Drikke til osso buco

Osso buco betyr hull med bein og sikter til hullet med margbein i skanken. En tradisjonell gryterett fra Nord-Italia som trenger fyldig og saftig drikke.

Kalveskank på risotto.
Foto: Tommy Andresen

Tradisjonelt serveres ossobuco med risotto alla milanese, en kremet risottoris med safran, du kan også bruke potetmos eller polenta. Gremolata er også vanlig tilbehør, en syrlig urtesaus som drysses på toppen.

Innkokt kalveskank

Den innkokte gryta med vin og kjøttkraft smaker mye, gremolataen gir en fersk kontrast. Den fete risottoen danner et bløtt og umamirikt bakteppe.

Kontrast og krydder

Rødvin er for mange førstevalget til innkokte kjøttgryter, men hvitvin har aromatiske likheter med urtene og risottoen, og er en god kontrast til kjøttgryta. Fatpreget chardonnay fra Burgund passer godt inn, og vinen gjør retten livligere. Tydelig oransjevin har aromaer som minner om furunål, te og svale urter. Slik vin blir et ekstra krydder til retten.

Rødvin med aldersutviklingen forsterker de dype, innkokte aromaene i gryta, men demper det ferske urtepreget litt. Amarone er rødvin laget på delvis tørkede druer og disse vinene er ofte for intense til mat. Her står den sødmefulle frukten i vinen støtt mot all umamien i både gryte og risotto. Retten smaker enda kraftigere sammen med vinen.

Raske drikketips

Rødvin

  • Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Toscana eller Piemonte
  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Ripasso eller amarone fra Veneto eller Sfursat fra Lombardia i Italia

Hvitvin

  • Fatpreget vin på druen chardonnay fra Burgund, for eksempel PouillyFuissé
  • Hvitvin på druen nascetta fra Piemonte
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg fra Georgia eller Nord-Italia

Øl & sider

Alt det innkokte i maten er godt sammen med et svart øl som stout. For den som heller vil ha leskende kontrast, kan vienna lager eller kellerbier være en god idé.

  • Porter eller stout
  • Kellerbier
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Alkoholfri porter eller stout
  • Alkoholfri håndverkssider

Polkokkens oppskriftOsso bucco med risotto milanese

Kalveskank på risotto.
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag