Stekt vilt med viltsaus, rosenkål og kantareller
Filet av elg, hjort eller reinsdyr er noe av det flotteste vår fauna har å by på. Sammen med sesongens sopp og grønnsaker blir viltmiddagen et festmåltid.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Oppskriften gir deg en generell fremgangsmåte som fungerer godt til det meste av større vilt, både steker og filet. Også rypebryst og annet småvilt kan fint tilberedes på denne måten.
Les ogsåDrikke til vilt
Stekt vilt med viltsaus, rosenkål og kantareller
Porsjoner: 6
Filet av vilt
- 150-200 g per person filet eller annet renskåret kjøtt av elg, hjort, rådyr eller reinsdyr
- salt og pepper etter smak
- olje og meierismør til steking
- 1 hvitløksfedd
- 1 kvast timian
La kjøttet få romtemperatur før du begynner. Krydre kjøttet godt med salt og pepper.
Brun det raskt i olje i en varm stekepanne, og tilsett godt med smør, et hvitløksfedd og en kvast timian i panna mot slutten av bruningen. Når smøret har smeltet, bruk en skje og øs det over kjøttet til det har god brunfarge på alle sider. Ta ut kjøttet, legg det i en ildfast form og hell stekesmøret over. Sett formen (eller hele stekepanna, hvis den tåler det) i stekeovnen på relativt lav temperatur, rundt 150 grader. Steketiden vil avhenge av ovnen dere bruker og ikke minst hva slags kjøtt du har – men bruk steketermometer.
Når kjøttet har nådd en kjernetemperatur på 55 grader, er det klart til å tas ut (husk å la det hvile i 15-30 minutter før servering).
Kremet viltsaus
- 4 sjalottløk
- 2 ss smør
- 4 dl viltkraft
- 5 dl fløte
- 1 ts einerbær eller eller 2 ss gin
- ca 75 g brunost
- etter smak salt
- etter smak pepper
Hakk løken fint og stek den blank i smøret. Hell på kraft og la det koke til cirka halvparten av kraften er igjen. Tilsett fløte, noen skiver brunost og einerbær eller Gin. La sausen småkoke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Rosenkål med bacon, løk og kantareller
- 600 g rosenkål
- 200 g bacon
- 100 g kantareller eller annen skogsopp
- 4 sjalottløk
- 1-2 fedd hvitløk
- smør og nøytral olje til steking
Rosenkålen deles i to, og kokes i saltet vann i 1-2 minutter. Hell vannet av den lettkokte rosenkålen og la den dampe litt av seg. Varm en stekepanne med smør og olje til medium varme. Stek hakket hvitløk, sjalottløk og bacon i strimler lett. Legg i rosenkålen og sopp, og la den steke med uten å bli brun. Når kålen begynner å bli myk, skru av plata og smak til med salt og pepper.
Server med kokte, ovnsstekte eller bakte poteter
Sist oppdatert: