Vin fra Argentina

Argentinerne elsker kjøtt, og det er fyldige rødviner de lager mest av. Men hvitvin kan også holde høy kvalitet her oppunder Andesfjellene.

Andesfjellene i bakgrunnen.
Foto: Getty Images

Geografi og klima

Det fotballgale landet som dekker store deler av sørspissen på kontinentet, har et klima som er godt egnet for vindyrking. Sola skinner om sommeren, vintrene er passe kjølige, og det regner lite. Andesfjellene sørger for høyde som motvirker den verste varmen, og smeltende is fra fjellene gir tilgang på vann.

De to store vinlandene i Sør-Amerika, Argentina og naboen Chile, har begge en moderne, effektiv vinindustri. Klimaet er mer stabilt enn i Europa, dermed er det mindre som kan gå galt. Derfor kan landene i Sør-Amerika tilby god kvalitet til en lavere pris sammenlignet med mange land i Europa.

Rødvin

Det første mange tenker på når de hører ordene vin og Argentina sammen, er druen malbec. Druen stammer fra Bordeaux, blir brukt i franske Cahors, men er nå aller mest kjent fra Argentina. Vin på malbec smaker av mørke bær, krydder og gjerne noe kjøttaktig. Fatlagring er vanlig, og dette er fyldige, kraftige og alkoholrike viner.

Mørkt og kraftig

Nesten all vin i Argentina blir laget i vest, og områdene San Juan og Mendoza står for bortimot hele produksjonen. Mendoza er klart størst. Noen produsenter, særlig i høyden, søker en friskere, mer elegant, europeisk stil på rødvinene sine. Andre franske druer som cabernet sauvignon. og syrah er også vanlige i Argentina. Det er også vanlig å blande malbec og cabernet sauvignon.

Lyst og lett

Vil du prøve litt lettere rødvin fra Argentina? Noen produsenter lager pinot noir i en litt kjøligere og mer elegant stil. Særlig fra vinmarker i Patagonia i sør, og på rundt 1000 meters høyde i Uco-valley i Mendoza.

Les ogsåDrikke til biff

biff på en trefjøl med ulike sauser i kjeler.

Hvitvin

Den lokale, aromatiske torrontés er den fremste grønne druen i Argentina. Vinene lukter og smaker av fersken, blomster og krydder. Den kan minne om muscat eller gewürztraminer.

Området Salta ligger en del lenger nord enn Mendoza, men her også blir det laget god vin, både rød og hvit. Torrontés er den viktigste druen her. Siden området ligger nærmere ekvator, krever det mer høyde for å kjøle ned druene. Og i Salta ligger vinmarkene på mellom 1700 og 3000 meters høyde! I Río Negro-området lenger sør, i Patagonia, er det kjøligere. Her trives sauvignon blanc, chardonnay, chenin blanc og andre franske druetyper godt.

Kart over vinområdene i Sør-Amerika.