Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her i Norge varer den fra 6. august til 14. september. Ferskvannskrepsen finner man i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag. Eller i frysedisken på Meny. 
 
I Norge finnes det bare én art ferskvannskreps: edelkrepsen. Den er skjør og utsatt for krepsepest fra tid til annen, og Norge er et av få land i verden med en livskraftig bestand av denne lille krabaten. Man bør regne én kilo kreps per person for et fullverdig måltid.
 

Dill og dall

Vi spurte varefaglig rådgiver Niclas Lundmark, som er svensk, om hvordan han serverer ferskvannskreps.
- Krepsen er ofte kokt sammen med krondill, øl og salt, som setter et markant preg på det sarte kjøttet. Mange velger øl og akevitt til krepsen, men hvitvin eller musserende fungerer kanskje enda bedre. 
 
Krepsen i seg selv har en lett sødmefull og delikat smak; når man tilsetter salt og krondill, trenger man en helt annen vin. Kreps i seg selv er magert, og takler best viner som ikke har for høy alkohol. Mens krondill er aromatisk og floral, med en grønnaktig og urtete karakter.
 
Krepsen blir gjerne servert med brød og majones og svenskene (meg inkludert) må ha sin västerbottenostpai ved siden av. 
 

Drikketips

Vin

Vi ser etter en vin med god friskhet samt fin frukt og gjerne mineralpreg. Sauvignon blanc er perfekt i så måte, og av denne druen er det utrolig mange viner å velge blant. Det beste valget er hvit bordeaux, med en blanding av Sauvignon Blanc og Semillon. Det grønne preget i Sauvingon Blanc går godt til dillen og har en mineralitet som kler krepsen. Samtidig har den friskhet og smakskraft til å hamle opp med majones og ostepai.
 
Andre alternativer er pouilly-fumé fra Loire, en mineralsk muscadet eller alvarinho fra Spania/Portugal.
 

Musserende 

En frisk cremant eller blanc-de-blancs fra England eller Champagne vil også fungere godt til.
 

Øl og snaps

Lys lager er klassisk drikke til kreps, men en Geuze ville vært et spennende valg. Her får du kompleksitet og høy friskhet.
 
Joda, hvis du vil følge tradisjonene så kan man drikke akevitt til, selv om brennevin til mat har en tendens til å overdøve maten, spesielt til sarte smaker som kreps. Velg en sommerakevitt eller skalldyrakevitt med hint av dill og sitrus
 
 

Alkoholfritt

Her er det lett å velge et alkoholfritt øl. Narrholmen Nix&Nada
Her har vi å gjøre med en humlepreget øltype i ølstilen Amerikansk pale ale. Dette ølet har en tydelig fruktighet som minner om noe tropisk og det er humlesorten Mosaic som er årsaken.
 
For spesielt interesserte er Narrholmen for øvrig holmen på innsiden av Auesøya på vei til Lillesand. Der det er fint å bade vettdu. Ølet har også sin egen liste på Spotify, selv om den trolig hadde blitt bannlyst på en kräftskiva, der er det snapsviser som gjelder … 
 

Lytt og lær

Lytt vinmonopolets podkast hvor våre eksperter snakker om drikke til kreps og krabbe

Podkast 204 Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe.