Vinmonopolets mocktailer

Kast deg på trenden med alkoholfrie drinker, og la deg inspirere av Vinmonopolets favorittoppskrifter.

Amber gold servert med grapefrukt-pynt
Foto: Tommy Andresen

Ingredienser og utstyr

Det å lage en god mocktail er en balansekunst mellom det sure, det søte og det bitre: du trenger noe friskt, noe som gir sødme og noe som gir syre. Ferske råvarer og ingredienser av høy kvalitet gir det beste resultatet.

Du kan for eksempel bruke saft eller pureer fra friske bær og frukter. Du kan også velge en god eplemost - de tilfører både sødme og friskhet. Leskedrikker som tonic, soda og ingefærøl av god kvalitet er spesielt fint å bruke. De gir ikke bare syre og sødme, men også en litt fast struktur til drinken.

Du trenger ikke å kjøpe inn masse utstyr for å lage mocktail. Bruk et stort syltetøyglass som shaker, en lang skje som røreskje, en tesil til å sile av og en tresleiv til muddling (knusing).

Glass og utstyr til drinkmiksing

Ulike glass til drinker og bartender som mikser drink.

Siruptriks

I noen mocktail-oppskrifter behøver du ulike typer sirup. Disse kan du enten kjøpe i spesialbutikk, men det er enkelt å lage dem selv.

Sukkersirup er rett og slett like deler vann og sukker, som du koker opp til sukkeret er løst opp og deretter kjøler ned. For sitronsirup tilsetter du sitronskall under oppkok, for kanelsirup tilsetter du kanelstang og så videre. Rimelig, enkelt og greit!

Sukkerlaker og siruper til drinker

Flasker med sukkerlake (simple sirup) på en bardisk

Tokyo vesper driver

gul alkoholfri drink i coupe-glass med sitron, gin, vermut og yuzutonic.
Foto: Tommy Andresen

2 cl alkoholfri gin
2 cl alkoholfri vermut
3 cl sukkerlake
2 cl sitronjus
2 dråper alkoholfri cocktailbitter (kan sløyfes)
3 cl yuzutonic

Ingrediensene ristes i cocktailshaker med is, siles over i et cocktailglass og toppes med yuzutonic.

Alkoholfri cocktailbitter kan ikke kjøpes på Vinmonopolet, men finnes i nettbutikker som selger barutstyr.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas Ingul, Bekkestua

Negronish - Bekkestuas hibiskusdrikk

Rød alkoholfri drink med gin, vermut, hibiskuste og grapefrukt-tonic.
Foto: Tommy Andresen

1 cl alkoholfri gin
3 cl alkoholfri vermut
9 cl kaldbrygget hibiscuste*
2 cl sukkerlake
2 dråper alkoholfri cocktailbitter (kan sløyfes)
3-5 cl grapefrukt tonic

*Bland 1 ss hibiscuste med 2,5 dl kaldt vann. Dekk til, la trekke i kjøleskap i 12 timer og sil av. Teen kan også brygges varm og kjøles ned.

Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt Old fashioned-glass. Toppes med litt tonic.

Alkoholfri cocktailbitter kan ikke kjøpes på Vinmonopolet, men finnes i nettbutikker som selger barutstyr.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas Ingul, Bekkestua

Honey Bee - Polets jubileumsdrikk

Gul drink med sitronskive, servert i vinglass
Foto: Tommy Andresen

6 cl alkoholfri vermut
2 cl honningsirup
1 cl sitron
2-3 cl tonic

Vermut, honningsirup og sitron ristes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med tonic og garneres med sitronskall.

Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kjølig.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Arendal

Amber gold

Amber gold servert med grapefrukt-pynt
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkolfri gin
2 cl alkoholfri vermut
1,5 cl ferskpresset sitron
1 cl sukkerlake
8 cl rosa tonic, f.eks. pink grapefruit
5-6 cl musserende eplemost med rabarbra
1 cl bringebærlimonade

Alkoholfri gin, vermut, sitron og sukkerlake ristes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med tonic, musserende eplemost og bringebærlimonade. Pyntes med grapefruktskall og friske bringebær

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, Bergen

Eple-tonic

Eple-tonic pyntet med mynteblad, servert i Old Fashion-glass
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkoholfri håndverksider
4 cl alkolfri gin
1 cl sitronbrus/sitronlimonade
2-4 cl tonic
5-10 mynteblader

Tilsett mynteblader og sider i et lavt glass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronskall og myntes.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, Trondheim

Gin fuzz

Gin fuzz servert i vinglass
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkolfri gin
4 cl eplemost med solbær
4-8 cl sitronbrus eller limonade

Alle ingrediensene fylles i et vinglass fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang. Garneres med solbær.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Laksevåg

Polets afternoon tea

Polets afternoon tea pyntet med agurkskive, servert i cocktailglass
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkoholfri gin
2 cl ferskpresset sitronsaft
0,5-1 cl sukkerlake
5 cl musserende te

Alkoholfri gin, sitronsaft og sukkerlake blandes i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med musserende te.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Digerneset

Virgin french 75

Virgin french 75 servert i champagneglass
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkoholfri gin
1,5 cl ferskpresset sitronsaft
0,75 cl sukkerlake
alkoholfri musserende vin

Alkolfri gin, sitronsaft og sukkerlake ristes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med alkoholfri musserende vin og garneres med sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Larvik

Sommersmask

Sommersmask pyntet med jordbær og mynteblader, i Old Fashion-glass
Foto: Tommy Andresen

4-5 jordbær
5-6 mynteblader 
2-3 ts sukker
½ lime i båter
10 cl bringebærlimonade
10 cl alkoholfri musserende vin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i Bærum

Gran & tonic

Gran & tonic servert med granskudd og einebær, i Old Fashion-glass
Foto: Tommy Andresen

2 cl alkoholfri gin
20 cl tonic
1 sitronskive
5 einebær
1 granskudd
2 ss granskuddsirup (kan erstattes med rosmarinsirup)
Isbiter

Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig granskuddsirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende. Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

Sangria

Sangria med jordbær og appelsinpynt, servert i Old Fashion-glass
Foto: Tommy Andresen

15 cl alkoholfri rødvin
40 cl alkoholfri vermut
Frukt - appelsin, sitron, jordbær
Sitonlimonade

La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes med sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Slemmestad

Sorbet float

Sorbet float med revet sitronskall og basilikum-pynt, servert i cocktailglass
Foto: Tommy Andresen

1 mellomstor kule sitronsorbet
12 cl alkoholfri musserende vin
Litt raspet sitronskall
Basilikum til pynt og aroma

Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske drinken sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift: Polet på CC i Drammen

Frazer

Frazer servert i vinglass
Foto: Tommy Andresen

3 cl aquafaba (laken til kikerter fra boks)
3 cl ferskpresset sitronsaft
3 cl bringebærpuré
1 cl sukkerlake
musserende te

Rist ingrediensene i en cocktailshaker med isbiter i 30-40 sekunder for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med musserende te.

Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydende, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.

Aquafaba er et vegansk alternativ, som vi her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet på Østerås

Cucumber madness

Cucumber madness med agurkskiver som pynt
Foto: Tommy Andresen

2 cl alkoholfri vermut eller alkoholfri bitter
6 cl sitronlimonade 
4 cl tonic, gjerne med agurksmak

Miks ingrediensene og pynt med agurk.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Korgen i Hemnes

Rosespritzer

Rosespritzer pyntet med bringebær, servert i vinglass
Foto: Tommy Andresen

10 cl alkoholfri rosé musserende vin
5 cl tonic 
1-1,5 cl sitronsaft 
4 friske bringebær 
1 ts sukker 
Isbiter

Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonic og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i Sandnes

Hoppy høyet

Hoppy høyet, servert i longdrink-glass
Foto: Tommy Andresen

8 cl alkoholfri IPA
8 cl eplemost
1 cl sukkerlake
1/2 lime
10 mynteblader
Knust is

Kutt lime i båter. Ha lime, mynte og sukkerlake i glasset. Bland/knus med en muddler. Tilsett eplejuice og knust is, og bland godt. Toppes med øl, mer knust is og mynte.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Theresesgate i Oslo

Nord for polarsirkelen

Nord for polarsirkelen med tørket sitrus-skive, servert i Old Fashion-glass
Foto: Tommy Andresen

4 cl ferskpresset tyttebærsaft (ev. tyttebærcoulis)
2 cl limejuice
25 cl alkoholfritt ingefærøl

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejus og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall eller limebåt og noen hele tyttebær.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i Tromsø

Mandal Sunset

Mandal Sunset, servert i longdrink-glass
Foto: Tommy Andresen

4 cl alkoholfri gin
2 cl ferskpresset sitronsaft
2 cl hibiskussirup (kan kjøpes ferdig)
Toppes med alkoholfri eplesider

Alkoholfri gin, sitron og sirup ristes i cocktailshaker med is. Helles over i et longdrinkglass fullt med is. Toppes med eplesider som helles sakte over, slik at de to fargenyansene kommer frem.

Garnityr: Spiselige blomster og en skive sitron

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet i Mandal

Les mer