Hva gjør vi for å følge opp klimamålene?

Kraftig reduksjon av klimagassutslipp krever en omstilling i måten Vinmonopolet drives på, og ikke minst en omstilling knyttet til hvordan produktene våre lages, emballeres og fraktes.

Illustrasjon.

Endringene er i gang, men takten må økes for at vi skal nå de ambisiøse målene vi har satt oss.

Emballasje har stor betydning

Våre desidert største klima- og miljøpåvirkninger skjer i leverandørkjeden. Dyrkingen av råvarene, produksjonsprosessene, emballasjen, samt transporten av produktene vi selger er der klimautslippene i all hovedsak stammer fra.

En analyse fra 2023, gjennomført for de nordiske alkoholmonopolene, viser at produktemballasje utgjør 27 prosent av våre totale klimagassutslipp.

Produksjon av tunge glassflasker krever mye energi, og er den største enkeltfaktoren som fører til utslipp i vår verdikjede i tillegg til transport. Vi jobber derfor systematisk med å få flere av produktene over på lettere emballasje, som for eksempel plastflaske med pant eller aluminiumsboks.

Kakediagram.
Diagrammet viser: jordbruk 40 %, drikkevareproduksjon 22 %, emballasjeproduksjon 27 % og internasjonal produkttransport 11 %. Foto: Vinmonopolet

1. mai 2024 innførte vi krav til verdens vinprodusenter om at all vin (0,75 l) på Vinmonopolet med en salgspris under 250 kroner må komme i klimasmart emballasje. Kravet gjelder kun for stille vin, dvs. uten bobler. Bobler skaper trykk som gjør at det blir fysisk uegnet med denne vektbegrensningen. For å gi bransjen forutsigbarhet og mulighet til omstilling trer kravet i kraft 1. januar 2026.

Les omNye krav til vekt på glassflasker fra januar 2026

Illustrasjon.

Klimasmart emballasje veier under 420 gram per 0,75 liter innhold. Produkter med klimasmart emballasje merkes med et eget symbol på butikkhyllen.

Se etter bærekraft­symbolene

De fem bærekraftsymbolene.

Globalt klimasamarbeid

Vinmonopolet har tett samarbeid med Systembolaget i Sverige, Alko i Finland, Vinbudin på Island, Rúsdrekkasøla Landsins på Færøyene, samt SAQ, som er det kanadiske monopolet i Quebec. Monopolene har mange av de samme leverandørene. Ved å stå sammen om felles krav og oppfølgingsprogrammer har vi større mulighet til å oppnå globale tiltak og endringer på klima- og miljøfeltet.

Les mer omGlobalt samarbeid om klimamål

Illustrasjon.