Drikke til elgtartar
Tartart av vilt er kanskje det raskeste måltidet etter jakta. Men selv om rødvin er selvskreven til viltkjøttet kan det raskt overkjøre en mild tartar.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Det smaker lite av tartar
Tartar smaker ikke så mye - det er ikke noe stekeskorpe, men rått kjøtt har noe fruktig over seg. Tilbehøret er det som smaker mest. Tartar av vilt serveres ofte med en majones, noe urter, revet pepperrot og noe sprøtt - som rugbrødkrisp eller chips. Selv er vi glad i steinsoppmajones og västerbottenost til.
Elgen er mest tilstede i form av munnfølelse og tekstur, som er myk og glatt. Litt fedme fra majonesen. Retten er sammensatt av mange delikate smaker. Det gir vinen mange knagger å spille på, og nyanserte viner kommer til sin rett. Tannin er ikke noe særlig til denne retten.
Hva er godt å drikke til elgtartar?
Det er flere måter å tenke på drikkevalget til en tartar; dine preferanser og hva du ønsker å fremheve i retten er avgjørende.
Når det ikke er stekeskorpe på kjøttet er det mer rom for de fruktige vinene, mens fatpreg og utvikling i vinen blir en for stor kontrast. Rødvin er selvskreven til viltretter, men dette er et godt eksempel på at tilbehør og tilberedning er det som styrer drikkevalget - og hvor musserende vin seiler opp som vårt førstevalg.
Dette er en myk og bløt rett. Bobler i drikken - som vin, øl eller sider - kan gi kontrast i munnfølelsen.
Les ogsåRått, kokt eller stekt - hva betyr det for drikkevalget?
Drikke til elgtartar
Musserende vin
Champagne er en flott matvin. Mye av det handler om at gjærrestene får ligge sammen med den ferdige vinen inne i flasken. Det er dette som kalles autolyse. Autolyse gir aromaer av bakst og nøtt, og bidrar til en kremet munnfølelse. Boblene blir en flott kontrast til den myke tartaren
- Autolysepreget musserende vin
- Roséchampagne
Øl & sider
Lyst øl er leskende til tartar, mens oksidativ sider med preg av bakt eple, spiller på lag med den rike viltsmaken og soppmajones.
- Lys lager
- Saison eller farmhouse ale
- Sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike
Rødvin
Saftig og fruktig rødvin kan fremheve fruktigheten i det rå kjøttet. Styr unna mye tannin til elgtartar.
- Vin på druen gamay fra Beaujolais i Frankrike
- Vin på druen blaufränkisch eller zweigelt fra Østerrike
Alkoholfritt
- Alkoholfri lys lager
- Alkoholfri sider
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: