Salgstall 2024
Tallgrunnlag og kommentarer til salgstallene av Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet.
Kommentarer til salget i 2024
Vinmonopolet solgte totalt 92,1 millioner liter i 2024 - en nedgang på 3,7 prosent tilsvarende 3,5 millioner liter fra 2023.
- Nedgangen er som forventet med tanke på at samfunnet fortsatt normaliseres etter pandemien, sier Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet.
Ifølge Avinor har flytrafikken til utlandet økt med 9 prosent ved utgangen av november målt mot samme periode i fjor. Flere flyreisende innebærer trolig vekst i taxfreesalget.
SSB melder om en vekst i grensehandelen av vin og brennevin på 16 prosent for 3. kvartal i 2024.
- Erfaringsmessig vet vi at Vinmonopolets salg går ned når det er merkbar vekst i grensehandelen og flytrafikken til utlandet, sier Nordahl.
Rødvin
Rødvin er fortsatt klart største kategori med 41 prosent av salget tilsvarende 37,9 millioner liter, men kategorien har også størst nedgang med 2,6 millioner liter i 2024.
- Rødvin har stått i en særstilling her til lands i mange tiår og kommer til å være markedsledende i mange år til. Sakte, men sikkert, endres folk vaner mot litt lettere og lysere kategorier, sier Nordahl.
Mens det er nedgang for tradisjonsrike rødvinsland som Italia, Frankrike og Spania, er det markert vekst for mindre rødvinsnasjoner som Libanon, Tyskland og Georgia.
- «Nye» og litt utradisjonelle rødvinland tar markedet med storm. På sett og vis er den nye makrotrenden at det er mange mikrotrender samtidig, sier Nordahl.
Hvitvin
Det er også nedgang for hvitvin, Vinmonopolets nest største kategori med 23,5 millioner liter solgt i 2024. Nedgangen for hvitvin er på 1,8 prosent målt i liter.
- Fransk hvitvin passerte tyske i 2024, og er nå markedsledende for første gang på 20 år, sier Nordahl.
Musserende og rosé
Også musserende viner, Vinmonopolets tredje største kategori med 6,7 millioner liter, har nedgang i 2024.
Derimot er det nullvekst for rosévin, noe som antakelig har sammenheng med en uvanlig varm høst.
- Salget av rosévin er svært temperatursensitivt, populariteten øker med stigende temperaturer, sier Nordahl.
Øl
Interessen for øl er stigende. Salget stopp til slutt på 3,7 millioner etter en vekst på 5 prosent fra 2023. Særlig underkategorien «lys lager» driver veksten.
Lett og lyst
Lett og lyst-trenden befester sin posisjon i 2024. Overordnet dreier fortsatt salget i retning av produktgrupper med et lavere sukker-, kalori- og alkoholinnhold enn det folk tradisjonelt har kjøpt. Helt konkret innebærer dette at hvitvin, musserende, rosevin, øl, sider og alkoholfritt øker sin popularitet på bekostning av rødvin, sterkvin og brennevin.
Lett og lyst trenden kan forklares med både økende helsefokus og klimaendringer.
- Med økende temperaturer foretrekker stadig flere slanke og alkoholsvake produkter, sier Nordahl.
Alkoholfritt
2024 bringer også med seg en durabelig rekord. Salget av alkoholfritt skyter til himmels og stoppet til slutt på drøyt 1,3 millioner liter, tidenes salg av alkoholfritt for Vinmonopolets del, dette etter en vekst på hele 19 prosent fra 2023.
Sider
Også norsk håndverkssider er i vinden som aldri før. Kategorien vokste med 8 prosent til 350.000 liter.
- For ti år siden ble det knapt solgt norskprodusert sider overhodet, nå vinner norsk sider internasjonale priser og opplever generelt økende interesse, avslutter Nordahl.
Første halvår oppsummert
Vinmonopolet solgte drøyt 43,5 millioner liter i første halvår, en nedgang på 4 prosent eller 2 millioner liter fra samme periode i fjor.
- Nedgangen skyldes nok først og fremst mye dårlig vær, særlig i vinter, samt økende flytrafikk til utlandet, sier Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet.
Ikke bare var årets vinter lang, den var også uvanlig krevende med store snøfall, sprengkulde, underkjølt regn og orkan.
- Alle disse værhendelsene bremser trolig både mobilitet og sosialt samvær; Vinmonopolets salg blir dermed noe lavere enn det hadde vært med en mer normal værsituasjon, sier Nordahl.
Ut over dette er det også uvanlig sterk vekst i flytrafikken til utlandet så langt i år, ved utgangen av mai var veksten på 9 prosent målt mot samme periode i fjor.
- Fra tidligere vet vi at så sterk vekst i utlandstrafikken normalt innebærer svekket salg på Vinmonopolet, sier Nordahl.
Videre kan noe av nedgangen sannsynligvis også tilskrives normalisering (nedgang) etter pandemien, da Vinmonopolets salg økte historisk som følge av fraværende grensehandel og taxfreesalg, samt betydelig redusert skjenking.
Rødvin, fortsatt største kategori med 40 prosent av salget, utgjorde hele 64 prosent av nedgangen i første halvår. Sakte, men sikkert, byttes rødvin ut til fordel for lettere og lysere kategorier som hvitvin, musserende, rosévin, sider, øl og ikke minst alkoholfritt.
- Denne vridningen i salget mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene. Særlig er temperaturen avgjørende for hva folk velger å kjøpe. Varmere klima favoriserer salget av lette og lyse kategorier, sier Nordahl.
Det er også nedgang for hvitvin, musserende og rosévin i første halvår målt som liter, men både hvitvin og rosévin fortsetter å øke i popularitet (markedsandel).
Vridningen mot lettere og lysere produktgrupper er en hovedtrend som har vært målbar på landsnivå siden 2010; og på Oslos vestkant, der megatrendene gjerne viser seg først, siden 2000.
Trenden manifesterer seg på mange måter. For første gang på denne siden av tusenårsskiftet (og trolig første gang noensinne) er hele tre av de seks mestselgende vinene hvite. I drøyt 50 år har de fleste av Vinmonopolets butikker solgt mest rødvin, men også dette er i ferd med å endres.
- I første halvår var hvitvin største kategori i seks butikker, alle vest i Oslo. I fjor var dette tilfellet for fire butikker, til neste år vil det sannsynligvis være langt flere som selger mest hvitvin, sier Nordahl.
For første gang siden 2004 selges det mer fransk enn tysk hvitvin. I et marked som faller er det interessant at både øl og sider vokser.
Aller mest i øyenfallende er imidlertid veksten for alkoholfritt; kategorien opp hele 20 prosent for årets seks første måneder.
- Alt ligger dermed til rette for at fjorårets omsetningsrekord for kategorien kommer til å bli slått ettertrykkelig allerede i år, sier Nordahl.
Pressevakt
Sist oppdatert: