Hva betyr klokkene på hyllelappen?

Hvor søt eller tørr er egentlig vinen? Hvor mye snerper den? Hvor fyldig er den? Klokkene gir deg svaret.

Kvinne lukter på brennevin.
Foto: Bjørn Brochman

Hvor mye er klokka?

Illustrasjon av kvinne som smaker vin.

I produktbeskrivelsen av en vin, et øl eller brennevin på butikkhylla og i nettbutikken dekker teksten lukt og smak, mens klokkeverdiene fra 1 til 12 viser hvor tydelig grunnsmakene syre og sødme er, og hva som preger munnfølelsen.

Egenskapen klokken viser til, kan være noe vi vil ha mer eller mindre av. Vil du ha mye garvestoff til biffen? Vil du ha søt eller tørr hvitvin? Eller er du mest glad i skikkelig bittert øl?

Klokkeverdiene viser hvordan produktene smaker, i motsetning til kjemiske analyser, som gir innhold i gram per liter. Vinmonopolet har benyttet paneler med flere kompetente smakere som har prøvesmakt, sammenliknet og diskutert seg fram til de ulike klokkeverdiene.

Siden det handler om sensoriske opplevelser, ikke direkte målbare verdier, og alle sanser litt ulikt, vil inntrykkene av fylde og smak kunne variere litt fra person til person. Klokkeverdiene er derfor ikke absolutte sannheter. De er heller et omtrentlig, men likevel nyttig hjelpemiddel.

Illustrasjon av prislapp i butikk.

Hva er vinklokka?

Hvor søt eller tørr er egentlig vinen? Hvor mye snerper den? Hvor fyldig er den? Disse beskriver sentrale deler av smaken. Forstår du dem, er det også lettere for deg å finne de vinene du liker.

Klokkediagrammene for vin er:

  • rødvin: fylde, friskhet, garvestoffer
  • hvitvin, rosévin og musserende vin: fylde, friskhet, sødme
Fylde

Forteller om inntrykket av vekt og rikhet i munnen. Alkohol, tannin og glyserol (tyktflytende) bidrar til fylde. Tenk på forskjellen på skummet melk og helmelk. Fylde handler bare om struktur og munnfølelse, ikke aroma eller kvalitet.

  • Vinho verde fra Portugal er vanligvis en lett hvitvin, chablis som regel middels fyldig, mens australsk chardonnay oftest er fyldig.
  • Beaujolais er en lett rødvin, chianti er ganske fyldig, mens amarone er en fyldig rødvin.
Friskhet

Forteller hvor forfriskende syrligheten oppleves. Produktene våre inneholder ulike syrer fra råvarer og fermentering. Surt kjenner du bare på tunga.

En halvtørr vin kan fortsatt være frisk og spenstig hvis den har tilstrekkelig med syre. Rødviner har også friskhet, men den er ikke alltid like tydelig som i hvitvin. Syre får munnen til å produsere ekstra mye spytt.

Garvestoffer

Garvestoffer og tannin er det samme. Dette er stoffet som gir den tørrende og snerpende følelsen på tunga og i munnhulen når du smaker rødvin og oransjevin. Tannin gir vinen struktur, den gir et inntrykk av fasthet til munnfølelsen.

Tannin finnes særlig i drueskall og -kjerne. Druer som ikke er skikkelig modne vil gi umoden tannin som snerper aggressivt, selv om mengden er liten.

Sødme

Forteller hvor tydelig søtsmaken oppleves. Ulike sukkerarter gir den søte smaken. Det motsatte av en vin med mye sødme vil være en tørr vin. Søtt kjenner du bare på tunga. Vi angir sødme bare for hvitvin og musserende vin da rødviner som regel er tørre

Klokker på øl

Illustrasjon av ølglass med humle.

Øl har klokker for fylde og friskhet, slik som vin, men den tredje klokken skiller seg ut og er unik for øl. Og det er bitterhet. Bitterhet kommer fra humle og vil i større eller mindre grad prege alle øl. Noe hveteøl og klosterøl har relativt lav bitterhet, mens IPA kan være svært bittert.

