Hvitvinsaus

Polkokkens hvitvinsaus med kraft på vongole, hvitvin og fløte.

Tallerken med bakt kveite, kremet saus, vongoleskjell, trøffeltang og havsalat.
Foto: Tommy Andresen

Polkokkens hvitvinsaus er delikat og mild og smaker av fløte og frisk sjø. Passer til hvit fisk (kveite, piggvar, steinbit, braiflabb og torsk) eller kamskjell.

Hvitvinsaus

Porsjoner: 4

  • 500 g vongoleskjell (evt. hjerteskjell eller blåskjell)
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 3 dl fløte
  • 1 dl hvitvin
  • salt og pepper
  • saften av ½ sitron
  • litt olivenolje

Legg skjellene i 2 liter vann med 40 g sukker og 40 g salt en times tid. Da åpner de seg og spytter ut det meste av sanden.

Fres sjalottløk i olje i en gryte og ha i skjell og hvitvin før du setter lokket på. La det koke i 4-5 minutter til skjellene har åpnet seg.

Sil av kraft fra skjellene, og ha den i en kjele sammen med fløte. La det koke på høy varme til sausen begynner å tykne litt. Smak til med salt, pepper og sitron.

Skum opp sausen med en stavmikser før servering.