Vin fra kalkrike områder
Staselige kalksteinsbygninger, skolekritt og ansiktspudder – alle har de en fortid i havet. Det har også flere av verdens mest kjente vinområder, der vinstokkene står solid plantet i gammel sjøbunn. Men hva betyr egentlig det for vinen?
Tekst: Tom Tyrihjell - Senior varefaglig rådgiverPublisert: Sist oppdatert:
Hva er kalkholdig jordsmonn?
Jord består av både organisk materiale og mineraler i form av stein eller partikler fra stein. Kalkholdig jordsmonn er jord som inneholder mye kalsium i form av kalsiumkarbonat. For 135 millioner år siden var det tropisk klima i Europa, og mange av dagens vinområder var dekket av grunt vann.
Døde alger, plankton, skalldyr og skjell samlet seg på bunnen. De inneholder mye kalsiumkarbonat. Fordamping og trykk omformet skall og skjell til ulike typer stein og jord, som marmor, kalkstein og kritt. I dag finner vi dette som kalkholdig jordsmonn i flere vinområder, som regel i forvitret form, fra finkornet til grovkornet, og stedvis ispedd fossiler.
Les ogsåMineralitet i vin
En verden av kalk
Frankrike
Champagne
Champagne er et av de aller best kjente vinområdene med kalksteinsjord. Kalk og kritt dominerer vinmarkene spesielt i Montagne de Reims og Côtes des Blancs.
Men det er ikke bare når du sparker i jorda mellom vinrekkene du finner kalkstein her. I byen Reims er Les Crayères – de gamle romerske kalkbruddene som nå brukes som lagringskjellere – blant byens viktigste turistattraksjoner.
Lange, bratte trapper fører ned til en underjordisk labyrint av ganger og store rom, som omvendte pyramider. Når du legger hodet bakover, kan du, flere titalls meter over deg, se dagslyset gjennom et lite hull der steinene ble hentet ut.
Her nede har vinene perfekt og stabil lagringstemperatur. Stryker du fingrene mot veggen, får de et gråhvitt kalkbelegg som lukter av kjeller og vått skolekritt. Steinene er bløte og fuktige og har tydelige spor etter romernes redskaper – og en og annen kunstner som har skåret ut bilder.
Les ogsåVerdt å vite om champagne
Burgund, Chablis
I Chablis handler alt om mineralitet og kalkstein. Selve stjerna er Kimmeridge-kalksteinen. Den er dannet av skjelett og skall fra sjødyr som ble avsatt på sjøbunnen under juratiden for 150 millioner år siden og senere sammenpresset til stein og ispedd østersfossiler. Den andre kalksteinstypen, Portland, er yngre, hardere og uten fossiler.
De beste vinmarkene, som Premier Cru og Grand Cru har jordsmonn med Kimmeridge-kalk, men sammensetningen av kalkstein, leire og løss (finkornet, porøs jordart som driver med vinden) varierer, spesielt innenfor de store premier cruene som Vaillons, Montmains og Fourchaume. Stedene med størst andel stein gir de mest lineære, intense, mineralske vinene.
Les ogsåVin fra Chablis
Loire
Det er som regel Champagne og Burgund som assosieres med kalkholdig jordsmonn i Frankrike, men dette finnes i mange av de landets vinområder. Langs Loire er det kalkholdige jordsmonn i Sancerre, Vouvray, Saumur, Menetou-Salon og ikke minst Puilly Fumé.
På fransk heter kalkrik leire argilo calcaire, i Loire kaller de det Terre Blanches. Jorda er nesten skinnende hvit når den er tørr. Her er det både Kimmeridge-kalk som i Chablis og Oxford-kalk, som er store steiner med lite leire. Steinene er ikke harde og brytes lett ned til mindre biter kalt Griottes og Caillotes. Oxford finner vi flere steder i Côte d’Or (Burgund), som i Corton-Charlemagne.
England
Dorset, Sussex, Surrey, Hampshire
Flere av de berømte kalktypene har engelske navn som Portland, Kimmeridge og Oxford. Nå er England blitt et vinland for både stille og musserende kvalitetsvin på druer som pinot noir og chardonnay, så vinene er endelig kommet hjem til kalken. Surrey, Sussex og Hampshire har samme type kalkstein som i Champagne.
Les ogsåVin fra England
New Zealand
Central Otgao, North Canterbury
Er et ungt vinland med litt over 50 år med seriøs vinproduksjon. 42 millioner år er heller ingen alder for et jordsmonn. Men det er også kalkstein å finne her, spesielt i regionene Central Otago og North Canterbury. Dette er kjemisk sett samme type kalkstein som den fra sjøfossiler, men den er dannet av regn, karbonsyre og kalsium som er i jorda.
I område med lite regn skylles ikke kalsiumkarbonatet vekk, men danner et kalklag. Over tid vil dette kunne bli et tykt, forsteinet lag som røttene ikke kan trenge gjennom. Kjent også fra Uco Valley i Argentina og Washington State i USA.
Les ogsåVin fra New Zealand
Spania
Jerez
Jerez er en av de sydligste, mest solrike og varme vinregionene i Europa. Landskapet er bølgende og blendede hvitt. Årsaken er et lag med myk, leirholdig kalk kalt albariza. Andelen kalsium er høy og stammer fra skjellene som levde her da området lå under vann i tertiærperioden. Albariza er myk som en svamp og med samme evne til å ta opp mye vann i løpet av vinteren. Når varmen kommer, «bakes» det øverste jordlaget til et lokk som hindrer at alt vannet fordamper. I tillegg er jorda under myk, så plantens røtter lett kan grave dypt og langt etter mer vann.
Les ogsåVerdt å vite om sherry
Andre kalkrike områder
Barolo, nordvest i Italia, har sammensatt jordsmonn, der deler er gammel sjøbunn med kalkholdig leire. Noen enkeltvinmarker i Serralunga d’Alba har et spesielt høyt innhold av kalkstein.
Det australske vinområdet Coonawarra i Limestone Coast Zone er kjent for jordtypen Terra Rossa med et tynt, rødbrunt jordlag over hvit kalkstein. Her trives franske drueklassikere som cabernet sauvignon.
Hjertet av vinmarkene i Cognac, Grande Champagne, er dominert av ulike typer kalk og kritt, og karakteren i det lette, elegante og florale brennevinet herfra tilskrives ofte innflytelse fra jorda.
Først publisert i Vinbladet 2024-3 (pdf, 6.6 MB)Originaltittel: Smaken av stein