Øl har som regel mindre friskhet enn vin og det er vanligvis kullsyren i et øl som gir et kjærkomment livlig preg. Noen få øl, som surøl, har en tydelig friskhet fra eddik eller melkesyre produsert av bakterier. Syrlige øl spiller på andre strenger enn de aller fleste andre ølstiler. De favner fra de sødmefulle, fruktige og eddiksyrlige til de knusktørre og syrefriske.

Fylde

Forteller om inntrykket av vekt og rikhet i munnen. Alkohol og smakskonsentrasjon bidrar til fylde. Tenk på forskjellen på skummet melk og helmelk. Fylde handler bare om struktur og munnfølelse, ikke aroma eller kvalitet.

Pils / lys lager er ølene som er minst fyldige, mens alkoholsterke øl, klosterøl og porter/stout er mest fyldige.

Friskhet

Forteller hvor forfriskende syrligheten oppleves. Øl kan inneholde ulike syrer fra tilsatte råvarer og fermentering. Surt kjenner du bare på tunga.

Øl har som regel mindre friskhet enn vin og det er vanligvis kullsyren i et øl som gir et kjærkomment livlig preg. Surøl er derimot svært syrlig med tydelig innslag av eddik.

Bitterhet

Forteller hvor tydelig du kjenner bittersmak. Humle og ulike urter er de viktigste kildene til bittersmak. Bittert kjenner du bare på tunga.

Noen synes at godt øl må ha tydelig bitterhet. Men hvor mye bitterhet ølet har, har ingenting med kvalitet å gjøre. Det er mer snakk om forskjellige stiler. Bitterhet i øl kommer så å si alltid fra humleblomsten. Om humlen koker lenge med vørteren blir det mer bitterhet. Men hvor mye humle som brukes og hva slags type har også mye å si.

Klokkeklart brennevin

Klokker på brennevin er ganske nytt hos oss i Vinmonopolet. Klokkene graderer en gitt egenskap fra 1 (minst) til 12 (mest), og med unntak av et par varegrupper har vi tre ulike klokker for hver produkttype. Alle typer brennevin har klokke for fylde, og mange har fatpreg eller sødme som klokke to. Den tredje klokken er mer spesifikk for den enkelte undergruppe av brennevin.

Brennevin har disse klokkene

  • Fylde (alle typer brennevin)
  • Fat (whisky, druebrennevin, akevitt, genever, rom, fruktbrennevin)
  • Røyk (whisky)
  • Frukt (druebrennevin, fruktbrennevin)
  • Krydder og urter (akevitt, genever, gin, bitter)
  • Sødme (gin, rom, vodka, likør, bitter, annet brennevin)
  • Friskhet (likør, annet brennevin)

Hva er egentlig fylde i brennevin?

Klokkeverdiene for fylde kan leses omtrent slik: 1–3: lett 4–6: middels fylde 7–9: god fylde 10–12: fyldig
Klokkeverdiene for fylde kan leses omtrent slik.

Fylde er nok den egenskapen som er minst intuitiv og krever mest forklaring. Klokkeverdien for fylde avspeiler opplevelsen av rikhet og «vekt» i munnen og henger særlig sammen med innholdet av alkohol, smakskonsentrasjon og mengden av tørrstoffer, som tannin. Sukkernivå og fatlagring bidrar også til fylde i produktet.

Fylde er ikke et kvalitetskriterium i seg selv, og hva man ønsker her, avhenger av hva produktet skal benyttes til. Skal det være en lett akevitt til skalldyrbordet eller en fyldig, fatlagret og kraftig krydret akevitt til julematen? Et raskt blikk på klokkene på hyllemerkingen eller i nettbutikken gir deg mye av svaret.

Røyk, frukt og krydder

Utover fylde er det seks ulike klokker: fat, røyk, frukt, krydder og urter, sødme og friskhet. Også her tar vi utgangspunkt i hva som er typisk for varegruppen, og hvilke ytterpunkter som finnes.

Folk flest ønsker å sammenlikne varer innenfor en og samme produktgruppe (for eksempel whisky), ikke mellom gin og whisky. Klokkeverdien for fylde settes derfor relativt innenfor hver enkelt produktgruppe, siden de forskjellige undergruppene av brennevin har ulike minsteverdier for blant annet alkohol- og sukkerinnhold, krav til minstetid på fat, osv.

Fylde

Forteller om inntrykket av vekt og rikhet i munnen og henger særlig sammen med innholdet av alkohol, smakskonsentrasjon og mengden av tørrstoffer, som tannin. Sukkernivå og fatlagring bidrar også til fylde i produktet. Fylde handler bare om struktur og munnfølelse, ikke aroma eller kvalitet.

Fatlagring tilfører både tørrstoffer og aroma, og fatmodnet 40 prosent druebrennevin med gjennomsnittlig fylde 6 framstår som fyldigere enn ulagret og nøytral 40 prosent vodka med samme fyldeangivelse. Samme relative logikk gjelder for de øvrige brennevinstypene.

Fat

Forteller hvor mye aroma brennevinet har fra selve fatet det har vært lagret på. Aromaene kan minne om treverk, brent tre, vanilje, kokos, karamell og krydder. Nye fat gir mye aroma, gamle fat gir lite.

Klokken "Fat" finner du på brennevinstyper der fatlagring er påkrevet eller mye brukt. Klokkeverdiene settes relativt til hva som er typisk eller gjennomsnittlig for den enkelte brennevinstypen. For eksempel vil en middels fatpreget cognac, der minstetiden på fat er tre år, ha en tydeligere aroma og smak av fat enn en middels fatpreget brennevinstype der det ikke er krav til bruk av fat, eksempelvis akevitt.

Klokkeverdi fra 1 (ulagret eller usedvanlig lite fatpreg) til 12 (svært markant fatpreg).

Røyk

"Røyk" er spesifikk for whisky. Klokken brukes særlig for skotsk whisky, men den brukes også for whisky fra andre land, som Japan, som framstiller whisky av røkt malt.

Klokkeverdi fra 1 (uten merkbart røykpreg) til 12 (svært markant røykpreg, som f.eks. noen Islay whisky).

Frukt

Forteller hvor fruktig aroma brennevinet har. Dette kan minne om ferske frukter og bær, tørket, syltet eller kandisert frukt. Fruktaroma kan komme fra både råvare og fermentering.

"Frukt" brukes for druebrennevin og fruktbrennevin, som cognac og calvados.

For noen typer brennevin med klokke for fruktighet er det krav til minstetid for fatlagring som tilfører aroma fra treverket. Fataroma, som karamell og vanilje, vil derfor i varierende grad prege smaksbildet. Klokkene for fat og frukt vil derfor kunne indikere en bestemt stil.

Hvis klokkene viser en lav verdi på fat og høy verdi på frukt, vil råvarepreget (fruktighet) være framtredende, mens det omvendte vil indikere et brennevin der vanilje, karamell og andre fataromaer er tydeligst. Forholdet mellom klokkene gjør det lettere å finne fram til stilen du ønsker.

Krydder og urter

Forteller hvor tydelig krydder- og urtearoma brennevinet har. Aromaene kommer fra tilsatte krydder og urter. Brukes om gin, akevitt og bitter.

Igjen er verdiene satt relativt til hva som er typisk for den enkelte undergruppen.

En gjennomsnittlig krydret gin vil ha et mildere preg enn en akevitt eller bitter med tilsvarende klokkeverdi. For akevitt vil dessuten fatpreg (vanilje, fruktighet, trearoma) ofte kunne dempe inntrykket av krydderne og urtene som benyttes. Klokkeverdiene for fat og krydder og urter indikerer stilen til den enkelte akevitt (fatpreget eller mer råvarepreget).

Sødme og friskhet

Sødme og friskhet er grunnsmaker som registreres i munnen. Her er det i større grad mulig å sammenlikne produkter på tvers av undergruppene siden klokkeverdiene for sødme og friskhet i stor grad avspeiler det absolutte innholdet av sukker og syre, målt i gram per liter. Likørene er de søteste brennevinene. I motsetning til gin, rom, vodka og bitter, som kan være helt tørre, er likører alltid mer eller mindre søte. Nederste del av skalaen for sødme benyttes derfor normalt ikke for likører.

Hvem stiller klokka?

For produktene i basis-, parti- og testutvalget er det Vinmonopolet som setter klokkeverdiene og lager beskrivelsene. For produktene i bestillingsutvalget og tilleggsutvalget er det grossist/importør som setter klokker og beskrivelser.

Les mer om vareutvalgene

Mer om smak og språk