Produktautentisitet
Slike kjemien fastslå om en vin kommer fra Piemonte, eller om den er innblandet druer fra andre områder? Vi spør kjemikeren!
Tekst: Trygve Brekke - Leder produktkvalitetPublisert:

Kan kjemien hjelpe oss å avsløre forfalskninger i vin og brennevin?
Svaret på dette kan ligge gjemt i karbon-, oksygen- og hydrogenatomene i etanolen samt i sporstoffer av strontium. Disse grunnstoffene kan gi oss informasjon om hvilket råstoff som har vært brukt, og hvor det ble dyrket.
Under fotosyntesen omdannes vann og karbondioksid til sukker i plantene. I gjæringsprosessen blir dette sukkeret brutt ned til etanol. Dette reaksjonsforløpet kan gi oss viktig informasjon når vi skal finne voksested og botanisk opprinnelse til sukkerkilden i alkoholen.
Informasjonen ligger «gjemt» i isotopfordelingen for grunnstoffene hydrogen 1 H/ 2 H, karbon 12 C/ 13 C, oksygen 16 O/ 18 O og strontium 86 Sr/ 87 Sr. For å finne fordelingen mellom de ulike isotopene i etanolen benyttes to teknikker, kjernemagnetisk resonans og massespektroskopi.
Ulike plantesorter har spesifikke fotosyntesesykluser som gir individuelle isotopfordelinger for hydrogen og karbon. Isotopfordelingen for oksygen og hydrogen endres med avstanden fra ekvator. Ved ekvator blir konsentrasjonen av 18 O og 2 H i vinene høyere enn lenge syd og nord. Analyseresultatene blir kontrollert mot vannreferanser. Isotopfordelingen for strontium i produktet avspeiler isotopfordelingen i jorden hvor planten er dyrket.
Slike analyser kan for eksempel fastslå om en vin kommer fra Piemonte, eller om den er innblandet druer fra andre områder.
Først publisert i Vinbladet 2023-2 (pdf, 2.7 MB)