Fårikål
Fårikål er uoffisielt kåret til Norges nasjonalrett og er heldigvis ganske enkelt å lage. Her får du oppskrift på den obligatoriske høstretten.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Det er lett å lykkes med fårikål selv om du ikke følger oppskriften slavisk. Men velg kjøtt fra bogen, kjøtt med bein og fett gir masse smak. Det kan være veldig fristende å fylle på med for mye vann fra starten av, men ikke gjør det. Kålen vil nemlig avgi masse væske underveis i kokingen. Du kan også bruke øl eller sider i stedet for vann.
Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år.
Les ogsåDrikke til fårikål
Fårikål
Porsjoner: 4
- 1,8 kg kål
- 1,8 kg fårikålkjøtt av lam eller sau
- 3 ss hel sort pepper
- 5 dl vann
- 4 ts salt
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder.
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2-3 timer.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter og kraft fra fårikålen
Sist oppdatert: