Pad kaprao - Thai basil stir-fry
Sterk, men rask og deilig Thailandsk hverdagsmat.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør

Pad kaprao, skrives også pad kaprow, phat kaphrao pad gaprao. Navnet er kanskje mystisk, men det er ikke mer avansert enn svinekjøttdeig med urter og en sterk saus servert med ris. Direkte oversatt betyr det «woket thaibasilikum». Dette er faktisk en av de mest spiste rettene i Thailand, og den finnes i flere varianter.
Det er en aromatisk rett som er ganske salt og litt syrlig – og sterk. Dere kan tilpasse styrken på retten ved å dryppe over chilisausen nam phrik.
Les ogsåDrikke til chili og sterk mat

Pad kaprao
Porsjoner: 6
Kjøttdeig, grønnsaker og chili med ris
- 800 g svinekjøttdeig (20 % fett)
- 2 bunter thaibasilikum
- 1 bunt koriander
- 6 blader kafirlimeblad finhakket
- 1 bunt vårløk delt i biter
- 1 pk grønne bønner delt i fire
- 2 ss fiskesaus
- 1 dl soyasaus
- 1 dl oyster sauce
- 1 dl solsikkeolje
- 4-5 thaichili finhakket
- 1 ss chilipulver
- 3 lime (bare saften)
- 1 ss sukker
- 2 løk finhakket
- 6 egg (til speilegg, kan sløyfes)
Stek svinekjøttet i olje til det blir godt brunet. Bruk en stekespade til å hakke det opp i mindre biter. Ha i løk, chili, bønner, kafirlime, vårløk og fres et minutt eller to før du har i soya, fiskesaus, sukker, oystersaus og limejuice. Kok inn i et minutt og vend inn urtene. Den bør ikke koke så mye når urtene er tilsatt, da mister de mye av smaken. Server med ris og eventuelt et stekt speilegg på toppen. Ha noen teskjeer chilisaus på toppen for å få en tydelig sterk chillivarme, retten SKAL være sterk!
Tips! Hvis du ikke finner thai-chili (bird eye) kan du bruke hot chili-flakes i tillegg til fersk chili, slik at det blir sterkt nok.
Nam phrik - chilisaus
- 5 thaichilli, finhakket
- 4 ss fiskesaus
- 4 ss risedikk
- 1 ss sukker
- 1 fedd hvitløk, finhakket
Bland alt og server til retten.
Ris
- 5 dl jasminris
- 1,2 liter vann
- 1 ss salt
Vask risen og skyll den 3 ganger. Kok i en riskoker, eller kok i kjele med vann på medium varme og 1 ss salt. Ha på lokk og kok til nesten alt vannet er fordampet før risen settes til side og får dampet seg ferdig. Totalt tar det ca. 25 minutter. Risen kan kokes en stund før og holder seg varm med lokk på en god stund.
Sist oppdatert: