Nøttestek med steinsoppsaus
Her får du polkokkens oppskrift på den vegetariske festklassikeren nøttestek, servert med kremet steinsoppsaus.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Nøttestek er julemiddagen for mange vegetarianere. Den tar utgangspunkt i en Beef Wellington, men erstatter kjøttet med en nøttefarse.
Les ogsåDrikke til nøttesteik
Nøttesteik
Porsjoner: 6-8
Nøttefyll
- ca 14 stk rosenkål
- 30 g tørket steinsopp, pulverisert i en morter
- 1 stk liten aubergine, kuttet i terninger
- 100 g valnøttkjerner
- 100 g cashewnøtter
- 100 g mandler
- 100 g hasselnøtter
- ½ squash, kuttet i terninger
- 1 stk gulrot revet
- 10 stk tørkede aprikoser, finkuttet
- 200 g røde linser (ferdig kokte)
- 4 ss havregryn
- 3 ss soyasaus
- 4 ss kikertmel
- 1 ss msg eller gjærekstrakt
- etter smak salt og pepper
Legg nøttene i en bolle og dekk med kaldt vann, la de ligge i ca. 2 timer. Hell av vannet og hakk opp nøtteblandingen i en foodprossessor. Bland alt sammen; ha nøtter, steinsopp, aubergine, squash, gulrøtter, linser, aprikos, soyasaus, steinsoppulver, msg, havregyn og kikertmel i en food prosessor miksebolle, og bland godt sammen til en grov farse. Sett kjølig.
Soppduxelles
- 150 g sjampinjong
- 1 stk finhakket sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 3 ss brødrasp
- 2 ss finhakket timian
- 2 ss persille, hakket
- etter smak salt og pepper
Finhakk løk, hvitløk og sopp og stek i en stekepanne med litt olivenolje. Ha i brødrasp, persille og timian på slutten av steketiden. Sett til side og avkjøl.
Innpakking og steking
- plastfolie
- 4-6 store vårrull-ark
- 4 plater butterdeig
- 1 egg til pensling
- Legg noen lag med plastfolie over hverandre på kjøkkenbenken til et rektangel på ca 50 x 70 cm. Pass på de den skal være store nok til å kunne rulle inn nøttesteiken i.
- Legg utover vårrull-arkene på plasten og skjøt kantene sammen med pisket egg. Skjær eventuelt til arkene så de passer til mengden nøttestek du skal lage. Spre utover soppfarsen til et jevnt tynt lag over vårrullarkene, men la det være igjen noen cm i kantene.
- Deretter klemmes nøttefarsen sammen til en tykk pølse i midten av arket. Dytt hele rosenkål inn i nøttefarsen i midten og klem den pent sammen igjen. Legg "fileten" på den ene kanten av butterdeigen med soppfyllet, og rull alt sammen. Klem endene på rullen godt sammen og pass på at nøttesteken blir tett i alle skjøter. Rull sammen vet hjelp av plasten og stram opp pølsen godt til den blir jevn. Knyt gjerne sammen plasten på begge siden så den holder seg fast. Legg i frysen mens du går videre til neste steg.
- Kjevle ut tre buttedeigsplater til dobbelt størrelse. Legg platene slik at de overlapper hverandre til et stort rektangel. «Lim» skjøtene sammen ved å pensle med egg. Skjær noen fine snitt i butterdeigen. Den siste butterdeigsplaten brukes til å stikke ut blader, lage en flette eller lignende for pynt. Pensle hele med egg og stek i ovnen på 200 grader varmluft 35-40 minutter til den blir gyllen.
Steinsoppsaus
- 50 g tørket steinsopp
- 1 klatt smør
- 2 ss soyasaus
- 3 dl fløte
- 1 dl vann
- salt og pepper
- 1 kvast timian
Legg steinsoppen i vann ca 30 min. Bland inn alle ingrediensene og kok et par minutter. Kjøres glatt med stavmikser. Sil av om ønsket. Ha en kvast timian i før servering.
Server gjerne nøttesteken med potetpure og grønnsaker som stekt rosenkål eller grønne bønner.
Drikke til nøttestek
Les ogsåHer finner du våre drikkeanbefalinger til nøttestek
Sist oppdatert: