Tilbake
Oppskrifter

Ceviche av laks: oppskrift med øl- og vintips

Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Laks er lett tilgjengelig hele året. Her er polkokkens oppskrift.
lakseceviche-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Både tradisjon og trend

Mens Japan har sin sushi og Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett. 

Smaken av polkokkens lakseceviche

Dette er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme i tillegg til en kremet munnfølelse fra guacamolen. Råvarene er ikke varmebehandlet, og det er mange ulike, men fokuserte aromaer. Chilien gir en liten varme i avslutningen som ikke påvirker drikkevalget noe særlig.

Hva passer det å drikke til?

Vi trenger ikke reise så lang fra Peru. Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche. I Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal, og Argentinas signaturdrue Torrontes minner om muskatellviner og har tydelig krydrede, blomster- og drueliknende aromaer. De er lette, fruktige og relativt friske.

Hvitvin og perlende

  • Vin på druen Riesling fra Reinhessen eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme
  • Vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand 
  • Vin på druen Alvarinho fra Portugal eller Uruguay. 
  • Vin på druen Torrontes fra Argentina
  • Perlende og fruktig Pet Nat 
  • Oransjevin på aromatiske druer

Øl og sider

  • En hazy IPA eller NEIPA med ferskt og distinkt humlepreg har samme type aromaer som maten, og virker leskende. 
  • En IPA i amerikansk stil har en del av de samme egenskapene, men er ikke like aromatisk. Litt mer bitterhet gir noe struktur i kombinasjonen.
  • Belgisk wit, saison eller blonde
  • Fruktig norsk sider 

Alkoholfritt

  • Sitronlimonade
  • Kombucha
  • Eplemost
  • Alkoholfri hazy IPA
tallerken med lakseceviche
Foto: Tommy Andresen

Ceviche av laks med guacamole

Forrett til 4 personer

Lakseceviche

250 g salmalaks, kuttet i terninger
Saften av 5 lime
1 rødløk, kuttet i terninger
½ lite granateple (bare frøene)
2 ts salt
2 ss sukker
2 appelsiner, filetert og kuttet i biter
litt skall fra en av appelsinene
1 neve korianderblad (legg stilkene til side)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1,5 liten søtpotet

Sett ovnen på 200 grader og legg inn søtpotet på et brett. Bak den ca 20–25 minutter til den er mør. Kjøl ned og ta av skallet. Den halve deles i terninger, og den hele moses i en blender med litt limejuice og salt til det blir en helt glatt puré. 

Ha salt og sukker over fisken og rør rundt. La det marinere i ca 10 minutter i kjøleskapet. Bland limejuice, hvitløk, løk, chili og appelsin i en bolle før du har i fisk­en. La dette stå kjølig i alt fra 20 minutter til et par timer før det serveres. Legg opp puré og ceviche på en tallerken og strø over graneplefrø og korianderblader.

Guacamole

2 modne avokadoer, renset for stein og skall
½ rødløk, finhakket
8 cherrytomater, delt i fire
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 neve korianderstilker, finhakket
Saften av 1 lime
8 cl NEIPA
salt

Bland avokado, rødløk, cherrytomat, hvitløk, chili og korianderstilker i en bolle. Knus lett med en ballongvisp eller en potetmoser. Smak til med NEIPA, limejuice og salt, før du rører godt sammen.

Totopos

10 små maistortilla delt i fire eller åtte 
½ dl solsikkeolje
1 klype maldonsalt

Sett ovnen på 180 grader varmluft. Ha maistortilla-trekantene i en plastpose og hell oppi solsikkeolje. Masser dette godt, eller blås opp posen og rist den godt så all oljen fordeles på tortillaene. Legg tortillaene på et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen 10-15 minutter til de er helt sprø. Krydre med maldonsalt før servering.