Hvitvinsaus
Polkokkens hvitvinsaus med kraft på vongole, hvitvin og fløte.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Polkokkens hvitvinsaus er delikat og mild og smaker av fløte og frisk sjø. Passer til hvit fisk (kveite, piggvar, steinbit, braiflabb og torsk) eller kamskjell.
Hvitvinsaus
Porsjoner: 4
- 500 g vongoleskjell (evt. hjerteskjell eller blåskjell)
- 2 sjalottløk, finhakket
- 3 dl fløte
- 1 dl hvitvin
- salt og pepper
- saften av ½ sitron
- litt olivenolje
Legg skjellene i 2 liter vann med 40 g sukker og 40 g salt en times tid. Da åpner de seg og spytter ut det meste av sanden.
Fres sjalottløk i olje i en gryte og ha i skjell og hvitvin før du setter lokket på. La det koke i 4-5 minutter til skjellene har åpnet seg.
Sil av kraft fra skjellene, og ha den i en kjele sammen med fløte. La det koke på høy varme til sausen begynner å tykne litt. Smak til med salt, pepper og sitron.
Skum opp sausen med en stavmikser før servering.
Først publisert i Vinbladet 2024-4 (pdf, 4.0 MB)Sist oppdatert: