9 tips til drinkmiksingen
Vi gir deg råd for hvordan du skal lykkes med å mikse dine egne drinker og cocktailer.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

Proffe drinktips
I samarbeid med bartenderne Halvor S. Digernes og Anders Bakke har vi utarbeidet 9 råd for å mikse de beste drinkene. Følger du disse tipsene er du nesten garantert et godt resultat.
- Bruk alltid ferske råvarer. Nye egg, ferskpresset jus, ferskt garnityr osv. Unngå ferdigblandede drinkmiksere og produkter laget på konsentrater.
- Bland ferdig drinken før du har i isen. Isen vil begynne å smelte med en gang den kommer i kontakt med væske.
- Bruk alltid godt med is. Da vil den smelte saktere og ikke vanne ut drinken.
- Rist eller ”shake” drinken din hardt. Den voldsomme manipuleringen kjøler ned drinken raskere. En hovedregel er å riste i 15 sekunder.
- Rør drinken lenge nok. Drinker som røres trenger lengre tid på å bli kalde enn for eksempel drinker som ristes. En grunnregel er å røre mellom 20 til 40 sekunder.
- Smak på drinken underveis. Bruk et sugerør. Juster etter grunnsmakene på samme måte som ved matlaging.
- Lær deg noen klassikere. Bruk disse standardmålene som utgangspunkt for å lage dine egenkomponerte drinker. Lag din egen vri.
- Bruk mål på alt, også mengde blandevann du bruker. Da kan du være konsekvent hver gang du lager en drink, og gjør det lettere for deg selv om du ønsker å justere den.
- Vær renslig og vask utstyret med en gang. På denne måten opprettholder du god hygiene, og unngår at smaker som ikke hører sammen smitter over på hverandre.
Bonustips: Salt- eller sukkerkant er lett å lage selv. Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i melis, sukker eller salt slik at det setter seg.
Fettvasking: Smaksetting av brennevin med fett som smør, olivenolje og baconfett. Flytende fettstoff blandes med brennevin, ristes og fryses. Det harde fettlokket fjernes og brennevinet siles.
For eksempel: Man steker ti skiver bacon per halvliter sprit. Hell fettet over i en beholder med lokk og hell over spriten. Steng lokket og rist. La beholderen stå i romtemperatur i en time, flytt den så til fryseren. La den stå til fettet har skilt seg fra spriten og hardnet. Så er det bare å plukke bort fettet og sile av det siste gjennom et kaffefilter.
Fettvasket brennevin brukes som basis i noen cocktailer. Kalles "fatwash" på engelsk.
Sist oppdatert: