Drikke til rakfisk

Det smaker mye av både rakfisken og tilbehøret. Det bør drikken også gjøre.

Tallerken med lefse fylt med rakfisk, potet, løk og rømme.
Foto: Tommy Andresen

Rakfisk smaker mye

Det er mye smak i både fisken og tilbehøret. Hardkokte egg, løk, syltede rødbeter, rømme, lefser, flatbrød og smør åpner for smaksrik, fyldig drikke eller noe lyst og friskt. Rakfisk har mer til felles med lagret ost enn fersk fisk. Bruk gjerne det som utgangspunkt for drikkevalget.

Drikke til rakfisk må ha nok smak

Vinene bør ha nok konsentrasjon slik at den ikke forsvinner bak all smaken i maten, eventuelt kan litt sødme veie opp for manglende konsentrasjon.

Sødme i vinen er en god kombinasjon sammen med smakene i maten, selv om det demper fiskesmaken noe. Knusktørre musserende viner fremhever fiskesmaken.

Øl er robust drikke som takler mye smak fra maten, men styr unna rødvinen til denne retten.

Drikke til rakfisk

Musserende vin

Tørr musserende vin forsterker smaken av rakfisken.

  • Champagne, franciacorta eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
  • Sekt med litt restsødme, fra Tyskland eller Østerrike

Hvitvin

Hvitvin med litt sødme demper smaken av rakfisken.

  • Vin på druen chenin blanc med litt sødme, for eksempel Vouvray i Loire, Frankrike
  • Vin på druen riesling med litt sødme (feinherb) fra Tyskland
  • Vin på druen pinot gris fra Alsace i Frankrike eller New Zealand
  • Oransjevin på aromatisk drue som gewürztraminer

Øl og sider

Øl og akevitt er tradisjonelt valg til rakfisk. Fruktig norsk sider har mange like egenskaper som hvitvin med litt sødme.

  • Pils
  • Saison eller farmhouse ale
  • Norsk gårdsøl
  • Fruktig sider fra Norge
  • Oksidativ sider fra Frankrike

Brennevin

Lys akevitt med preg av sitrus, dill og karve til mild rakfisk. Vellagret rakfisk må gjerne få følge av en mer fatpreget og sødmefull akevitt.

  • Lys akevitt med preg av sitrus, dill og karve
  • Fatpreget og sødmefull akevitt

Alkoholfritt

  • Musserende vin
  • Lyst eller mellommørkt øl
  • Eplemost eller sider fra Norge
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om jul