En verden av maltwhisky
I dag kan du like gjerne si «Japanese, please» i stedet for «scotch» og få god whisky på bar. Japan har de siste årene utfordret skotsk kvalitet og flere land følger etter.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

Skottland er viktigste eksportør av maltwhisky og forbildet til whiskyprodusenter verden over. Men råvaren - maltet - trenger ikke komme fra Skottland, selv om whiskyen er skotsk. Den kan for eksempel importeres fra Danmark. Torven som brukes til å røyke maltet kan godt være canadisk. Med andre ord, har du rikelig tilgang til rent og kaldt vann, kan du lage maltwhisky som skottene hvor som helst.
Les ogsåSlik lages maltwhisky

Blandingswhisky
Selv om interessen for maltwhisky øker, havner fortsatt 95 prosent av all maltwhisky i blandingswhisky (blend) som er rimeligere og mer nøytral kornwhisky blandet med maltwhisky. Dette er med på å opprettholde de tradisjonelle stilforskjellene mellom destillerier og regioner.
Til en blandingswhisky kjøper nemlig produsenten for eksempel røykpreget maltwhisky fra ett destilleri og fruktig maltwhisky fra et annet for å gi blandingswhiskyen en ønsket karakter. Hovedinntekten til de fleste destilleriene er nettopp langtidskontrakter om å levere en bestemt stil til blandingswhisky-produsentene.
Skotsk maltwhisky
Stilen i Skottland varier mellom regionene, men mest mellom destilleriene. Vi finner flest fruktige og blomsteraktige i Speyside, men også sødmefulle, urteaktige og rike som i høylandet. Øy-whiskyene er med noen unntak torvpregede, også de fra Islay. I lavlandet er whiskyene som regel milde og fruktige.
Japansk maltwhisky
Japan har laget whisky siden 1870 og har i dag (2024) rundt 60 destillerier, noen av dem er blant verdens beste.
Japansk whisky er tydelig inspirert av skotsk, men skiller seg likevel ut. I Skottland og gjerne resten av verden flyttes vørteren over i gjæringstanken ved hjelp av en pumpe, noe som ikke er så skånsomt.
Japanerne mener at skånsomhet også i meskingen gir en bedre whisky til slutt. De lar skallene fra det maltede kornet legge seg i bunnen av tanken, slik at de fungerer som et filter. Vørteren renner skånsomt gjennom og blir helt klar. Når denne klare vørteren gjæres og destilleres, får japansk whisky et råvarepreg med fruktige, klare og rene aromaer av steinfrukt, fersken, mandel og aprikos. Skotsk whisky lukter og smaker mer av korn og gryn.
Produsentene bruker av og til japanske eikefat som kan gi whiskyen et svakt kokospreg.
Les mer omJapansk whisky

Taiwansk maltwhisky
Taiwan er subtropisk. Tre års lagring i Taiwan tilsvarer 8-10 år i Skottland. Den høye temperaturen i Taiwan gjør at modningen skjer mye raskere. Gjennomsnittstemperaturen er 15 til 20 grader varmere enn Skottland, og i lagerhusene er det ofte over 40 grader varmt. Taiwansk whisky er ofte rike, fatpregede og opulente.
Mens japansk whisky er delikat, litt forsiktig og floralt, så har whisky fra Taiwan har mer punch og kraft. Se for deg delikat (nesten smakløs) sushi, som hyller det rene, delikate, ubehandlede - mot det taiwainske kjøkkenet (les kinesiske), er mer sausete, mer trøkk og sting.
Indisk maltwhisky
Foreløpig har India få whiskydestillerier, men de kan lage god whisky. Som regel har de et sødmefullt maltpreg, noen med røykaroma, andre uten. Klimaet er varmt, og whiskyene modner derfor raskt i fatene. Maltet er som regel indisk eller skotsk. De beste likner whisky fra Speyside eller Highland.
Irsk maltwhisky
Irsk whiskey med «e» har et mindre strengt lovverk enn den skotske. Maltwhiskey kan for eksempel destilleres i kolonneapparat og gjerne tre ganger, som gir et mer nøytralt og mildere brennevin enn de skotske. Men her finnes også produsenter som destillerer to ganger i kjeler som gir kraftigere whiskey.
Walisisk maltwhisky
Wales har i dag kun ett maltwhiskydestilleri, som lager ulike stiler. Blant annet benytter de såkalt woodfinish der whiskyen tilbringer de siste månedene på fat som har inneholdt vin eller sterkvin. Det kan gi interessante aromaer. Whiskyen destilleres i kolonneapparat som gir et mer nøytralt destillat.
Norsk maltwhisky
17 norske destillerier produserer whisky i dag (2024), og 9 av dem har ferdige produkter på markedet. Whiskyproduksjonen er spredt over alle landsdeler, fra Agder i sør til Troms og Finnmark i nord.
Når det gjelder for eksempel bruk av fat, har vi færre begrensninger i Norge enn i tradisjonelle whiskyland som USA og Skottland. Noen eksperimenterer til og med med fat laget av norsk eik.
Noe av det mest spennende som skjer, er bruken av norsk malt og ikke minst gjæring med den norske gårdsgjæren kveik. Kveik er en unik gjærtype med andre egenskaper enn den nøytrale skotske "distiller’s yeast".
Les mer omNorsk whisky

Sist oppdatert: