Tilbake
FagpratVinVintyper

Hva er supertoscanere?

Toscana er kjent for Chianti og Brunello, men hva med supertoskanere? Les om opprørerne som endret spillereglene.
Bolgheri AV.jpg
Foto: Getty Images

Begrepet «Supertoskanere» er en trend som startet i Toscana på 70-tallet. Chianti hadde i flere tiår hatt rykte på seg for å være en karakterløs rødvin. En gruppe produsenter lot seg inspirere av pioneren i Bolgheri,  som etter 20 års eksperimentering lanserte den første supertoskaneren basert på druene Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc i 1968.

Opprøret som endret vinloven

Disse vinene var ikke i tråd med italienske vinlover på 70-tallet. Rødvinene fra Toscana skulle ha minimum 80 prosent av druen Sangiovese, og det skulle benyttes grønne druer i tillegg, for å kunne få kvalifikasjonen DOC. På grunn av dette fikk vinene betegnelsen Vino da Tavola, eller bordvin, som var den enkleste og rimeligste kategorien.

Vinene var av svært høy kvalitet og ble kalt «supertoskanere». Opprøret endret også italiensk vinlovgivning og var grunnlaget for etableringen av IGT-klassifikasjonen. 

Franske druesorter

I dag er det mange produsenter som lager vin med franske druesorter i Toscana, og spesielt med druer vi kjenner fra såkalte Bourdeaux-blandinger. Faktisk er det i dag krav om å bruke franske druer i DOC Bolgheri.

Druene som vanligvis benyttes er Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, i tillegg er det vanlig med Syrah og Sangiovese. Felles for disse vinene er at de ofte bruker franske eikefat (barriques – 225 liter) og har et tydelig fatpreg. Det er gjerne i Bolgheri og Maremma at du finner vinene med typiske franske druesorter i Toscana

Les om de ulike druene i drueleksikonet

Sangiovese

Supertoskanerne kom ikke bare fra Bolgheri, men også fra hjertet av Chianti Classico. Flere produsenter ønsket å lage kvalitetsvin på bare Sangiovese eller Sangiovese iblandet andre blå druer. Dette var ikke ikke tillatt under DOC-regelverket og vinen ble klassifistert som bordvin. I dag er flere av disse vinene tillat i DOC(G), men produsentene bruker fremdel IGT-klassifikasjonen på sine etiketter.

Supertoskanere i dag

I dag er det mange som bruker begrepet "Supertoskanere" om alle toscanske viner laget med franske druetyper, men mange av disse er langt fra supre. Begrepet bør sees i en historisk kontekst. 

Podkast 176. Lytterspørsmål - Hva er en supertoscaner?

Noen produsenter i Toscana ville lage god vin med ulovlige druer. Det viste seg å bli en suksess som forandret vinhistorien.
thumbnail (1).jpg