Bordeaux, årgang 2022
Årgang 2022 er erklært som en stor årgang i Bordeaux. Hva gjør en årgang ettertraktet? Vinene leverer uten tvil svært høy kvalitet, men for denne årgangen er det også utenforliggende årsaker som spiller inn.
Tekst: Arnt Egil Nordlien - Leder Produkt
2022 ble en veldig spesiell årgang av flere grunner. Vekstsesongen var eksepsjonelt tørr og varm gjennom hele sesongen, og særlig mangelen på nedbør skulle prege vinmarkene. Det er ikke uvanlig og kritisk med enkelte tørkeperioder, men en så tørr sesong som denne har Europa ikke opplevd før.
Vinter
En ny årgang starter etter innhøstningen året før. Årgang 2022 begynte altså høsten 2021. Etter en kjølig sesong kom en våt høst med godt med nedbør, noe som ga god grunnvannstilgang inn i det nye året. Resten av vinteren ble tørr, og både januar og februar var varmere enn normalt.
Les ogsåBordeaux, årgang 2021
Vår
Mars fortsatte med tørt vær, men ble også uvanlig kald, noe som utsatte starten på vekstsyklusen i vinmarkene – og som faktisk er ønskelig med tanke på dagens klimaendringer.
Sen knoppskyting reduserer risikoen for frostproblemer. Det kom riktignok noe frost tidlig i april, men skadene ble ubetydelige. Etter hvert kom vårvarmen i april, og det skulle vise seg at april ble eneste måned dette året med normaltemperatur.
Allerede tidlig mai føk temperaturen opp til 30 grader. Veksten i bladverket skjøt fart, og blomstringen startet i midten av måneden. Den var rask og jevn, uten tegn til coulure eller millerandage. Mot slutten av mai opplevde Bordeaux enkelte haglbyger og kraftige stormer, men skadene var begrensede.
Sommer
I juni kom varmen tilbake, og flere hetebølger var i vente. Det kom noe regn, og juni ble den eneste måneden med normalt nedbørsnivå. Mesteparten kom i en storm mot slutten av måneden, og var svært velkommen. Vannmangelen var allerede merkbar, og i juli kom en enda kraftigere hetebølge.
Vinstokkene begynte å merke vannstress. Veksten og utviklingen av druene gikk saktere, og plantene gikk på sparebluss. I midten av juli inntraff veraison – tidspunktet da druene slutter å vokse, vinstokken bruker energien på å modne druene, og de vil begynne å skifte farge.
Kronologien var avgjørende for kvaliteten i 2022: først regnet som kom i slutten av juni og ga druene en liten boost, deretter en varm og tørr overgang fra vekst til modning. Perfekt for å unngå problemer og sikre høy kvalitet på druematerialet.
Mot slutten av juli ble varmestresset betydelig. Vinmakerne måtte ta grep og jobbe aktivt med bladverket, både for å tynne ut, men også for å skape skygge. August fortsatte med tørke og høye temperaturer, men med noe lavere nattetemperaturer, noe som er med på å bevare et flott aromabilde. Litt regn i august hjalp til med modningen av druene.
Les ogsåVannmangel i vinmarken
Høst
Allerede tidlig september var innhøstningen av hvitvinsdruene i gang. Igjen var været tørt og optimalt for drueplukking. De enkelte parsellene og druetypene ble plukket ved perfekt modning i det tempoet vinbøndene ønsket. En årgang som 2022 favoriserer ikke hvitvinsdruer, som gjerne gjør det bedre med en kjøligere vekstsesong. Likevel var også her kvaliteten langt bedre enn forventet.
Muligheten til å gjøre gode valg og optimalisere plukketidspunktet påvirket åpenbart kvaliteten svært positivt.
Deretter fulgte innhøstning av merlot og til slutt cabernet sauvignon. Druene var små, drueklasene kompakte med en høy andel tørrstoffer i forhold til juice. Frukten var usedvanlig pen, uten tegn til overmodning, sykdom eller råte. Syrenivåene var litt lave, men også med lave pH-verdier. Igjen kunne vinmarkene og druetypene høstes på optimalt tidspunkt.
