Drikke til elgsteik

Elg er det mildeste viltkjøttet. Tilbehøret og tilberedningen av kjøttet er det viktigste for valget av drikke.

Tallerken med skiver av elgstek.
Foto: Matprat / Sara Svenningsen

Elg er mørt og magert

Steik av viltkjøtt er magert og da passer det ekstra godt med saftig drikke til. Valget av fløte- eller sjysaus til steiken vil være det viktigste å vurdere når du skal velge drikke til denne retten.

Hva smaker godt til elg?

Fløtesaus og sopp favoriserer drikke med sødmefull frukt og fylde, mens nyanserte viner med saftighet og friskhet passer best til sjysaus og rotgrønnsaker.

Rødvin er det vanligste vinvalget, men også hvitvin, oransjevin, øl og sider er veldig gode valg.

Drikke til elgsteik med fløtesaus

Fløtesausen gir rom for mer intensitet og smak av urter.

Rødvin

Rødvin i stilen fyldig og saftig passer til magert elgkjøtt med fløtesaus

  • Vin på druen syrah, f.eks. Crozes Hermitage i Frankrike
  • Vin på druen bläufrankisch fra Østerrike
  • Vin på druen grenache, fra f.eks. California eller Sør-Afrika

Hvitvin

Hvis du velger hvitvin, velg en fyldig og fatpreget, de har aromaer som minner om fløtesausen.

  • Fatpreget chardonnay, fra f.eks. California eller Argentina
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg

Øl & sider

Øl med mørkt maltpreg og oksidativ sider harmonerer med de brune smakene i elgsteik med fløtesaus.

  • Belgisk klosterøl av typen dubbel
  • Brune eller brown ale
  • Mørk lager
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Eplemost med solbær eller blåbær

Drikke til elgsteik med sjysaus

Sjysausen gir kontrast, saftighet og friskhet til viltretten.

Rødvin

Nyanserte og saftige rødviner passer til elg med sjysaus.

  • Vin på druen sangiovese fra Toscana i Italia
  • Vin på druen pinot noir fra Burgund
  • Vin på druen gamay fra Beaujolais, f.eks. Morgon
  • Vin på druen mencía fra Spania

Hvitvin

Hvitvin og oransjevin er veldig gode valg til elg. Det er godt med friskhet til en slik rett, men vinen kan ikke være for spinkel.

  • Oransjevin med moderat oransjevinpreg
  • Vin på druen pinot gris fra Alsace i Frankrike

Øl & sider

Øl med mørkt maltpreg harmonerer med de brune smakene i retten, mens surøl med bær blir en spennende kontrast.

  • Surøl med bær, f.eks. Kriek
  • Red/amber ale
  • Belgisk dubbel
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Bringebærlimonade
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om drikke til vilt