Tilbake
FagpratVinVintyper

Verdt å vite om pét nat

Perlende, uklar, særegen og trendy. Naturlig perlende vin - også kjent som pét nat - får mye oppmerksomhet. Hva er det, og hvordan lages den?
pet-nat-col-fondo-av.jpg
Foto: Getty Images

Du har sikkert smakt prosecco, som lages i en stor ståltank - og kanskje også champagne, som modnes på flaske i årevis.

En annen, og kanskje enda eldre måte å lage bobler i vin på, kalles methode ancestrale på fransk, som rett og slett betyr gamlemåten. Det morsomme er at denne nesten utdødde måten å lage vin på har fått et realt oppsving og blitt supertrendy.

Vintypen kalles vanligvis pétillant naturel eller bare pét nat

Hva er pet nat?

I motsetning til champagne og andre tradisjonelle musserende viner, er ikke pet nat tilsatt sukker eller gjær i en ferdig vin for å gjære en gang til. Pét nat er kort og godt vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Med vinen følger både levende gjær og sukker. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak. 

De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har også mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Alkoholen er også et hakk lavere enn mange andre musserende viner. 

Naturlig vin?

Pétillant naturel betyr naturlig perlende og forbindes ofte med naturvin. Naturvin er er viner som er laget med økologiske eller biodynamiske druer, spontanfermentert og helt uten tilsetninger (med unntak av litt sulfitt).

Mange av pet nat'ene som produseres er naturvin, men de trenger ikke være det.

Les mer om naturvin

Perlende eller musserende vin 

Pet nat kan være perlende eller musserende. Det er altså ikke trykket, men metoden som gjør det til en pet nat.

Det meste av pet nat har stort sett mindre bobler enn musserende vin, og er det vi kaller for perlende vin med bare 2-3 bar trykk i flasken (champagne har 6 bar). De vil derfor være merket perlende vin på hyllene i Vinmonopolet, og i nettbutikken vår, men noen kan ha litt mer enn 3 bar og blir da merket som musserende vin.

Uklar og ufiltrert

Degorsjering (gogging), altså fjerne bunnfallet/gjærrestene fra flasken før den skal selges, deler fort pet nat-produsentene i to. Tradisjonalistene mener at når man først lager vin på gamle måten, hvorfor da modernisere den med å fjerne bunnfallet.

Ved servering kan du velge å vende flaska slik at du får med bunnfallet og vinen blir skyet eller du kan drikke den klar. Drikker du vinen sporco (skitten), som italienerne kaller det, så virker vinen fyldigere, men mindre fruktig.

Hvordan smaker en pet nat?

Stilen varierer gjerne først og fremst på grunn av druetypen, om det er aromatisk gewûrtztraminer eller nøytral chardonnay. Eller om den er laget i kjølige Chablis eller solvarme Sør-Afrika. Men de aller fleste viner i denne stilen er ukompliserte, fruktige og friske, og smaker av sitrus, eple, pære og blomster.

De fleste er laget for å drikkes med en gang, men noen mer forsegjorte utgaver kan også lagres i et par år.

Pet nat til mat

Dette er anvendelige viner. De er vanligvis ikke veldig smaksrike og de tar ikke mye plass i møtet med mat. Mat som ikke er veldig smaksrik som salater, reker og salt fingermat passer godt til pet nat. Boblene gir struktur og kan være fin kontrast til myk mat eller lette supper.

Aromatisk pet nat med litt sødme er forfriskende til aromatisk thaimat.

Se oppskrift på thai fiskekaker med papayasalat

illustrasjon som viser stegene i petnat metoden.

Visste du at ...

Mye pet nat faller utenfor vinlovene i mange vinregioner, ofte på grunn av druetypene som brukes eller på grunn av produksjonsmetoden. Selv om produsenten og druene hører til i f.eks. den franske regionen Loire, så vil du finne den under Frankrike og ikke Loire i nettbutikken.

På flasken vil det gjerne stå vin du france eller vino d'Italia (vin fra Frankrike/Italia) på slike viner da de ikke kan skrive område/region/appelasjon på flasken.

Viktigste områder for pet-nat

Frankrike

Loire-dalen er kjent for perlende vin, og selv om metoden daterer seg tilbake til middelalderen, har moderne pét-nat-produksjon i regionen fått nytt liv med fremveksten av naturvinbevegelsen i regionen. Druetypen chenin blanc er mest brukt, men sauvignon blanc, pineau d'aunis, grolleau og gamay brukes også

Her finnes også en egen appellasjon for pet nat: Montlouis-sur-Loire Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) fra 2007. Vinen lages på chenin Blanc, og det star Pétillant Originel på etiketten for å skille dem fra andre i området.

Sør-vest i Frankrike, i Limoux, er det en egen appellasjon for pet nat: Blanquette de Limoux Methode Ancestrale, den lages utelukkende på druen mauzac.

Østerrike 

Med sterkt fokus på bærekraft og naturvin har Østerrike etablert som en viktig leverandør av perlende vin. Grüner veltliner, riesling, zweigelt og welchriesling er viktigste druer

Italia

Prosecco col fondo  

Bare noen få produsenter lager col fondo. Det er fordi den blir ansett som litt for sær og uforutsigbar. Til gjengjeld smaker col fondo bedre til mat enn vanlig prosecco fordi den har flere nyanser å spille på. 

Modne epler, tørket høy, sitronskall og rå sopp. Det er smaken av col fondo-prosecco slik den var i gamle dager.

Col fondo og vanlig prosecco er begge laget på druetypen glera og kommer fra samme område. Smak dem mot hverandre, og du vil bli overrasket over hvor forskjellige de er på grunn av ulike produksjonsmetoder. 

Les mer om prosecco

Lambrusco

Den perlende rødvinen fra Emilia-Romagna har røtter tilbake til 1700-tallet, men fikk en identitetskrise da søt og klissete stil på tankmetode fikk fotfeste på 1970- og 80-tallet. Men nå er det forandringer på gang, gamlemåten er på vei tilbake!

Les mer om lambrusco

Spania

Catalonia, mest kjent kjent for cava, har også en voksende pet-nat-interesse. Vinene lages ofte på lokale druer som macabeu, xarel·lo og parellada. 

USA

Vinmakere i USA er ikke bundet av rigide vinlover - de kan lage det de vil. Blant unge vinmakere i California og Oregon er pét nat siste skrik. 

Noen bruker druer som pinot noir og chardonnay. Andre bruker mystiske druer som malvasia eller valdiguié. Hver druetype setter sitt preg på vinen. 

Pet-nat sider

Ja, epleider lages også med denne metoden her i Norge og gir saftige, fruktige, lette og relativt tørre sidere.

Podkast 267. Lær om pet nat

Det skal handle om verdens første boblevin. Vi vier en episode til pet nat, en vinstil som har blitt trendy de siste årene. Disse vinene er ofte skyet og forbindes med naturvinbevegelsen. Men er det slik at alle har grums på bunnen og er de alltid naturvin?

Podkast 84. Ufiltrert drikke - øl, eplemost og Col Fondo

På Vinmonopolet er flere typer drikke umulige å se gjennom.