Glass og utstyr til drinkmiksing

Du trenger ikke allverdens av glass og utstyr for å lage drinker hjemme, men her får du råd og tips til de vanligste glassene og utstyret som bartendere bruker.

Ulike glass til drinker og bartender som mikser drink.
Foto: Getty images

Glass til miksing av drinker

Her er en oversikt over de vanligste glassene du trenger til å lage drinker.

Illustrasjon av ulike glass for drinker.

1. Champagneglass

Brukes hovedsakelig til drinker som baseres på musserende vin. Alle oppskriftene med champagneglass er på 15 centiliter.

2. Coupe

Dette er også et champagneglass, men egner seg for en rekke alkoholsterke drinker som London calling, Paperplane og Brandy alexander. Kan erstatte cocktailglass i mange drinker.

3. Vinglass

Et vanlig vinglass som du vanligvis bruker til hvitvin eller rødvin er svært anvendelig til drinker med mye is. Spesielt til ulike typer spritz eller gin og tonic.

4. Margaritaglass

En variant av coupe-glasset. Egner seg selvfølgelig til margaritas, men også frozen daquries og for eksempel paloma.

5. Cocktailglass

Brukes til servering av klassiske cocktails, som for eksempel Martini og Margarita. Våre oppskrifter med cocktailglass er på 6-8 centiliter.

6. Highball- eller longdrinkglass

Brukes ofte til drinker som har en høy porsjon mixer i forhold til brennevinsbase, for eksempel sodavann og rom i en Mojito.

7. Old Fashion-glass

Brukes til korte drinker som ofte serveres ”on the rocks”, det vil si med is.

Tips: Sett glasset i kjøleskapet eller fryseren, eller kjøl det ned med isbiter på forhånd, så det blir kaldt til servering.

Utstyr til miksing av drinker

Du trenger ikke å kjøpe inn masse utstyr for å lage drinker. Du kan gjerne bruke et stort syltetøyglass som shaker, en lang skje som røreskje, en tesil til å sile av og en tresleiv til mudling (knusing). Men hvis du vil ha skikkelig utstyr så har vi laget en liste.

Utstyr til å mikse drinker.
Foto: Getty Images

På bildet fra venstre til høyre:

  • Shaker: tredelt redskap som brukes til å ”riste” drinken. Du kan også bruke et syltetøyglass.
  • Muddler: dette verktøyet brukes til å mose saften ut av frukt.
  • Målebeger: viser som oftest 2 og 4 cl.
  • Isklype: til isbiter.
  • Sitruspresse: selve spissen bør være liten nok for lime.
  • Helletut: kan være praktisk for brennevinsflasker og/eller flasker med sirup.
  • Vin- og korkopptrekker, samt boksåpner.
  • Sisseleringskniv/zestjern: brukes til å lage tynne strimler av sitrusskall. Du kan tvinne strimellen rundt en barskje for å gjøre den mer spenstig. Potetskreller kan brukes til å skjære sitrusskall i tykke strimler.

Ikke avbildet:

  • Røreglass: brukes til å lage drinker som for eksempel Manhattan og Dry Martini.
  • Barskje: til å røre og måle med. Skaftet er riflet slik at det kan tvinnes mellom fingrene.
  • Hawthorn-sil: sil med fjær rundt kanten slik at den passer til forskjellige åpninger. Følger ofte med shaker.

Se klassiske og vinmonopolets egne cocktailer og mocktailerDrinkoppskrifter

Utstyr til å alge drinker

Mer om drinkmiksing