Fårikål

Fårikål er uoffisielt kåret til Norges nasjonalrett og er heldigvis ganske enkelt å lage. Her får du oppskrift på den obligatoriske høstretten.

gryte med fårikål på bordet.
Foto: Getty images.

Det er lett å lykkes med fårikål selv om du ikke følger oppskriften slavisk. Men velg kjøtt fra bogen, kjøtt med bein og fett gir masse smak. Det kan være veldig fristende å fylle på med for mye vann fra starten av, men ikke gjør det. Kålen vil nemlig avgi masse væske underveis i kokingen. Du kan også bruke øl eller sider i stedet for vann.

Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år.

Les ogsåDrikke til fårikål

En tallerken med fårikål.

Fårikål

Porsjoner: 4

  • 1,8 kg kål
  • 1,8 kg fårikålkjøtt av lam eller sau
  • 3 ss hel sort pepper
  • 5 dl vann
  • 4 ts salt

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2-3 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter og kraft fra fårikålen

Mer om lam