Drikke til pølser

Pølser er salt og tilbehøret er ofte ganske søtt. Da smaker det med fruktig og leskende drikke.

Grillede pølser på et fat.
Foto: Getty Images

Hva påvirker drikkevalget?

Skal du ha full pakke med rødt, sprøtt og rosa? Ostepølse, wiener, chorizo eller surpølse?

Pølser og tilbehør kan være så mangt. En del fett, salt og noen ganger både markant krydderpreg og varmende chili. Brødet er søtt, mens ketsjup og sennep strammer opp med syre av krydder eller pepperaktig sting.

Hva er godt å drikke til pølser?

Til fett og salt funker det med friskhet i drikken. Til sødmen og krydderet er det godt med fruktighet. Vin med mye snerp kan føles mer snerpende.

Tenk litt på i hvilken sammenheng du skal spise pølse. Skal du grille en varm sommerdag er det både fornuftig og godt med noe leskende som ikke har så høy alkoholprosent.

Pils og pølse

En god pølse og en god pils passer perfekt sammen. Dette er smaker som ikke roper høyt, men som fungerer veldig bra i lag. Den lyse malten i pilsneren passer godt til stekeskorpen på pølsa og det myke pølsebrødet. Øl er leskende til salt pølse og sterk sennep, og det er akkurat nok bitterhet i ølet til å gi struktur.

Dette har alltid vært – og vil alltid være – skikkelig digg. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, kan du teste en øl med mer maltsmak, som for eksempel en tysk kellerbier.

Raske drikketips

Øl og sider

  • Kellerbier eller pils av god kvalitet
  • Pale ale eller IPA
  • Weissbier eller annet lyst hveteøl til pølser med tydelig røkt preg
  • Red eller amber ale
  • Tradisjonell norsk sider

Hvitvin

  • Fruktig vin basert på druen riesling fra Tyskland, Østerrike eller Alsace i Frankrike. Velg gjerne vin på landsbynivå eller enkeltvinmark og den kan godt ha litt restsukker på opp til 15 gram per liter.
  • Fruktig vin basert på druene pinot blanc, sylvaner eller grüner veltliner fra Tyskland, Østerrike eller Frankrike.
  • Oransjevin med lett preg av skallkontakt.

Perlende og musserende

  • Pét nat fra Østerrike eller Tyskland.
  • Perlende rødvin av druer som lambrusco, barbera eller andre. Gjerne med litt sødme på mellom 3 og 12 gram sukker per liter.
  • Sekt fra Tyskland eller Østerrike basert på druen riesling.
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag