Verdt å vite om juleøl
I Norge har vi brygget juleøl i over 1500 år, men dagens juleøl er noe helt annet enn det vikingene drakk. Bli kjent med hva juleøl er og hvordan du velger riktig type.
Tekst: Anders Stueland - Fagansvarlig SPIPublisert: Sist oppdatert:
Smaken av juleøl
De fleste juleøl er mørke og maltpregede med smak av karamell, tørket frukt og sjokolade. Bryggeriene brygger også juleøl som tøyer strikken og det finnes nesten ingen grenser for hva de kan smake.
Smatter du på et juleøl vil du sannsynligvis kjenne et tydelig maltpreg som minner deg om havrekjeks, mørk karamell, rista nøtter og hint av sjokolade. De fleste er fyldige og har en liten sødme som passer til den rike julematen.
Noen juleøl er mer spesielle og kan være søte eller syrlige, ha mye alkohol, fatpreg, krydder eller humlepreg.
Hva er juleøl laget av?
Juleøl er laget av det samme som annet øl. Det vil si korn, vann, gjær og humle. Noen bryggerier tilsetter frukt, krydder eller andre smakstilsetninger. Alt dette gir uendelige muligheter.
De fleste juleøl har dette til felles:
Korn: Lyst maltet bygg er basen i ølet. I tillegg må det mørkere og karamellisert malt til. Slikt malt gir mørkere farge og sødmefull smak.
Humle: Bitterhet i øl stammer fra humleblomsten og i juleøl er ikke dette så tydelig. Humlearomaen er også tonet ned til et hint av urter og krydder.
Gjær:
- Noen gjærtyper jobber best på lav temperatur og da blir ikke ølet så fruktig, men får en ren maltsmak. Metoden er opprinnelig tysk og ølet blir kalt lagerøl eller undergjæret øl.
- Andre gjærtyper liker seg best når det er varmere og gir mer fruktighet og krydder til ølet. Slikt øl heter ale eller overgjæret øl.
Hva kjennetegner juleøl?
Juleøl blir lansert til jul og på etiketten er det kanskje nisser, snø eller annet som får deg i julestemning. Det er ingen regler for hva juleøl skal smake, men etiketten må ha preg av jul.
Mesteparten av juleølet fra norske bryggerier etablert før 2000 er mørkt lagerøl, mens de nyere bryggeriene satser på mørke ales.
Tradisjonen i Norge er å brygge litt mørkere og sterkere øl med litt sødme til jul. For 20 år siden var norsk juleøl mørke lagerøl på mellom 4,5 og 7 prosent. Selv om de kom fra ulike bryggerier, smakte de ganske likt.
I dag er det noe helt annet. Antall bryggerier i Norge har eksplodert og alle setter sin ære i å brygge forskjellige juleøl. Det har vært en enorm økning i utvalget de siste årene selv om mørke lagerøl fremdeles selger mest.
Juleøl til julemat
Til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller nøttesteik passer det best med de juleølene som har opp til 8 prosent alkohol og uten andre tilsetninger enn humle. Du kan velge både mørk lager eller mørk ale. Har du akevitt i glasset ved siden av, passer det godt med leskende øl med mindre alkohol.
Juleøl til dessert og julekaker
Til desserter som karamellpudding og multekrem kan du velge det samme ølet som til maten, men her kan også øl med litt mer sødme og alkohol, som doppelbock og byggvin, passe. Til riskremen kan øl tilsatt frukt fungere.
Vil du ha juleøl til kaker, konfekt eller blåmuggost, kan du klinke til med mer utrerte øl som pastry stout, øl med julekrydder eller fatlagret imperial eller byggvin.
Les ogsåDrikke til julemat
Hvilke glass passer til juleøl?
Har du egne ølglass som er tilpasset ølet du skal drikke, er nok dette høytiden for å ta frem disse. Ønsker du å gjøre det litt ekstra flott på festbordet, så kan du servere øl i vinglass; en tulipanformet klokke fremhever aromaen til ølet.
Kan jeg lagre juleøl?
I likhet med andre sterke og mørke øl er juleøl ekstra holdbare. Noen synes juleølet smaker aller best til påske eller neste jul. De sterkeste typene kan du lagre i flere år om du lar flaskene stå et mørkt og svalt sted. Utviklet juleøl får mer preg av tørket frukt og nøtter.