Slik lager du likør på frukt og bær

Hjemmelaget likør på frukt og bær er både lett å lage og gir deg smaken av sommer på flaske.

Et glass fylt med bringebær, sukker og brennevin.
Foto: Getty Images

Lag din egen likør med sommerens frukt og bær

Enten du har egen hage eller plukker bær i skogen, er dette en fin måte å ta vare på sesongens råvarer. La frukt, bær, urter eller krydder trekke i brennevin og søt med sukker.

Dette trenger du:

  • Bær: Bringebær, solbær, blåbær, rips, kirsebær eller jordbær – alle fungerer godt. Frosne bær kan også brukes.
  • Frukt: Plommer og rabarbra er godt å lage likør på i sesong. Amalfisitronen er tilgjengelig vinterstid i norske butikker, da bruker man bare skallet hvis man lager en limoncello. Når man bruker frukt med skall bør man plukke/kjøpe usprøytet eller økologisk frukt.
  • Brenenvin: Nøytral 60 % brennevin eller 40 % vodka fungerer best, men man kan også benytte rom, cognac, akevitt eller gin. Høyere alkoholprosent gir bedre aromauttrekk fra frukt og bær.
  • Sukker: Vanlig hvitt sukker er mest brukt, men du kan også eksperimentere med brunt sukker eller honning.
  • Glassbeholdere med tett lokk – gjerne Norgesglass eller store syltetøyglass.

Hvordan bruke frukt- og bærlikør?

  • Som avec, gjerne lett avkjølt
  • I drinker, for eksempel i en spritz med musserende vin og sodavann
  • Over is eller desserter
  • Som smakstilsetning i kaker eller konfekt

Les ogsåDrinkoppskrifter

Utstyr til å alge drinker

Likøroppskrifter:

Se på oppskriftene som veiledende. Trekketid, alkoholstyrke og mengden sukker, krydder og bær kan du selv tilpasse dine egne preferanser.

Bærlikør

  • 700 g bær, eks. bringebær, rips, solbær, kirsebær
  • 600 g sukker
  • 4 dl nøytralt brennevin, 60 % eller vodka

Skyll og rens bærene. Fyll et rent glass halvfullt med bær. Tilsett sukker – omtrent like mye i vekt som bærene (eller mindre om du vil ha en tørrere likør). Hell over brennevin, bærene skal dekkes helt.

Sett på lokk og rist. Oppbevar glasset mørkt og kjølig. La likøren trekke i minst 4–6 uker. Rist glasset innimellom for å løse opp sukkeret.

Sil av bærene og tapp på flaske. Likøren kan drikkes med én gang, eller oppbevares mørkt og kjølig i flere uker.

Tips til variasjon:

  • Tilsett krydder som vaniljestang, kanel eller stjerneanis.
  • Lag blandingslikør med flere bærtyper, for eksempel bringebær og solbær.
  • Bruk lite sukker for en friskere likør, eller mye for en søt dessertlikør.

Plommelikør

  • 1 liter plommer i båter eller delt i to
  • 5 dl 60 % brennevin, eventuelt vodka
  • 1 vaniljestang, delt på langs

La stå mørkt og kjølig i tre uker, tilsett deretter 3 dl sukker. La stå ytterligere i 4-6 uker, rist på glasset av og til. Sil av og tapp på flasker.

Rabarbralikør

  • 4 dl rabarbra
  • 3 dl sukker,
  • 3 dl 60 % brennevin eller vodka

Skyll og rens rabarbra. Kutt rabarbraen i små biter og legg på glass samnen med brennevin og sukker. Sett på lokk og rist. Oppbevar glasset mørkt og kjølig, og la likøren trekke i minst 4–6 uker. Rist glasset innimellom for å løse opp sukkeret.

Sil av rabarbraen gjennom et klede, gjenta til likøren er klar. Tapp på rene flasker.

Sitronlikør (limoncello)

Norgesglass med sitronskall og brennevin.
Limoncello inneholder ikke sitronsaft, det er kun uttrekk fra sitronskallet. Foto: Getty Images

De fleste som har feriert i Italia har stiftet bekjentskap med den søte og friske sitronlikøren limoncello. Limoncello stammer fra Sør-Italia, men lages i dag i store deler av Italia. Alle husmødre i Sør-Italia har sin oppskrift på limoncello selv om oppskriftene ikke varierer så mye utover ingrediensene sitronskall, nøytralt brennevin, vann og sukker.

Amalfikysten er ikke spesielt kjent for sine viner, men de er derimot verdenskjent for sine helt spesielle sitroner og limoncello. Sitronsorten sfusato amalfitano skiller seg fra andre sitroner ved at den er større, har tykkere ruglete skall, er mer vitaminrik og er søtere enn andre sitroner.

  • 8 stk økologiske sitroner eller 5 stk Amalfisitron
  • 7 dl 60 % brennevin
  • 7 dl vann
  • 300 gram sukker

Skyll og vask sitronene godt og tørk dem med et rent klede. Skjær av det ytterste laget på sitronskallet med en aspargesskreller, potetskreller eller ostehøvel. Du skal kun ha med det gule og ikke det hvite som kan være bittert. Legg sitronskallet på et norgesglass med brennevin og la stå mørkt og kjølig i 7-10 dager. Vend gjerne på glasset en gang om dagen.

Kok opp vann og sukker og avkjøl sukkerlaken. Sil av sitronskallet, og bland brennevinet med sukkerlaken. Hold litt igjen på sukkerlaken og smak deg fram slik at du får en likør som er passe søt for deg. Husk at limoncello vil oppleves mindre søt når den er iskald enn romtemperert.