Smaken av 2022
Årgang 2022 er erklært som en stor årgang. Årgangen viser seg med perfekt frukt, ofte bemerkelsesverdig frisk og rød, ikke overmoden. De har høy konsentrasjon og god struktur. Dette er viner som er gode som unge, men som også har potensial til å lagres lenge. Det er en god årgang også for de hvite vinenes del, om noe under 2021 i kvalitet. Det samme gjelder de søte vinene.
Hva er en stor årgang?
Når vinelskere snakker om en stor årgang, så er det kvaliteten det refereres til. Men er det alltid slik at det er årgangens kvalitet ene og alene som avgjør hva som betegnes som en stor årgang?
2022 er interessant i så måte. Ett interessant trekk ved årgangen er naturligvis den høye kvaliteten. 2022 er også årgangen der det viste seg at vinstokkene lærer å takle et tørt og varmt klima.
Da jeg reiste rundt i Europa høsten 2022 forventet jeg å bli møtt av et sørgelig syn i vinmarkene. Ryktene om den ekstremt tørre årgangen hadde nådd Norge og jeg forberedte meg. Det som møtte meg, var derimot noe helt annet. Vinmarkene var i bemerkelsesverdig perfekt stand. Alt bladverk var grønt. Ikke et eneste vissent, brunt, gult eller solsvidd blad å se noe sted. Drueklasene var flotte. Det var ingenting som tydet på varmen og tørken som vinstokkene hadde opplevd dette året. Hvorfor var det slik?
Dette var noe helt annet enn med andre varme årganger i klimaendringenes tid. 2003, 2009, 2015 og 2018 ga en hel annen innvirkning på vinstokkene. Den mer ekstreme 2022 taklet de derimot helt fint. De hadde tilpasset seg den nye normen. Like forbauset var vinmakerne. De forventet også større problemer, men noe skjedde dette året. Det er en erfaring å ta med seg til kommende årganger i klimaendringenes tidsalder.
Tidsånden og markedet
Et annet aspekt å dvele litt ved, er tidsånden. 2022-årgangen ble for første gang vist frem i april 2023. Pandemien hadde endelig sluppet taket. Sjokket over krigen i Ukraina og Brexit hadde lagt seg. Joe Biden var president i USA. For første gang på lang tid var det stabilitet, dog en skjør stabilitet, kanskje. Ryktet om en stor årgang tiltrakk seg kjøpere til Bordeaux. Asiatene og amerikanerne bestemte seg for å gå all in. Det virket trygt å investere i denne årgangen.
Bordeaux ble nærmest invadert i april dette året. Journalistene fulgte opp med superlativene. «Beste årgang siden 1870», ble det skrevet. «Langt bedre enn tilsvarende varme og store årganger som 1947, 1959, 1982, 1989 og 2009», ble det sagt. Med 2022-årgangen opplevde negociantene i Bordeaux en etterlengtet suksess i et vanskelig marked. Vinene ble dyre og lettsolgte. Ville 2022 blitt erklært som en stor årgang uten denne tidsånden? Antagelig ja, men neppe med samme innlevelse og unison enighet.
En primeur
Jeg var i Bordeaux under en primeur-kampanjen i april 2023. Stemningen var intens, fylt av glede og en følelse av frigjørelse. Det var noe helt eget dette året. Denne beskrivelsen hefter også ved denne årgangen. På samme måte har vi også tidligere opplevd at utenforliggende årsaker kan medvirke til en årgangs renomme.
For eksempel ble 1982 erklært som en stor årgang på grunn av én manns gjennombrudd på den internasjonale arenaen som vinanmelder. 1982-årgangen i Bordeaux solgte ikke bare vin, den solgte merkevaren Robert Parker til et stort publikum. Det gjorde han ved å hausse opp 1982 til de store høyder. Så la oss ta et objektivt skritt tilbake og vurdere nettopp disse to årgangene, 1982 og 2022: To varme årganger. I mine øyne er det ingen tvil. Kvalitetsmessig er 2022 langt sterkere.
Sist oppdatert: