-Unstrut, Franken og nordlige deler av Baden som har svært liten avling i 2024. I alle regioner er avlingen mindre enn normalen, men Rheinhessen, Pfalz, Baden, Württemberg er områdene som har klart seg best. Det skal bemerkes at Rheinhessen har 7% høyere utbytte enn i 2023. Dette har mest å gjøre med haglproblemer i 2023.
Kvalitet
Generelt har druene lavere oechslevekt enn normalen i 2024. Friskheten er høy og aromaene i mange av vinene er på den kjølige siden. Samtidig er vinene funklende klare og med presis frukt. Det er godt å se at produsentene også i en slik årgang klarer å ta riktige valg, slik at druematerialet som kommer inn i kjelleren er av høy kvalitet. For de som liker sine viner i en slik klar, kjølig og frisk stil er 2024 en fantastisk årgang. Det er en årgang å se mot de klassisk beste vinmarkene, hvor det normalt er en del varme. I tillegg til de tørre vinene er 2024 en strålende årgang for kabinett og viner med en liten restsødme. Produksjonen av de søtere variantene er svært begrenset.
Sist oppdatert: