Akevitt til julemat
I vår kulinariske tradisjon har øl og akevitt vært fast følge til festmåltider. Få tips til hvilken akevitt som passer best til julemåltidet.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Brennevin til mat
Som et av få brennevin er akevitt noe vi gjerne forbinder med måltidet, men akevitt er såpass alkoholsterkt at det er vanskelig å snakke om en kombinasjon av smakene i akevitten og i maten. Brennevinet overdøver smaken av maten, og fungerer som en pause fra maten - eller en ganerenser. Spesielt til veldig kraftig og smaksrik mat, kan en slik pause være velkommen.
I vår kulinariske tradisjon har øl og akevitt vært fast følge til festmåltider. Derfor er øl og akevitt det klassiske valget til tradisjonsrettene våre, og i jula er vi ekstra glade i tradisjoner.
Få flere drikkeanbefalingerDrikke til julemat
Akevitt til enhver anledning
På midten av 80-tallet var det i underkant av 10 akevitter i hyllene på Polet. Nå har vi godt over 400 akevitter i listene våre, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal navigere blant alle disse.
Det finnes etter hvert mange akevitter som gir seg ut for å passe spesielt godt til enkelte typer mat. Alle disse variantene gir inntrykk av at kombinering av mat og akevitt er like nyansert og detaljert som når vi velger vin til maten. Det er det altså ikke, og det er ikke nødvendig å velge en spesiell akevitt til hver rett man skal servere.
En akevitt kan fint serveres til alle julens måltider uten at det vil bli noe kræsj med maten eller at akevitten vil miste kvaliteter. Sånn sett handler valg av akevitt mest om å finne en stil du liker.
Tradisjonen med å bruke lyse akevitter til fisk og skalldyr, og de brune til kjøtt, mener vi også er en god regel. Tenk på akevitten som et ekstra krydder i retten.
Akevitt til julematen
Her er noen tips til valg av akevitt til de ulike rettene man serverer i julen. Vi har også satt inn noen spennende alternativer til de som vil prøve noe annet enn akevitt.
Ribbe
En lys brun og nyansert akevitt går godt til ribbe. Vil du prøve noe nytt, gå for en fruktig og eplepreget calvados, spesielt hvis du har epler som tilbehør.
Pinnekjøtt
Brun og fatpreget akevitt med dype kryddertoner passer bra til pinnekjøtt. En sitruspreget og frisk akevitt kan være spennende som kontrast. Et alternativ for de som foretrekker andre typer brunt brennevin er en fatpreget, fyldig whisky med lett røykpreg.
Rakfisk
Lys akevitt med balansert krydderbruk; preg av sitrus, dill og karve kan passe godt til mild rakfisk. Vellagret rakfisk må gjerne få følge av en mer fatpreget og sødmefull akevitt.
Sild og gravlaks
Blank og urtepreget akevitt går godt til, gjerne med preg av dill. Her kan man også bruke nederlendernes svar på akevitten, genever.
Lutefisk
Blank og urtepreget akevitt går godt til den milde fisken, men rikt og sødmefullt tilbehør kan åpne for en mørkere og mer sødmefull akevitt.
Vilt
Mørk brun og fatpreget akevitt fungerer bra til smaksrike viltretter. En gin fra den nye generasjonen, med særlig tydelig aroma av einer og urter kan tilføre en fin kontrast til retter av vilt.
Nøttestek
Den vanligste vegetarretten på julaften er nok nøttesteik. Her kan du kombinere smaken av nøtter med brun og nyansert akevitt, eller en nyansert whisky med sødme fra sherryfat.
Juletorsk
Sommerlig og lys akevitt med mer dill enn karve passer godt til juletorsk med sandefjordsmør og dill. Med bacon og ribbesjy som tilbehør åpnes det for en mørkere akevitt.
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: