Smaken av hvit asparges

Smaken av hvit asparges er mild og delikat av nøtt og urter. Mange synes det er utfordrende å velge vin til asparges. Den blir beskrevet som bitter og syrlig. Våre erfaringer er derimot at aspargesen har lite eller ingen bitterhet.

Venn eller vinfiende?

En varmebehandlet asparges har en del sødme, og det kan ha noe å si for vinvalget. Sødmen demper frukten i vinene, og forsterker eventuell tannin i vinen. Tilbehør som hollandéssaus åpner for viner som Chardonnay med smørpreg. Det er som regel ikke vanskeligere å velge vin til asparges enn til annen mat, men det er noen viner som gjør den ekstra god.

Silvaner – en tysk aspargestradisjon

Tyskland er kjent for god hvit asparges, og lokalt er det vanlig å servere hvit asparges med en smørsaus til, og en vin laget på Silvanerdruen i glasset. Silvaner har et urteaktig preg. Også Grüner Veltliner fra Østerrike er et godt aspargesvalg. Det er en drue som har smak av både frukt og urt.

Noen raske drikketips

Hvitvin

Vinstil: Saftig og frisk eller krydret og fruktig

  • Vin på druen Silvaner fra Franken eller Rheinhessen i Tyskland
  • Vin på druen Grüner veltliner fra Østerrike
  • Vin på druen Chardonnay med smørpreg

Les om vinstilene for hvitvin

Øl

  • Pale ale eller lys ale
  • Hveteøl
  • Pils eller lys alger

Alkoholfritt

  • Alkoholfri hvitvin
  • Alkoholfri sider
  • Alkoholfritt lys øl

Visste du at ...

... asparges kommer i mange farger.

Det finnes både hvite, lilla og grønne varianter. Forskjellene på hvit og grønn asparges kommer av at de dyrkes på ulike måter. Den hvite aspargesen vokser under et jorddekke. Hvis den får vokse over jorda med direkte sollys, blir den grønn.