For noen år siden tok det helt av i Vermont i USA. Folk sto i kø utenfor bryggeriene som laget den siste nytolkningen av det humlepregede ølet India pale ale - eller IPA.

Men disse nye IPA-ene var så uklare at det ikke var mulig å se gjennom dem, og de oste av fruktaromaer som minte om pasjonsfrukt, mango, lime og sitrongress.

Snart var flere bryggerier i USA og ellers i verden i sving med å brygge slikt øl, og stilen fikk navnet New England IPA eller Vermont IPA. Ølet går også under navnet "Juicy IPA" fordi det er så fruktig.

Humle gir fruktighet

Den markante fruktigheten kommer fra humlen som brukes i ølet, og hvordan den er tilsatt. Noen humlesorter gir naturlig mye aroma som minner om tropisk frukt og sitrus.

I tillegg blir den tilsatt i solide doser i flere omganger etter at gjæringen er godt i gang. Da blir det mye aroma og lite bitterhet fra humlen.

Noen bryggerier tilsetter fruktjuice i tillegg til humle for virkelig å pimpe ølet med frukt. Les gjerne på baketiketten på ølet, hvis du vil sjekke hva det inneholder.

Uklart og kremet

Vanligvis er øl klart, men en typisk NEIPA er lys og skyet. Det skyede utseendet har ølet fått fordi det er brukt litt hvete eller havre i tillegg til byggmalt.

Før tapping blir ølet filtrert svært lett, eller ikke filtrert i det hele tatt. Da får ølet mer tekstur og en mer kremet munnfølelse.

NEIPA drikkes ferskt og avkjølt. Det passer fint til asiatiske retter med chili, koriander, mango og kokosmelk.
 

Podkast 13. Humle i øl

Hva er egentlig humle, og hvorfor brukes det i øl? Finnes det øl som ikke er så bittert?