Vin fra Muscadet
Hvor finner man prisgunstige, alkoholsvake, friske, syrlige og matvennlige hvitviner? Svaret er Muscadet!
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

Fakta om Muscadet
Hvor: Lengst vest i Loire-dalen i Frankrike
Vinmarksareal: ca. 8200 hektar.
Produksjon: ca. 76000 hektoliter.
Viktigste drue: Melon de Bourgogne / melon blanc
Verdt å vite: Muscadet er en type vin og et område vest i Loire-dalen og Sur lie er en produksjonsmetode hvor vinen får hvile på gjærrestene for å utvikle seg.
Måkeskrik og blåskjell
Helt ytterst ved Loire-elvens (Frankrikes eldste elv) utløp, finner vi Muscadet. Det er her Loire-dalen ender, og elva Loire blander seg med Atlanterhavet. I luften er det måkeskrik, på bordene står dampede blåskjell, og i glasset er det muscadet.
I slake bakker vokser druene som blir til knusktørr, frisk og delikat hvitvin. Området blir ofte beskrevet som flatt, men egentlig er det kupert nok til at de som bruker beina eller sykkelen til å ta seg frem, vil kjenne det i lårene.
Druer og meloner
All muscadet blir laget av druen melon de Bourgogne. Men vi er ikke i Bourgogne (Burgund på norsk), vi er rett utenfor byen Nantes. Druen er trolig opprinnelig fra Burgund, men de lokale produsentene vil gjerne vekk fra burgund-referansen og har begynt å kalle druen melon blanc eller bare melon b.
Druen gir middels aromatiske, friske og ofte mineralske viner og smaker overhodet ikke av melon.
Enkel rekevin?
Lenge var muscadet sett på som en litt enkel vin som bare skulle skli ned med rekene. Men kvaliteten på muscadet har økt de siste årene. Nå har de mer konsentrasjon og mer kompleksitet. Den slanke og nesten sjøaktige stilen minner om chablis. Selv om muscadet er ganske rimelige viner, kan de lagres og utvikle spennende aromaer.
De mest kjente muscadetvinene kommer fra underområdet Muscadet Sèvre-et-Main som ligger øst for byen Nantes. Men vil du ha muscadet som har vokst opp nærmere havet, velger du en fra det mindre kjente underområdet Muscadet Côtes de Grandlieu.
Muscadet til mat
Til sjømat: De delikate, slanke muscadet-vinene passer perfekt til sjømat servert naturell. Med aroma av sitron og grønne epler, blomster og noe som kan minne om kalk eller mineral, er det naturlig å sammenligne dem med de dyrere og mer kjente hvitvinene fra Chablis. Våre smakinger har vist at muscadet er spesielt gode til pasta vongole og oksecarpaccio - milde delikate retter hvor vin og mat smaker omtrent like mye.
Til ost: Muscadet passer ikke bare til skalldyrfatet. God Muscadet Sévre et Maine Sur Lie og Muscadet Cru kan lagres i mange år, og utvikler spennende aromaer av syltet frukt, sopp og mineraler. Moden muscadet passer blant annet godt til et variert ostefat.
Les ogsåDrikke til ost

Muscadet Cru Communaux
De siste årene er det blitt etablert såkalte cru her – enkeltområder med et særegent jordsmonn og en egenartet vinstil. Vin laget av druer dyrket i slike navngitte «cru»-områder blir ikke bare kalt Muscadet de Sévre et Maine, men kan i tillegg smykke seg med navnet på enkeltområdet på etiketten:
- Gorges
- Clisson
- Le Pallet
- Château Thébaud
- Monnières Saint-Fiacre
- Goulaine
- Mouzillon-Tillières
- Champtoceaux
- La Haye Fouassière
- Vallet
Hver cru er oppkalt etter en landsby (eller to) innenfor et bestemt avgrenset område og ligner på cruene som finnes i Beaujolais. I motsetning til Burgund eller Alsace, er det ingen offisielle rangeringer, det er ingen grand cru eller premier ru vinmarker i Muscadet Crus Communaux.
Hvordan smaker en Cru Muscadet?
Generelt vil de være rikere og fyldigere med høyere konsentrasjon enn vanlig muscadet. Vinene har lengre bermelagring, vanligvis 18-48 måneder, dette gir en noe feitere munnfølelse.
Hele poenget med å dele inn området i ulike cruer på bakgrunn av unikt jordsmonn er jo at vinene skal ha ulike egenskaper, men arbeidet i vinmarken, modning av druene og arbeidet som skjer i vinkjelleren er av minst likes tor betydning. I følge interesseorganisasjonen Vins de Loire så er noen av cruene mer mineralske, noen er reduktive og andre har mer topptoner av blomst og sitrus.

Ti cruer i Muscadet
Gorges
Gorges var opprinnelsen til hele ideen om Crus Communaux og var den første, sammen med Clisson og Pallet, som fikk cru-status i 2011.
Gorges ligger i den nedre delen av Sèvre-et-Maine-regionen, i bølgende åser med leire og sand, på en base av gabbro. Gabbro er mørke lavabergarter som er rik på kalsium, som svært sjelden ses utenfor Muscadet. Gorges regnes for å gi de mest lagringsdyktige muscadet-vinene og kan være ganske reduktive når de er unge.
Clisson
Viner fra Clisson er de fyldigste og kraftigste. Jordsmonnet er næringsfattig og består av småstein og granitt. Fersken, kvede og honning forbinder du kanskje ikke med muscadet, men clisson-vinene skal være fyldigere med mer moden frukt.
Le Pallet
Ligger midt i hjertet av Sèvre-et-Maine-regionen, omgitt av andre cruer. Den har ikke et ensformig jordsmonn, men har litt av alt: gneis, ortogneis, granitt og gabbro. Minstekravet til bermelagring er 18 måneder.
Monnières-Saint-Fiacre
Cruen ligger i en trekant der Sèvre- og Maine-elvene møtes. Jordsmonnet består av leire med gneis. Fyldige viner som smaker av moden, kandisert sitrus, honning og voks.
Château-Thébaud
Landskapet består av bratte skråninger med sanholdig toppjord, samt gneis og granodioritt, en dypbergart som består av kvarts og feltspat. Vinene omtales som slankere og smaker av salt sjø, urt og krydder. Produsentene i kommunen lagrer ofte vinene lenger på bunnfallet, gjerne så mye som 36 til 48 måneder.
Mouzillon-Tillières
Ligger lengst øst sammen med Vallet. Jordsmonnet er som i Gorges, med gabbro og leire. Vinene ligner også på de fra Gorges.
Champtoceaux
Den eneste cruen som ligger utenfor Sèvre et Maine-området. Champtoceaux ligger på begge bredder av Loire-elven nord for de andre cru-områdene. Jordsmonnet er ganske komplekst med mika skifer, gneis og amfibolitt. Vinene omtales som slanke med blomsteraktige topptoner. Minstekravet til bermelagring er 17 måneder.
Goulaine
På kartet ser Goulaines ut til å være den største cruen, men mye av det er myrområder, og vinmarkene ligger på høyder med jordsmonn av sand og gneis. Området er noe varmere og druene høstes tidligere enn i noen av de andre cruene. Vinene bermelagres mellom 20 og 32 måneder.
La Haye-Fouassière
Er området som ligger lengst vest, med grunt jordsmonn med ortogneis. Modner relativt tidlig og minimum bermelagring er 18 måneder.
Vallet
Ligger lengst øst og modner relativt sent. Jordsmonnet her er sandholdig leire over mika-skifer med lommer av gabbro.
Sist oppdatert: